Motorrijtuigen met beperkte snelheid, zoals heftrucks, elektrische en landbouw- en bosbouwtrekkers en hun aanhangwagens alsmede wagens moeten aan de achterzijde zijn voorzien van één rode retroreflector in de vorm van een afgeknotte driehoek.
Geen afgeknotte driehoek
Er is vanaf 2021 geen algehele verplichting meer om de afgeknotte driehoek op (land)bouwvoertuigen te voeren. Als de tractor, het zelfrijdende werktuig of het getrokken materieel voorzien is van een kentekenplaat hoeft er geen afgeknotte driehoek meer op te zitten.
Afgeknotte driehoeken/gevarendriehoeken worden gebruikt om naderend verkeer te waarschuwen als je stilstaat. Met deze reflecterende gevarendriehoek van Ledhandel24 ben je altijd zichtbaar in het donker en bent je verzekerd van jarenlange kwaliteit tegen een scherpe prijs.
Sinds 2021 moeten nieuwe (land)bouwvoertuigen een kentekenplaat dragen en geregistreerd staan. Daarnaast moeten zowel bestaande, als nieuwe landbouw- en bosbouwtrekkers sinds 2021 APK-gekeurd worden. Het gaat hierbij om trekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 kilometer per uur.
Een landbouwtrekker met een ploeg in de hefinrichting en een vorenpakker in de fronthef, mag daarom niet langer zijn dan 12,00 meter. Een voertuigcombinatie met aanhangwagen(s) mag maximaal 18,75 meter lang zijn. Ook een combinatie van tractor met dolly en oplegger mag maximaal 18,75 meter lang zijn.
Met een motorvoertuig mag niet meer dan één aanhangwagen worden voortbewogen. 5. Het eerste en achtste lid zijn niet van toepassing op landbouw- of bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid. In het 5e lid staat dus dat het maximum van één aanhangwagen niet bij een tractor geldt.
Voor de oldtimerverzekering moet uw auto, motor, bromfiets of tractor minimaal 25 jaar oud zijn.
De kentekenplaatplicht wordt gefaseerd ingevoerd. Tot 1 januari 2025 hoeven geregistreerde (land)bouwvoertuigen, die niet sneller kunnen of niet sneller rijden dan 25 km/u, nog geen kentekenplaat te voeren.
Gekozen wordt voor een groepering in 6 categorieën: (1) motorrijwiel, scooter, (2) lichte voertuigen, (3) ongelede vrachtauto, (4) ongelede autobus, (5) gelede vrachtauto, (6) overig verkeer.
Aanhangwagens met een maximumconstructiesnelheid van niet meer dan 25 km/u zijn niet registratie plichtig en hoeven geen gele kentekenplaat te voeren. Wel moet een witte volgplaat gemonteerd zijn. De witte volgplaat en het kenteken op de trekker hoeven niet hetzelfde kenteken te hebben.
26 mei 2021 Iedereen die een land- of bosbouwtrekker, motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS), land- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk bezit, moet deze registreren. Dat moet voor 1 januari 2022 gebeuren, anders mogen ze de weg niet meer op.
Een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) is een motorvoertuig dat is ingericht voor het uitvoeren van specifieke (landbouw)werkzaamheden en waarvoor in Nederland geen kenteken vereist is. Een MMBS kan een constructiesnelheid hebben van 25 km/u of van 45 km/u.
Met een (land)bouwvoertuig mag u maximaal 25 kilometer per uur rijden. Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels. U mag dan maximaal 40 kilometer per uur als uw (land)bouwvoertuig een kentekenplaat draagt. De nieuwe maximum snelheid geldt voor wegen buiten de bebouwde kom.
Kentekenplaat landbouwvoertuig
Landbouwvoertuigen krijgen ÉÉN kentekenplaat, deze komt achterop. De mogelijke modellen hiervoor zijn: Langwerpig (model 27.1) rechthoekig (model 27.2)
Volgens de Europese richtlijnen betekenen de voertuigcategorie M1 en het opbouwtype SA dat het gaat om een motorvoertuig met minstens vier wielen met als doel vervoer en verblijf te bieden aan maximaal 8 personen exclusief de bestuurdersstoel.
Afhankelijk van het gebruik van het voertuig en de kentekenregistratie, kan hetzelfde type voertuig echter in een andere categorie vallen, bijvoorbeeld M1 of N1 als het bestemd is voor respectievelijk personen- of goederenvervoer (zie [8] voor de eisen die de Belastingdienst stelt aan dit onderscheid).
Deze voertuigen komen in aanmerking voor subsidie
Voor de overige elektrische bedrijfsauto's (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius waaraan de bedrijfsauto moet voldoen.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
Aanhangwagen: voertuig dat is bestemd om aan een motorrijtuig te worden gekoppeld, met inbegrip van een oplegger; als aanhangwagen wordt voorts aangemerkt een dolly met een oplegger.
Een caravan valt inderdaad niet onder de noemer "voertuigen" in het RVV maar onder de noemer "aanhangwagens".
Het nieuwe G rijbewijs is van toepassing voor landbouwtractoren en land- en tuinbouwmachines welke op de openbare weg komen en dus over een nummerplaat beschikken. Het G rijbewijs is ook noodzakelijk voor de tuinbouw en de tuinaanlegsector. Tenminste voor die personen die geboren zijn na 30/9/1982..
Om een nieuwe tractor op wielen of rupsbanden vanaf 1 januari 2020 in te kunnen schrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) is vanaf dan niet langer een PVG nodig, maar een Europees gelijkvormigheidsattest (COC) of een nationaal individueel goedkeuringscertificaat (IGC) volgens EU 167/2013.
Wanneer je kiest voor een oldtimer tractorverzekering betaal je € 62,- per jaar. Deze verzekering is bedoeld voor de echte oldtimer tractor liefhebber die houdt van toerritjes en het showen van de tractor.
Antwoord. Personen- en bestelauto's met een aanhangwagen mogen op autosnelwegen en autowegen 90 kilometer per uur rijden als het totaal toegestaan gewicht van de combinatie lager is dan 3500 kilo. Als het voertuig zwaarder is, is de maximumsnelheid 80 km per uur.
Een tractor of trekker is een voertuig dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor gebruik in de landbouw ter vervanging van het paard, maar dat tegenwoordig ook voor andere doeleinden wordt gebruikt.