Op een gasbarbecue kan u koken zoals u dat binnen ook kan: grillen, wokken, roosteren, bakken, braden... Alles kan. Buiten koken is net zo gemakkelijk als binnen koken en heeft evenveel mogelijkheden.
Gril je op een gasbarbecue? Dan heb je het geluk dat je de temperatuur zelf kan regelen. Vlees, vis en groenten bak je het best op een temperatuur tussen 175 en 230 graden.
Een heerlijk rookaroma geven aan je producten op een gas-of houtskool barbecue? Het kan met deze instant ROOKBOX van outdoorchef. Bedek het bakje met aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in, plaats het tussen de kolen en de rest gaat vanzelf.
Voor een gasbarbecue is dat bijvoorbeeld 600 gram per uur. Vervolgens kijk je naar de inhoud (bijv. fles propaan P10 = 10,5 kg). Voor een viertal personen verbruik je zo'n 30 tot 70 gram per uur.
Het apparaat wordt daarvoor aangesloten op een gasfles en een zogenoemde gasdrukregelaar zorgt er vervolgens voor dat hij op een veilige manier te gebruiken is, zodat je direct aan de slag kunt met het bereiden van allerlei gerechten. Daarmee verschilt deze bbq soort behoorlijk van een keuken buitenshuis.
Het aantal personen waarvoor je barbecuet, bepaalt welke maat gasbarbecue je nodig hebt. Gril je bijvoorbeeld vaker voor grote groepen, kies dan voor een gas bbq met een groot kookoppervlak. Vergeet geen rekening te houden met hoeveel vlees je tegelijk wilt grillen en de grootte van je te bereiden producten.
Voor een standaard gasbarbecue (39,5 cm diameter, voor max. 4 personen, 1 brander van 4,3 kW/u) betaal je een prijs van ongeveer 120 euro. Een eenvoudige compacte gasbarbecue voor onderweg of voor op tafel heb je al vanaf 60 euro. Een compact model van hogere kwaliteit kost al snel 150 euro.
Zo kan je met de 10 kg gasfles maar liefst 24 uur barbecueën!
Hierbij strooi je de vuurkruiden over de hete kolen. Dat ruikt al heerlijk, maar de smaak van de kruiden trekt op deze manier ook in het vlees, de vis of groenten. De beste vuurkruiden voor op de barbecue zijn rozemarijn, tijm, marjoraan, basilicum, venkelzaad, laurier, komijn en koriander.
Ingrediënten : Rozemarijn,tijm, bonenkruid, marjolein, basilicum en jeneverbessen.
Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen. Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Groenten: zo'n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…) Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood, 150 gram pastasalade of 2 tot 3 gemiddelde aardappelen. Heb je meerdere bijgerechten, verander de hoeveelheden dan: bv 1 à 2 aardappelen en 1/4 stokbrood.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
Butaangas mag niet naar buiten in de winter
Gasflessen gevuld met butaangas zijn niet meer bruikbaar in een ruimte van -0.5 graden of lager. Propaangas daarentegen gebruik je tot een temperatuur van -40 graden.
Neen, de gasfles zal niet ontploffen. Wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, stijgt de druk in de gasfles natuurlijk ook. Gasflessen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen deze oplopende druk maar het is natuurlijk altijd beter om de gasflessen uit de zon te houden.
Boretti Addizio Gasbarbecue
We hebben dit jaar weer een uitgebreide test gedaan met de beste gasbarbecues, en de gas bbq van Boretti is als winnaar uit de test gekomen. Onder andere doordat deze bbq alles kan.
Een gasbarbecue met lavastenen ontwikkelt ook de populaire barbecue-aroma's van een houtskoolbarbecue. Het vermindert ook de vorming van schadelijke stoffen.
Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën.
Het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue is iets eenvoudiger. Je verwijdert eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit dan het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht zo'n 15 minuten. De verbrande etensresten borstel je er vervolgens gemakkelijk van af.
Deze zijn in verschillende GAMMA bouwmarkten verkrijgbaar. Voor elk product in onze webshop kun je checken of jouw lokale GAMMA het op voorraad heeft, of een andere GAMMA in jouw regio. Klik dus eerst een gasfles aan, en klik daarna de oranje knop 'check voorraad bouwmarkt'.
Wil je gewoon barbecueën, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen.