Koelzalf zonder rozenolie geeft verlichting bij jeuk,allergische huidreacties (huiduitslag, zonne-allergie) of insectenbeten. Koelzalf zonder rozenolie is geschikt voor de droge en aangedane huid. Vanwege het ontbreken van rozenolie met name geschikt voor de gevoelige huid.
Reguliere koelzalf (Koelzalf FNA) bevat rozenolie. Wanneer er een overgevoeligheidsreactie opspeelt kan er worden gekozen voor deze variant zonder rozenolie. Voor de eczeemhuid is het raadzaam de variant zonder rozenolie de voorkeur te geven. Rozenolie kan prikken of irritatie veroorzaken op een eczeemgevoelige huid.
Een verkoelende en beschermende zalf is te gebruiken bij jeuk, vooral door een droge of schilferende huid. Ook schrijven artsen deze zalf voor om medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de voglende. Prikkeling, branderigheid en andere irritatie van de huid, vooral als u het medicijn aanbrengt op het gezicht, in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten.
Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht. Een voorbeeld is carbomeerwatergel. Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend.
Jeuk kan uw dagelijkse leven ingrijpend beïnvloeden. Krabben kan even helpen om de jeuk te verminderen. Maar door veel te krabben kan uw huid kapot gaan, uw huidaandoening verergeren en de jeuk toenemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - jeuk.
Het verzacht de huid en herstelt de vochtbalans. Koelzalf heeft een verkoelend effect. Je kunt koelzalf gebruiken bij een gevoelige en geïrriteerde huid. Voor zover bekend geeft koelzalf geen bijwerkingen.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie) Rode vaatverwijdingen (couperose) Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Een verkoelende en beschermende zalf is te gebruiken bij jeuk, vooral door een droge of schilferende huid. Ook schrijven artsen deze zalf voor om medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.
Houdbaarheid en bewaaradvies
Na openen: 3 maanden houdbaar. Bij kamertemperatuur bewaren. Buiten bereik van kinderen houden. Sluit de tube na gebruik goed af.
Nadat u het medicijn heeft opgesmeerd, blijft het tussen de twaalf uur tot een dag werken. Als u het meerdere dagen achter elkaar opsmeert, ontstaat er een 'voorraadje' in de huid. Hierdoor blijft het enkele dagen werken, zonder dat u het opnieuw opsmeert. U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
€ 0,65 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Koelzalf werkt verkoelend en hydraterend voor een droge en geprikkelde huid. De vette textuur zorgt ervoor dat de zalf makkelijk smeerbaar is. Tenzij anders voorgeschreven 2 maal per dag aanbrengen.
Verschillende soorten neutrale zalf
Een zalf is vetter dan een crème of lotion en heeft daarom in prin- cipe de voorkeur om te gebruiken bij eczeem. Bij een nattend eczeem gelden andere adviezen.
Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller. Ureum op de huid is te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en psoriasis. Ureum wordt ook gebruikt bij schimmelnagels.
De Eucerin-crème heeft een kalmerende en verzachtende werking en is geheel vrij van parfum en parabenen. Nog zo een die je eigenlijk altijd in huis zou moet hebben. Zodra je merkt dat je eczeem weer wat erger wordt, ga je smeren met deze zalf -het liefst een paar keer per dag. En dan maar hopen dat de jeuk wegtrekt.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
Het smeren van hormoonzalven op de huid kunnen rosacea ernstig verergeren. Vaak treedt er eerst verbetering op van de huid. Wanneer er gestopt wordt met het smeren van het middel keert de roodheid vaak in ernstiger mate terug.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Heeft een sterke ontstekingsremmende werking, anti-jeukwerking en bevordert herstel van de huidbarrière. Het effect op het microbioom is onbekend. Zinkzalf: Zinkoxide is bestanddeel van vele dermatologische preparaten vanwege het indrogend effect. Nanozinkdeeltjes hebben een bacteriedodende werking.
De klachten kunnen beginnen of erger worden door: kapotte huid, stress, ontstekingen en medicijnen. Ga niet te vaak onder de douche of in bad. Gebruik liever geen of weinig zeep. Smeer 2 keer per dag een vette zalf of crème op de plekken.
Tip 2: Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
De vitamines C en D zijn erg belangrijk voor de staat van je huid, maar ook voor je immuunsysteem en dus voor hoe je je voelt. Een huid die van binnenuit gevoed wordt met goede stoffen als vitamines en mineralen zal minder snel schilferen, roodheid vertonen en jeuken.
“Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet eten als je toch al gevoelig bent voor jeuk. Zoals mensen met eczeem, astma en hooikoorts. Zij hebben een genetische gevoeligheid voor jeuk. Een voorbeeld van een te mijden voedingsmiddel is schimmelkaas.
Consulteer de huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkledij, bij voorkeur van katoen, die niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.