Hoofdstuk 20.2 Wanneer is voor een sportvereniging BHV verplicht? Heb je als sportvereniging minimaal één medewerker in dienst, dan ben je wettelijk verplicht voor bedrijfshulpverlening te zorgen.
Een bedrijfshulpverlener is geen professionele hulpverlener. De BHV'er mag zichzelf niet in gevaar brengen bij het helpen van collega's. Volgens de Arbowet moeten er in een organisatie BHV'ers aanwezig zijn.
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV'ers aan te wijzen.
Op basis van die restrisico's moet je je afvragen hoeveel BHV'ers nodig zijn om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen. Er moet altijd ten minste één BHV'er aanwezig zijn, ook in ploegendiensten, bij overwerksituaties of als een deel van de medewerkers thuiswerkt.
Ook als de bezetting op kantoor heel klein is, moet er volgens de Arbowet toch een bhv'er aanwezig zijn. Die verplichting geldt al voor werkgevers die maar één medewerker hebben.
Het diploma bhv, afgegeven door het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV), behoudt zijn geldigheid voor 1 jaar. Op je diploma staat een afgiftedatum, dat is de datum waarop je het behaald hebt. Dus vanaf die datum is dat diploma nog 1 jaar geldig.
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal BHV'ers niet wettelijk vastgelegd.
Medewerkers die op verzoek van de werkgever naast hun werkzaamheden tevens bedrijfshulpverlener (BHV-er) zijn, krijgen hiervoor een vergoeding van maximaal €75,- bruto/jaar bij het behalen of het verlengen van het certificaat.
Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar.
Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Lees meer over toetsing en de uitzonderingen op de website van Steunpunt RI&E.
Nee, tenzij… In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet, staat dat een werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Als zelfstandige zonder personeel ben je geen werkgever en geen werknemer. Dus wettelijk gezien is BHV daarom niet verplicht.
Ja, bhv is wettelijk verplicht voor alle bedrijven met medewerkers (al bij 1 medewerker). Iedere werkgever heeft een algemene zorgplicht, in de zin dat hij moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers.
De werkgever is altijd eindverantwoordelijk voor het bedrijfsnoodplan en kan daarom ook aansprakelijk worden gesteld na gebeurtenissen met een slechte afloop. Het hoofd BHV is verantwoordelijk voor en maakt het veiligheidsbeleid. Het hoofd BHV: is verantwoordelijk voor de onderlinge communicatie en samenwerking.
Volgens artikel 20, lid 4 van de Arbowet moeten kosten voor het volgen van een opleiding vergoed worden. Dit houdt in dat een cursus die gevolgd moet worden om BHV'er te worden, betaald moet worden door het bedrijf. Dit geldt ook voor de benodigde materialen die een BHV'er nodig heeft.
BHV vergoeding belast of onbelast (bruto/netto)?
Is de vergoeding die een BHV'er ontvangt bruto of netto? Een vergoeding die verkregen is door een BHV'er is altijd belast, net zoals alle inkomsten belast zijn.
In de Arbowet is het aantal BHV'ers niet wettelijk vastgelegd. Toch moet je zorgen dat er altijd voldoende BHV'ers aanwezig zijn. Voorheen was 1 BHV'er op 50 personen de regel om het aantal BHV'ers te bepalen maar sinds 1 januari 2007 is dit uit de Arbo-wet en geldt de regel 1 op de 50 niet meer.
Wanneer je bent geslaagd voor een opleiding tot BHV-instructeur, ben je bevoegd om verschillende BHV-trainingen te geven. Dit kan zijn aan je collega's, maar je mag ook werknemers van andere bedrijven opleiden tot BHV'er. De volgende cursussen en trainingen mag je geven: BHV-cursus basis.
Als BHV'er kom je als eerste in actie bij een calamiteit. Je blust branden, je zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers snel het pand verlaten, je kan reanimeren en je bent het aanspreekpunt voor de professionele hulpdiensten. De minimale leeftijd om BHV'er te kunnen worden is 16 jaar.
Kun je zakken voor de BHV-cursus? Ja, dat is mogelijk.
Als bedrijfshulpverlener met erkend BHV certificaat bent u in staat eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een pand te ontruimen. Deze taken voert u uit tot de professionele hulpdiensten zoals ambulance, brandweer of politie aanwezig zijn.
Bedrijfshulpverlening is verplicht voor werkgevers in Nederland, ook in de horeca.
In de Arbowet staat dat elke werkgever moet zorgen voor goede Bedrijfshulpverlening (BHV).