De Wobbel stimuleert in het spel en gebruik de balans en de kracht. Het bord ondersteunt op een speelse maar zeer doeltreffende manier het lichaamsbewustzijn en het evenwicht. Door het gebruik van het bord als trainer kunnen gericht spiergroepen worden versterkt en gestrekt.
Je kleine gebruikt zijn fantasie en creativiteit als hij met de Wobbel in de weer is. Daarnaast stimuleert Wobbel de motorische ontwikkeling van je baby. Door erop te balanceren, oefent je kindje zijn evenwicht en balans. Ook traint hij hiermee de spierkracht in zijn hele lijf en groeit het lichaamsbewustzijn.
Het basismodel Wobbel en de versie met vilt is ontworpen en heeft een CE keurmerk gekregen voor het gebruik vanaf 0 maanden, maar is ook geschikt voor oudere kinderen en volwassenen tot 200 kilo (100 kilo voor de Starter). De versie met kurk is CE gecertificeerd voor kinderen vanaf 3 jaar en ouder.
Ook is de Wobbel vrijwillig op breeksterkte getest conform de machinerichtlijn. Hieruit bleek dat een gebruiksgewicht van 200 kilo verantwoord is (100 kilo voor de Starter). Het standaard model en de versie met vilt zijn geschikt voor kinderen vanaf 0 maanden. De versie met kurk is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
De Wobbel Original is bekleed met natuurlijk wolvilt, Het EKO vilt is op een natuurlijke wijze gekleurd en voelt extra zacht en warm aan. De Wobbel Pro is bekleed met geperst vilt. Dit PET-vilt is grotendeels gemaakt van gerecyclede frisdrank flessen. Dat maakt de Wobbel Pro geschikt voor intensief gebruik.
Persvilt is gerecycled materiaal (per 360 wel zo'n 20 petflessen) en immens sterk en goed schoon te houden. De Wobbel360 is verkrijgbaar met muis (antraciet) en babymuis (licht grijs) persvilt.
Het grote verschil zit hem altijd in de kwaliteit van de materialen. Houten balance boards zijn meestal wat steviger, maar er zijn ook sterke kunststof borden. Over het algemeen zegt het eigen gewicht van het bord wel iets over de kwaliteit. Een zwaarder bord is normaal gezien gemaakt van robuustere materialen.
Open ended speelgoed is speelgoed met ruimte voor de fantasie van je kindje. Vaak is dit speelgoed zonder geluid, gemaakt van duurzame materialen en prikkelt zowel de fantasie van het kind als de ouder. Dit speelgoed is gemaakt om lang mee te gaan. In elke levensfase kan het kind zijn of haar fantasie er op los laten.
De definitie van antroposofisch speelgoed
Antroposofisch speelgoed is speelgoed dat het kind uitdaagt, en vrij laat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout. Een kind kan zelf invulling geven aan de betekenis van een stuk speelgoed. Vaak is het speelgoed niet tot in detail uitgewerkt.
Leg de bogen op hun rug, van groot naar klein. Pak een balletje van Grapat en laat me langzaam, of sneller, erdoorheen rollen. Doordat de bogen verschillende formaten hebben krijg je een mooi muziekgeluid.
Sensorisch speelgoed (of sensorisch spel) is speelgoed waarbij de zintuigen van je kind gestimuleerd worden waardoor hij/zij zo fysiek en cognitief geprikkeld en uitgedaagd wordt. Je helpt je kind om de wereld om zich heen beter te begrijpen dankzij de ervaringen die hij/zij opdoet.
Een balance board wordt gebruikt om balans en stabiliteit te trainen en de spieren te versterken. Doordat je niet stabiel staat op het balance board, moeten je spieren harder werken om de balans te vinden. Ook de buikspieren worden hierdoor geactiveerd.
Naast het verbeteren van je houding verbeter je ook nog je core. Omdat je buikspieren traint krijg je meer balans en kracht. Vergeet niet dat een balance board je kan helpen met het soepel maken van je spieren. Mocht je wat stijver zijn dan het trainen met een balance board een goede manier om dit te verbeteren.
Met behulp van balanstraining leren ze sneller te reageren op de signalen van je hersenen. Op deze manier kun je je fijne motoriek en je coördinerende vaardigheden verbeteren. Onderzoek toont ook aan dat je met balanstraining blessures – bijvoorbeeld in je knie – kunt voorkomen en je houding kunt verbeteren.
Gelukkig mochten zij hun ogen hierbij openhouden. Uit dit onderzoek bleek dat de personen die het op één been twintig seconden of langer wisten vol te houden, de minste kans hadden op het risico van kleine hersenbloedingen of zelfs een beroerte.
Ze leren niet alleen het materiaal kennen, en vies worden maar ook bijvoorbeeld fijne motoriek als ze met kleine onderdelen spelen. Sensopatisch spel is een rustgevende activiteit die kinderen ook helpt om emoties en gebeurtenissen te verwerken. Daarom wordt het ook veel gebruikt tijdens therapie.
In de praktijk komt het erop neer dat het gaat om het spelen met ongevormde materialen. Hierbij moet je niet alleen denken aan zand, water en klei, maar ook aan rijst, scheerschuim, kralen, maïs etc. Dit materiaal heeft een enorme aantrekkingskracht op de jonge kleuters.
Wat zijn Loose Parts? Loose Parts of open ended speelgoed is speelgoed dat kan dienen voor verschillende doeleinden. Je kan het bewegen, verplaatsen, soms kan het van vorm veranderen en gecombineerd worden met andere objecten. Het heeft geen bepaald doel.
Blokken, ballen, een Wobbel, Duplo, klei, dozen en bakjes zijn allemaal uitstekende voorbeelden van open ended speelgoed. De eindeloze mogelijkheden zorgen voor een ontspannen spelmoment.
De verf van houten speelgoed is vaak op waterbasis (o.a. bij Grimms).
Antroposofie (van het Griekse: ἄνθρωπος, ánthrōpos "mens" en σοφία sophía "wijsheid") is een spirituele filosofie en occulte wetenschap gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861–1925), die het bestaan postuleert van een geestelijke wereld die toegankelijk zou zijn via innerlijke ontwikkeling.
Waldorf is de internationale benaming voor vrijeschoolonderwijs, een wereldwijde stroming binnen het onderwijs die al meer dan honderd jaar bestaat.
Antroposofisch opvoeden betekent dat je je heel erg bewust bent dat je kindje 'ergens' vandaan komt, dat het een uniek wezen is met een eigen 'way to go'.