Welke smartphones kunnen het? Vrijwel alle merken kunnen draadloos opladen. De meeste Androidmerken (Samsung, Huawei en LG) laden draadloos op, en ook de meest recente iPhones.
Het enige wat u nodig heeft, is een draadloze lader (zender) en een telefoon met een Qi ondersteuning (ontvanger). Bijna alle nieuwe smartphones bezitten al een ingebouwde Qi ontvanger. Qi is de standaard voor draadloos opladen. Deze telefoons zijn direct te gebruiken met een draadloze oplader.
Sinds de Samsung Galaxy S6 uit 2015, zijn alle Samsungtelefoons draadloos op te laden. Extra goed nieuws: niet alleen toppers als de nieuwste Samsung Galaxy S21 zijn draadloos oplaadbaar, ook veel betaalbaardere modellen zoals de Samsung A42, Samsung A52 en de Samsung A72 ondersteunen het.
Sinds de Samsung S6 zijn alle telefoons uit de Galaxy S en de Galaxy Note reeksen draadloos oplaadbaar. Tussen bijvoorbeeld je S22 draadloos opladen of je S21 draadloos opladen zit verder geen verschil. Ook de opvouwbare Samsung Samsung Galaxy Z Flip 3, Z Fold 3, Z Flip 4 en Z Fold 4 laad je draadloos op.
Je hebt een Qi-oplader nodig, die je met een usb-kabel en een stekker met een stopcontact verbindt. Zo wordt de oplader van stroom voorzien. De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Als je smartphone scheef op de lader ligt, laadt je toestel niet op. In je draadloze oplader zit een laadspoel, een metalen cirkel met een doorsnede van ongeveer 4 centimeter. In je smartphone zit ook zo'n spoel. Alleen wanneer die 2 spoelen precies op elkaar liggen, begint je smartphone draadloos te laden.
Om het modelnummer te achterhalen, ga je op je smartphone naar “Instellingen” en kies dan onderaan “Info telefoon” (“Toestel-info” in oudere versies van Android). Je ziet nu het modelnummer van je smartphone in beeld staan.
Met Wireless PowerShare kan je je apparaat opladen met behulp van een ander apparaat met Qi-ondersteuning, zonder dat je een oplader nodig hebt. Je kan ook twee apparaten tegelijk opladen met slechts Ă©Ă©n lader.
Elk apparaat - smartphone of wearable - dat draadloos opladen via Qi ondersteunt, kan worden opgeladen met de Galaxy S21. Dit omvat Apple iPhones van de iPhone 8 en nieuwer, elk Android-apparaat met draadloos opladen, evenals Samsung Galaxy Buds of de Galaxy Watch 3 bijvoorbeeld.
'Samsung Galaxy S10 kan andere smartphones opladen'
Alsof dat nog niet genoeg informatie was, doet Sammobile er een schepje bovenop. De website meldt namelijk dat de Galaxy S10 in staat is andere smartphones op te laden. Deze functie heet Powershare en je kunt zowel Android-smartphones als iPhones van stroom voorzien.
Een draadloze oplader, ook wel wireless charger genoemd, heeft verschillende voordelen. Je legt je Samsung Galaxy A5 (2017) gewoon op de pad en het opladen kan beginnen. Een groot voordeel van een draadloze oplader is dat je niet telkens een kabel in je Samsung Galaxy A5 (2017) hoeft te doen.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
Huawei-apparaten die draadloos opladen ondersteunen, zijn onder meer: HUAWEI P40 Pro, P40 Pro+, Mate 30 RS, Mate 30 Pro, Mate 30, P30 Pro, Mate 20 Pro, Mate 20 RS en Mate RS; HONOR 30 Pro+, HONOR V30 Pro; HUAWEI MatePad Pro, FreeBuds 2; HONOR FlyPods Pro; HUAWEI FreeBuds 3-serie (editie met draadloos opladen), FreeBuds ...
Hoe veilig zijn draadloze laders nu echt? Het is volkomen veilig om dicht bij een draadloze lader te zijn. U kunt uw telefoon dus gewoon op uw nachtkastje opladen terwijl u slaapt of naast u op uw bureau terwijl u werkt.
Om het serienummer, modelcode of IMEI nummer te achterhalen ga je op je mobiele toestel vanuit het startscherm naar: 'Apps' > 'Instellingen' > 'Toestel-info'. Het modelnummer is weergegeven in het 'Toestel-info menu'.
De Samsung Galaxy J5 is een midrange smartphone die sinds medio 2015 verkrijgbaar is in Nederland. Het toestel draait standaard op Android 5.1 met de bekende kleurrijke TouchWiz-skin van Samsung.
Optie 1: via Instellingen-menu
Je kunt de modelnaam terugvinden en achterhalen welke Samsung je hebt via het instellingen-menu van je toestel. Open de Instellingen of Settings app. Scrol helemaal naar onder en klik op Info telefoon of About phone. Vervolgens zie je jouw modelnaam en modelnummer in beeld staan.
Het antwoord is namelijk ja. Het draadloos QI laden in zo sterk, dat de telefoon en de wireless charger gewoon contact maken als er een hoesje om de telefoon zit.
De Samsung Galaxy A53 kan niet draadloos opladen. Alleen duurdere Samsung smartphones, zoals de S serie toestellen, kunnen draadloos opladen. Toch zoeken veel mensen naar een Samsung A53 draadloze oplader. Dat heeft weinig zin, want als je jouw A53 op een draadloze oplader legt, gebeurt er niks.
Het antwoord is: nee, je telefoon opladen kost bijna niets. Zakenblad Forbes rekende uit dat een smartphone met een standaard batterij, zoals je die bijvoorbeeld vindt in een iPhone 5, per jaar ongeveer 2.000 watt-uren aan energie nodig heeft dus met zo'n 2 kilowattuur (kWh) blijft je smartphone een heel jaar in leven.
Sommige elektrische apparaten verbruiken alsnog stroom als ze uit of op stand-by staan. Dit heet sluipverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat er 450 kWh per jaar op aan sluimerverbruik. Vooral oudere apparaten gebruiken in deze stand nog flink wat stroom.
Snel draadloos opladen
Met de juiste snellader voor Apple of Samsung duurt het geen 4 uur, maar 2 uur om je batterij helemaal op te laden. OnePlus heeft draadloze opladers waarmee je je toestel in 40 minuten helemaal oplaadt.