Hugenoten zijn aanhangers van het calvinisme, de Franse vorm van het protestantisme. Dit geloof verspreidde zich in het zuiden van Frankrijk op de voedingsbodem van het 'ketterse' geloof van de katharen, ook wel albigenzen genoemd.
Hugenoten waren Franse calvinisten die vanaf 1685 uitweken naar de Noordelijke Nederlanden als gevolg van de opheffing van het Edict van Nantes, die een einde maakte aan de godsdienstvrijheid. Franse en Waalse hugenoten vestigden zich in verschillende Zeeuwse plaatsen.
Veel hugenoten trokken naar de Nederlanden, omdat ze daar met hun calvinistische geloof de meeste aansluiting vonden. In Amsterdam bestond al een Franstalige protestantse kerk, de Waalse Kerk.
Hugenoten waren Franse volgelingen van het calvinisme, die daarom in eigen land vervolgd werden. Zij vluchtten vanaf 1685 naar Nederland en andere Europese landen. Naar schatting waren er in de zestiende eeuw een half miljoen Hugenoten in Frankrijk.
Bij een bijeenkomst van de Hugenoten in La Rochelle datzelfde jaar werd besloten dat ze hun rechten zouden verdedigen. Rohan werd aangewezen als leider en de rebellie tegen de kroon had als doel de onafhankelijkheid van de protestantse gemeenschap in Frankrijk.
Hugenoten kwamen vanaf 1617 vanuit Rijssel (Lille) naar Groede. Daar stichtten zij in 1622 een Waalse kerk. Hugenoten uit Calais en omgeving vestigden zich tussen 1635 en 1640 in Sint Anna ter Muiden.
De Franse Hugenoten waren protestantse gelovigen die in de 16e eeuw in Frankrijk leefden. Ze werden gezien als ketters door de katholieke kerk en werden daarom vervolgd.
In de Bartholomeüsnacht van 23 op 24 augustus 1572 rekende de Franse katholieke natie in Parijs op brutale wijze af met de protestantse elite. Het bloedbad breidde zich over het hele land uit, waarbij duizenden hugenoten werden afgeslacht.
In de nacht van 23 op 24 augustus 1572 werden te Parijs enkele tientallen van de leidende hugenoten vermoord door een militie in opdracht van de katholieke invloedrijke hertog Hendrik van Guise, waarna het geweld oversloeg en drie dagen duurde.
De bescherming van Hugenoten
Op 13 april 1598 besloot de Franse koning Hendrik IV een einde te maken aan het geweld. Hij vaardigde het Edict van Nantes uit, waarmee de Hugenoten voortaan beschermd werden. Ze kregen volledige burgerrechten en gewetensvrijheid in heel Frankrijk.
Het calvinisme is een stroming van het protestantse christendom, gebaseerd op de theologische, en daaruit voortvloeiende sociale en politieke leer van de hervormer Johannes Calvijn (1509-1564). 2. In het spraakgebruik wordt met calvinisme een verzameling eigenschappen bedoeld die typisch Nederlands lijken te zijn.
De grote aanleiding was uiteindelijk de strijd tussen het protestantse geloof en het rooms-katholieke geloof. Volgens Catharina de Médici werden de protestanten te sterk met het gevolg dat hun leider Coligny aan het begin van de avond werd vermoord en het begin van de nacht.
Het Edict van Nantes was een op 13 april 1598 door koning Hendrik IV van Frankrijk uitgevaardigd edict. De hugenoten (protestanten) kregen rechten op uitoefening van hun geloof en behielden garnizoensrecht in een paar Zuid-Franse steden.
De buurlanden van de Republiek voelden zich bedreigd door de macht van de Republiek en besloten in te grijpen. Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen verklaarden de Republiek in 1672 de oorlog. Het grootste leger van Europa sinds de Romeinen stond voor de deur: 1672 zou dan ook de geschiedenis ingaan als het Rampjaar.
Hugenoten en katholieken sluiten de Vrede van Fleix
Op 26 november 1580 maakte het Verdrag van Fleix een einde aan de zevende godsdienstoorlog in Frankrijk.
Lodewijk XVI van Frankrijk (Versailles, 23 augustus 1754 – Parijs, 21 januari 1793) regeerde als koning van Frankrijk en Navarra van 1774 tot 1789 en daarna als koning der Fransen van 1789 tot 1792.
In de nacht van 23 op 24 augustus 1572 vermoordden radicale katholieken enkele honderden protestanten. De gebeurtenis is de geschiedenisboeken ingegaan als de Bartholomeusnacht of Parijse Bloedbruiloft.
Het Frans is in Nederland jarenlang de voertaal geweest van de elite. Het wordt echter in Nederland steeds minder gesproken. Het Frans was vooral in de 17e, 18e en 19e eeuw de taal van de Europese elite en fungeerde als lingua franca.
Voor de Middeleeuwen waren er geen achternamen in gebruik. Je had een voornaam en soms ook wel een bijnaam. Je kunt van een achternaam spreken als zo'n bijnaam erfelijk wordt, en dat gebeurde in Nederland pas op grote schaal in de 17e eeuw.
Het gebruik van achternamen begon ongeveer in de Middeleeuwen. Dit zijn hele oude boeken waar de eerste namen in te zien zijn. Achternamen werden in die tijd vaak afgeleid van de naam van de vader. Neem hier bijvoorbeeld: Jan was de zoon van Piet, dan heette hij Jan Pieterszoon.
Begin 19e eeuw wordt iedereen in het koninkrijk Holland door de regering van Naopleon Bonaparte opgeroepen om een achternaam te registreren. Maar niet iedereen beseft dat we deze ingevoerde achternamen twee eeuwen later nog steeds gebruiken…
De grootste bezienswaardigheid van Nantes is het Château des Ducs de Bretagne, het kasteel van de hertogen van Bretagne. Dit kasteel ligt in het centrum van de stad en is het meest westelijk gelegen kasteel aan de oevers van de Loire, dat vroeger de slotgrachten van het kasteel bewaterde.
Een van de leukste Franse steden, dankzij de moderne en creatieve sfeer. Van de bruisende binnenstad vol leuke winkels en restaurants tot de gekste kunstwerken rond de Loire. In deze plaats is West-Frankrijk is echt altijd wat te beleven. Nantes ligt in het westen van Frankrijk, ten zuiden van Bretagne.
DEN HAAG - René de Reuver (1959) is donderdag door de generale synode (landelijke kerkvergadering) benoemd tot scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De scriba is de landelijk secretaris van de kerk. Hij is daarmee het gezicht van de PKN, zowel binnen de kerk als buiten.