Tungiasis is een ontstekingsreactie van de huid die veroorzaakt wordt door
De zandvlo komt vooral voor in warme, droge omgevingen, zoals stoffige hutten, veestallen, en stranden. Hier springen de vrouwelijke vlooien op de huid van zoogdieren, voornamelijk honden, katten, varkens, en ratten, maar ook mensen.
Een ingegraven zandvlo is het beste te verwijderen met behulp van een steriele naald en een desinfecterende vloeistof zoals alcohol. Het desinfecterende middel gaat niet alleen infecties tegen, maar doodt ook meteen de vlo.
Wat kan je doen tegen zandvliegen ? Gebruik DEET, bedekkende kleding en een klamboe om zandvliegen op afstand te houden.
Deze vlo komt in Nederland niet voor. Daarom wordt tungiasis alleen gezien bij reizigers die kortgeleden in de tropische gebieden zijn geweest waar de zandvlo voorkomt: Zuid en Midden-Amerika, het Caraïbisch gebied, Afrika, Pakistan en India.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Ook bloedarmoede, daling van het aantal witte bloedcellen, bloedinkjes in de slijmvliezen en pigmentatie van de huid kunnen voorkomen. Patiënten hebben last van gewichtsverlies, lang aanhoudende koorts met wisselende koortspieken, algehele malaise, en soms diarree of hoesten.
Hoe ziet een zandvlieg er uit? Een zandvlieg is maar klein van stuk, zo'n 2 tot 3 mm lang. Wat vooral opvalt is dat de zandvlieg harig is en dat hij niet zoemt. Zoemen doen gewone vliegen namelijk wel.
De meest voorkomende vorm, cutane leishmaniasis, veroorzaakt chronische zweren en misvormingen. Heb je een verzwakt immuunsysteem, loop je een groot risico om de ziekte te ontwikkelen. Slachtoffers zijn dus vooral mensen die in armoede leven.
Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen. Vlooien houden zich namelijk vooral op in de vloerbedekking en kunnen maximaal zo'n 30 centimeter hoog springen.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Vlooien houden niet van de zon en de warmte en zoeken altijd de schaduw in uw tuin op. Om vlooien te voorkomen is het dan ook nuttig om de schaduwrijke plaatsen in uw tuin zoveel mogelijk te beperken. Dit kunt u doen door bomen en hagen te snoeien en kort te houden.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Leishmania hond. Leishmania is een parasiet die door een insectenbeet overgedragen kan worden. Het is een ziekte die niet te genezen is, maar wel goed te behandelen. Het belangrijkste is om de ziekte te voorkomen.
Leishmaniose is een (sub)tropische ziekte die wordt veroorzaakt door de Leishmania, een eencellige parasiet. Deze parasiet leeft in het bloed van knaagdieren en honden. Hij wordt overgedragen op de mens via de steek van geïnfecteerde zandvliegen.
Is Leishmania te voorkomen? Preventie van Leishmaniose is gebaseerd op het voorkomen van de beten van de zandvlieg; Gaat u met de hond op vakantie rond de Middellandse zee, doe hem dan de Scalibor® tekenband om, deze biedt voor 95% bescherming tegen zandvliegjes.
Als er symptomen zijn, verschijnt eerst een klein zweertje op de steekplaats, vaak rond het oog. Hierdoor zwelt het ooglid op, gevolgd door koorts, opgezwollen klieren en spierpijn. De symptomen verdwijnen spontaan binnen enkele weken, maar de infectie wordt wel chronisch.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Zandvliegen: Leishmania Zandvliegen kunnen uw hond met Leishmania besmetten, een ééncellige parasiet. Deze zandvliegjes komen niet in Nederland voor, maar vooral rond het Middellandse Zeegebied.
Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden. Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Bedwantsen hebben een hekel aan extreme hitte, maar ook aan vrieskou. Daarom kun je het volgende proberen om bedwantsen te bestrijden. Warmte: Stop alle besmette spullen in een zak en was ze minimaal op zestig graden. Dit zorgt ervoor dat de beestjes dood gaan.