Na deze eerste maand kun je bijvoeren met puppyvoeding uit blik of met natvoer met een hoog eiwit- en vetgehalte. Zorg dat de puppy's in deze fase zo'n 5 tot 6 keer per dag eten. Natvoer heeft de voorkeur, omdat dit wat zachter is voor de tere tandjes.
Tijdens een leeftijd van 8 – 12 weken dient jouw puppy vier maal per dag te eten. Vanaf 12 weken en tot 6 maanden is het beste om ze minimaal drie keer per dag te voeren en wanneer ze ouder zijn dan 6 maanden kun je voor het gemak over gaan naar twee keer per dag.
Voorbeelden van lekkere tussendoortjes zijn: kabeljauwhuid, runderlong, pensstaafjes, sprotjes etc. Vaak is het ook mogelijk om deze snacks in kleinere stukjes te breken.
Bullepees is vrij hard en de meeste pups moeten even wennen aan het kauwen op bullepees. Door langdurig te kauwen op de bullepees wordt deze zachter en kan de pup deze goed verwerken. Runderkophuid is een echte traktatie voor de pup waar hij lang op kan kauwen.
Let hierbij goed op welke botten geschikt zijn voor een pup. Vanaf 3 maanden is een bot van geperste buffelhuid prima. Het is verstandig deze kluiven niet te klein te kopen; met grotere kluiven doen ze langer en u voorkomt dat ze zich verslikken.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Als je puppy 2 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (2) 0,75= 353 kilocalorieën per dag nodig. Als je puppy 5 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (5) 0,75= 702 kilocalorieën per dag nodig. Als jouw puppy 10 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (10) 0,75= 1180 kilocalorieën per dag nodig.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
In verhouding bestaat het lichaam van een pup uit meer water dan het lichaam van een volwassen hond, wat de kans groter maakt op uitdroging. Zorg er daarom voor dat je pup dagelijks vers drinkwater heeft. De vuistregel is dat een hond ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinkt per dag.
Jonge pups kunnen elke kvv eten die compleet is voor puppy's, maar wel is het belangrijk dat het vlees heel fijn gemalen is. Waarom Rodi voor je pup? Sommige kvv-merken hebben enkel vlees wat grof gemalen is. Voor puppy's is dit relatief gevaarlijk in verband met verslikkingsgevaar.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Je kan er tijdens de eerste nacht en dag dus op rekenen dat je pup heel veel slaapt. Volwassen honden slapen zo'n 15 uur per dag. Puppy's hebben zo'n 18 uur slaap per 24 uur nodig.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 18 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dit neemt af naarmate hij ouder wordt. Als je pup volwassen is, is dit namelijk gemiddeld 12 tot 14 uur.
Hoe lang mag een pup lopen? Puppies kennen hun eigen grenzen nog niet zo goed, en zijn erg kwetsbaar omdat ze zo snel groeien. Daarom is het beter om je wandeling niet langer te maken dan 1 minuut per week dat je pup oud is (8 weken oude pup 8 minuten, 9 weken oude pup 9 minuten, etc.).
Het wisselen van tanden gaat gepaard met pijn en ongemak wat ervoor zorgt dat de bijt- en kauwbehoefte van je puppy juist zal toenemen. Ook hebben puppy's geen handjes om mee te voelen, maar willen ze wel de nieuwe wereld waarin ze leven ontdekken. Dit doen ze veel met de bek door te happen, kauwen en bijten.
Op de vraag of appel giftig is voor honden, kunnen we een kort antwoord geven: Nee, appel is niet giftig voor honden! Jouw hond of puppy kan dus prima een schijfje of een stukje appel eten. Dit kan hij of zij veilig doen en hij/zij zal er (zeer waarschijnlijk) net zo van genieten als dat wij dat doen.