Het clarifiëren van bouillon doe je door eiwitten aan de bouillon toe te voegen. Boven de 70 graden stolt eiwit. Wanneer eiwit stolt blijven alle vetdeeltjes en onzuiverheden aan het eiwit plakken. Als je het eiwit er vervolgens afschept of de bouillon zeeft, blijft een prachtige heldere bouillon (consommé) over.
Het enige dat je nodig hebt is eiwit en een schuimspaan. Eiwit heeft de eigenschap om andere eiwitten aan zich te binden als het verhit wordt tot 70ºC of hoger. Alle onzuiverheden en al het vet wordt als een magneet naar het eiwit getrokken en alles drijft naar de bovenkant. Dat schuim je er dan weer heel makkelijk af.
Heb je een mooie bouillon gemaakt, maar is die niet helemaal helder na het zeven? Laat de bouillon dan helemaal afkoelen en roer er per liter 2 ongeklopte eiwitten doorheen. Verwarm de bouillon dan langzaam en roer af en toe goed over de bodem, om te voorkomen dat de eiwitten daar op vastkoeken.
Bouillonblokjes worden opgelost in heet water om een bouillon te verkrijgen en dienen zo als goedkoop alternatief voor gebruik in de keuken. Bouillon kan worden gebruikt voor soep maar ook om gerechten meer smaak te geven (bijvoorbeeld rijst koken in bouillon).
Als je de bouillon laat koken, wordt deze ondoorzichtig, troebel. We noemen dat een blinde bouillon. Dek een bouillon tijdens het trekken niet af met een deksel. Ontvet en schuim de bouillon ook tijdens het trekken regelmatig af.
Het clarifiëren van bouillon doe je door eiwitten aan de bouillon toe te voegen. Boven de 70 graden stolt eiwit. Wanneer eiwit stolt blijven alle vetdeeltjes en onzuiverheden aan het eiwit plakken. Als je het eiwit er vervolgens afschept of de bouillon zeeft, blijft een prachtige heldere bouillon (consommé) over.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Kant-en-klaar
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Hoeveel blokjes heb je nodig? Da's heel simpel: per halve liter water voeg je 1 bouillonblokje toe. Bijkruiden hoeft dan bijna niet.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep laten afkoelen
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen. Soep wordt snel zuur als je die te lang uit de koelkast laat staan met de deksel op de pan (of op een andere manier afgesloten).
Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Wat niet wenselijk is bij het bereiden van voedsel. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Bouillon Ontvetten Er komt altijd een laagje vet op je bouillon. Dat drijft gelukkig bovenop. Je kunt het bovendste laagje van je bouillon heel voorzichtig afscheppen en in een bakje in de koelkast zetten. Het vet zal nu tot een hard laagje stollen dat je er zo vanaf kan tillen.
Tijdens het koken geven de smaakmakers kleine deeltjes af aan het water waardoor de bouillon troebel wordt. Vaak wordt de bouillon daarom na het zeven nog geclarifiërd om alle deze deeltjes eruit te halen en de bouillon helder te maken. Dit gebeurt met eiwit uit een ei.
Clarifiëren of klaren is een kooktechniek. Het doel is om een vloeistof of een vetstof helder te maken. Deze techniek kan op veel voedingsmiddelen worden toegepast, maar wordt veruit het meeste gebruikt voor slechts twee toepassingen: bouillon helder maken en boter klaren.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Het is belangrijk dat bouillon snel afkoelt om te worden ingevroren. Vul de gootsteen voor éénderde tot de helft met koud water. Zet de pan erin, met een metalen lepel in de bouillon. Het metaal geleidt warmte, en helpt dus ook bij het afkoelen.
Bouillonblokjes worden opgelost in heet water om een bouillon te verkrijgen en dienen zo als goedkoop alternatief voor gebruik in de keuken. Bouillon kan worden gebruikt voor soep maar ook om gerechten meer smaak te geven (bijvoorbeeld rijst koken in bouillon).
Het aminozuur cysteïne in de kip zou helpen het slijm in de longen te verdunnen. Daarnaast houdt de bouillon je neus- en keelholte warm en vochtig en helpt het tegen uitdroging.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram).
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Hoe kleiner de stukken, hoe sneller ze gaar zijn. Stoof ze in boter of olie. Voeg de bouillon toe, dek af en laat 20 à 25 min. pruttelen op een zacht vuur.
De meest gebruikte kruiden in soep of bouillon zijn laurier, peterselie en tijm. Naast kruiden zijn er nog andere typische smaakmakers zoals champignons, knoflook, kruidnagel, prei, selderij, ui, wortel, tomaten en tomatenpuree.