Het meconiumhoudende vruchtwater is gevaarlijk als de baby dat in zijn longen zou krijgen, het is belangrijk dat het mondje van de baby wordt schoongemaakt, voordat hij voor de eerste keer gaat ademen. Het schoonmaken van de mond- en keelholte gebeurt door hem uit te zuigen zodra het hoofdje geboren is.
Omdat veel kinderen die in het vruchtwater poepen geen enkel probleem hebben bij de geboorte, kan het gewoon betekenen dat het kind volgroeid is. De darmen zijn rijp en er is verder niets aan de hand. Maar het kan ook een teken zijn van stress en zuurstoftekort, waardoor het kind in nood komt en als reflex poept.
Na de geboorte: meconium
Je baby's eerste ontlasting hoort binnen 48 uur te komen. Deze kleverige boel is pikzwart en heet meconium. Geen zorgen, de ontlasting wordt na een dag of twee vanzelf dunner, wateriger en geler. Hoera, dat wijst erop dat je baby de melk goed verteert.
Meconium - De eerste ontlasting van je baby
Deze eerste poep wordt ook wel kinderpek of darmpek genoemd. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Toch slikt de baby wel het vruchtwater in, met afvalstoffen en celmateriaal. Die bovenste cellagen komen in de darmpjes terecht. In het spijsverteringsstelsel wordt meconium gemaakt. Zoals je hierboven kan lezen, kan de baby voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen.
De baby heeft in het vruchtwater gepoept, we noemen dit meconiumhoudend vruchtwater. Dit hoort niet, een baby poept normaal gesproken pas voor het eerst na de geboorte. Als een baby in het vruchtwater heeft gepoept, is dat een teken dat hij het op een bepaald moment niet naar zijn zin heeft gehad.
Meconium is taai, kleverig, groenzwart en stinkt niet. Na een paar dagen, als de spijsvertering goed op gang komt, verkleurt dit naar gele, zachte ontlasting.
Bij flesvoeding heeft een kind baby meestal 1 tot 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Eigenlijk net als bij volwassenen: in de poep zitten onverteerde voedingsresten. De poep ziet er vaalgeel tot gelig bruin uit. Baby's die de fles krijgen, poepen vaak een keer per dag omdat de flesvoeding niet helemaal verteert en zich dus sneller in de darmen ophoopt.
Het kan een paar dagen door voordat het meconium volledig verdwenen is uit het lichaam van je baby. Je zal het duidelijk zien wanneer dit gebeurt, aangezien de ontlasting dan niet langer zwart maar groen of geelachtig zal worden.
Meconium (poep) in het vruchtwater: de gevolgen voor de bevalling en baby. Sommige baby's poepen in het vruchtwater tijdens de bevalling. Die ontlasting wordt ook wel meconium genoemd, wat je kunt herkennen aan een donkere kleur vruchtwater tijdens het breken van de vliezen.
De eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt wordt meconium, kinderpek of darmpek genoemd. Deze is meestal zwart en kleverig. Hoewel een foetus in de baarmoeder niets eet, slikt het wel vruchtwater met afvalstoffen en celmateriaal in. Ook komen de bovenste cellagen van de darm erin terecht.
Of lukt het niet om de ballon in te brengen? Dan kun je in overleg met de verloskundige of gynaecoloog gel (Prostaglandines) krijgen. Als het langer gaat duren kan de gynaecoloog ook voorstellen om een keizersnede te doen. Opnieuw is dan de vraag: wat lijkt het beste voor jou en je baby.
Ongeveer vier dagen na de geboorte is je baby al het meconium kwijt en verandert de ontlasting. Hoe de ontlasting eruit gaat zien, is afhankelijk van de voeding die je baby krijgt. Veel baby's krijgen in de eerste maanden te maken met darmkrampjes.
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen.Dit kan problemen geven bij het ademen. Dat is de reden dat we bij voorkeur na 39 weken de keizersnede plannen.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Hoe lang en hoe vaak
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.
Een baby hoeft niet elke dag ontlasting te hebben. Soms kunnen er een paar dagen tussen zitten. Een paar keer poepen op een dag is ook normaal.
Pasgeboren baby's slapen sowieso wat onrustiger dan oudere baby's. Door dromen, plotselinge bewegingen (van henzelf) kunnen ze wakker schrikken en even huilen. Ook als je baby het te warm of te koud heeft, kan hij wakker worden. Houd de temperatuur van het kamertje rond de 18 graden en zorg dat het niet tocht.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Het heeft een wetenschappelijke verklaring waarom baby's altijd zo lekker ruiken! Dit heeft alles te maken met schattig zijn en overlevingskansen vergroten. Schattig zijn en lekker ruiken is een biologische tactiek van je baby om aandacht en affectie te krijgen van iedereen om zich heen.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
Het is heel bijzonder wanneer je de baby voelt en dat zal de komende maanden alleen maar sterker worden. In de eerste weken zal het waarschijnlijk voelen als kriebels of vlinders in je buik. Het kan ook voelen alsof je darmen bezig zijn, maar dan net iets anders dan normaal.
De eerste 24 tot 48 uur zijn kinderen vaak misselijk en kunnen ze spugen. Ook kan bellen blazen een teken zijn van misselijkheid. De misselijkheid wordt vaak veroorzaakt door ingeslikt bloed/vruchtwater tijdens de het persen.