In principe ontvang je het geld van de notaris binnen enkele dagen na het passeren van je huis (de juridische levering). Na ondertekening moet de notaris nog een aantal controles uitvoeren, voordat het geld overgemaakt kan worden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan hypotheken en beslagen.
Dit is meestal één of twee werkdagen na het passeren van de leveringsakte en de eventuele hypotheekakte. Bij de betaling is de notaris gebonden aan wet- en regelgeving.
Als verkopende partij wil je nu eenmaal, het liefst zo snel mogelijk, het geld op je rekening hebben staan. In de praktijk blijkt dit vaak te zijn op de dag nadat de overdracht bij de notaris is ondertekend.Het kan echter ook gebeuren dat het geld 2 á 3 dagen later op je rekening staat.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
Huis verkopen met overwaarde
Met de opbrengst van de woningverkoop los je de nog openstaande hypotheekschuld af. Het bedrag dat je overhoudt (de overwaarde) mag je in principe vrij besteden. Dit geldt alleen als je niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt.
Als er sprake is van overwaarde, kun je de overwaarde op je huis opnemen door je hypotheek te verhogen, een opeethypotheek af te sluiten, je woning te verkopen en terug te huren of je hypotheek over te sluiten. Vervolgens kun je je overwaarde gebruiken voor verbouwen, verduurzamen of andere wensen.
Bij verkoop van je woning moet je uit de verkoopopbrengst eerst de hypotheek aflossen. De notaris maakt het geld direct over naar je hypotheekaanbieder. En je moet de bijkomende verkoopkosten betalen. Zoals de kosten voor de makelaar en het verplichte energielabel.
De koper kiest en betaalt meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.
Ook dit gebeurt bij de notaris, zodat de overdracht rechtsgeldig is. Bij de overdracht zijn jij, de verkoper en de notaris aanwezig. Neem voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt nog even een kijkje in de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten.
Tussen het ondertekenen van de verkoopovereenkomst en het verlijden van de notariële akte zitten maximum 4 maanden. In die tijd doet de notaris opzoekwerk en controles, zodat de verkoop met zekerheid kan worden afgesloten. Pas op de dag dat de akte verleden is, krijgt de koper de sleutel.
De bank stuurt de informatie door naar de notaris, zodat deze de hypotheekakte kan opstellen. De notaris controleert of de verkoper de eigenaar is van het onroerend goed en of er geen hypotheken of beslagen op het huis rusten. U ontvangt altijd eerst een conceptakte, zodat u deze op uw gemak kunt doorlezen.
De koper moet de koopsom en de kosten betalen binnen de termijn die is vastgesteld in de verkoopsvoorwaarden. Voor de koopsom is dat meestal één tot twee maanden na de definitieve toewijzing.Voor de betaling van de kosten varieert de termijn van één tot acht dagen na de definitieve toewijzing.
De klant kan de (dreigende) executieverkoop van het huis tegenhouden door een executie kort geding op te starten. De rechter kan bij misbruik van recht de executieverkoop van het huis tegenhouden door deze te verbieden of door deze uit te stellen. Een bank mag dan niet meer overgaan tot executieverkoop van het huis.
Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.
Zodra u deze volmacht bij de notaris heeft getekend, dan kan uw hypotheekbank uw woning tegen elke prijs verkopen. Is de verkoopprijs van uw woning lager dan uw hypotheek, dan blijft u zitten met een restschuld. Deze restschuld moet u na de gedwongen verkoop van uw woning, vermeerderd met rente, aan de bank betalen.
Voor de officiële overdracht plaats vindt, wordt de woning nog een laatste keer geïnspecteerd. Als verkopende partij dien je hierbij aanwezig te zijn. Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn.
Benieuwd hoe lang de sleuteloverdracht duurt bij de notaris? In bijna alle gevallen kan het ondertekenen van de documenten en de sleuteloverdracht binnen een half uur geregeld zijn.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
Ook als je je huis verkoopt met overwaarde, is de overwaarde in principe belastingvrij. Alleen als je vervolgens de overwaarde op je spaarrekening laat storten, kan dat wel gevolgen hebben voor je belasting. Je verliest dan een deel van je recht op hypotheekrenteaftrek en betaalt mogelijk (meer) vermogensbelasting.
In principe mag de verkoper al de roerende zaken meenemen naar zijn nieuwe huis en hoort alles wat onroerend is bij de woning die hij achterlaat. Dat is het uitgangspunt. Maar dat betekent niet dat u er onderling geen andere afspraken over kunt maken.
Als er onroerend goed wordt verkocht, dan betaalt de koper de notaris.
We geven je 3 rekenvoorbeelden: 25.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 126,67 euro. 50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 253,34 euro.
Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld of eigen middelen kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning. Eigen geld kun je ook verwerven door een schenking van bijvoorbeeld je ouders of een erfenis.
Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld op je spaarrekening laten storten als financiële buffer of voor je pensioen. Maar je kunt het geld ook besteden aan onder andere een verbouwing, verduurzamende maatregelen, een nieuwe auto of boot, of een schenking aan je kinderen.
De koper kan veelal naar de rechtbank stappen om de verkoper te dwingen aan hem te verkopen. Hij kan in die procedure ook een schadevergoeding vragen voor de schade die hij lijdt ten gevolge van het niet doorgaan van de verkoop. Neem voor zo'n procedure een advocaat onder de arm.