Als alle voegen gevuld zijn veeg je het overtollige zand van de tegels af en bewaar je dit in de zak of een emmer. Laat de eindgebruiker dit zelf herhalen in de dagen na aanleg, tot de voegen volledig gevuld zijn. Gebruik nooit brekerzand (of inveegsplit) voor het invegen van siertegels!
Tuintegels invegen met inveegzand is heel eenvoudig, maar vergt wat geduld. Je snijdt de zak open en verdeelt de inhoud over de bestrating. Dit gaat het best met droog zand op een droog oppervlak, laat het zand indien nodig drogen in de zon. Veeg daarna het zand heen en weer over de tegels.
Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Geef onkruid geen kans
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.
Strooi ruim zand over het straatwerk. Laat het eventueel drogen waardoor het fijner wordt en veeg met een bezem het droge zand in de voegen van het straatwerk. Ook kan het worden ingewassen met water, verwijder het overtollige zand daarna van uw straatwerk. Herhaal deze procedure eventueel na enkele dagen.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Hoeveel zand u nodig heeft voor het invegen hangt af van uw voeg en tegeldikte. Vraag het benodigde aantal kg per m2 zodoende bij de leverancier van uw bestrating op.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Eigenschappen voegzand
De meest geschikte zandsoort is brekerzand. Dit is een restproduct dat ontstaan tijdens het breekproces van natuursteen met een korrelgrootte van 0/2 of 0/4. Het brekerzand heeft een lange levensduur.
U kunt uitgaan van 75kg per m2. U bedekt dus ±20m2 met 1 m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2 De benodigde laagdikte is 5 tot 6 cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte). Legt u het dunner dan heeft u kans dat u de ondergrond ziet.
De ondergrond moet droog en hard zijn en je zand ook droog zodat je het aan kunt trillen. Met een natte en blubberige ondergrond tril je het water naar boven. Dan verdicht het niet goed en kun je niet straten. De laag zand met puin is wat overdreven voor een looppad.
De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen. Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
De hoeveelheid brekerzand per m2 bij het invegen is wat lastig te zeggen, maar de hoeveelheid zand die onder het straatwerk zit is wel te berekenen. Bij een terras is de hoeveelheid per m2: ±0,15-0,20m³ en bij een oprit: ±0,08-0,10m³.
U maakt eerst uw terras of bestrating goed schoon met water. Daarna strooit u het voegmiddel uit over de tegels. Vervolgens maakt u de bestrating weer nat. Dit zorgt ervoor dat het voegmiddel niet uitdroogt en dat het kan uitzetten tussen de tegels.
De som van hoeveel zand je nodig hebt
Reken eerst het aantal vierkante meters uit: Vermenigvuldig het aantal vierkante meter met de gewenste dikte (cm) in zandlaag; Bestel vervolgens 10% aan zand extra (voor het inklinken of te als gebruiken voegzand).
Onkruid tussen tegels voorkomen
Leg eerst een worteldoek neer, zodat onkruid van onderaf niet tussen je tegels door kan komen. Vul de voegen van je terras met voegselzand of brekerzand. Dit bevat geen voedingsstoffen voor eventuele aangewaaide zaadjes. Veeg je terras regelmatig!
Invegen van de bestrating
Gebruik zilverzand voor kleine voegen van 1 tot 3 mm. Met een zachte bezem veeg je het materiaal in de voegen. Veeg vervolgens overtollig zand van de bestrating en bewaar dit, omdat je deze handeling meerdere keren moet herhalen.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.