Vooral in Overijssel werd het krentenbrood door de buren gegeven. In sommige plaatsen uit Oost- Overijssel diende de vrouw van de 'eerste 'naober' ervoor te zorgen dat er een krentenwegge op de dag van de kraamvisite was. Deze kraamvisite werd daar ongeveer veertien dagen na de geboorte gehouden.
Het woord krentenbrood staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Een krentenwegge is een Twents feestbrood vol krenten en gaat al even met de tijd mee. Van oudsher is krentenwegge bedoeld als geboortegebak. Het is niet alleen bekend vanwege de uitstekende smaak, maar zeker ook vanwege de bijzonder grote afmetingen.
Krentenbrood wordt gemaakt van tarwebloem waaraan een rijke hoeveelheid krenten wordt toegevoegd.
Een krentenbrood is een brood waarbij een hoeveelheid krenten (soms ook rozijnen en sukade) wordt meegebakken.
Dit gebruik wordt kraamschudden genoemd. Een praktische reden waarom het eten van krentenwegge goed is na de bevalling: in krenten en rozijnen zit ijzer wat goed is voor moeders die borstvoeding geven. Moedermelk bevat weinig ijzer en op deze manier wordt het ijzergehalte op pijl gehouden.
Dit moet je weten. Rozijnen worden gemaakt van grote druivensoorten. Krenten zijn gedroogde pitloze druiven van een druivenras dat hele kleine vruchten heeft.
Voedingswaarden per 100 gram : Energie 1138 Kj (272 Kcal), Vetten 1.6 g., Vetten verzadigd 0.7 g., Koolhydraten 55.5 g., Eiwitten 6.2 g., Zout 0.77 g.
Rozijnenbrood – of ander brood met gedroogd fruit – is een ideale match voor kazen met een uitgesproken smaak zoals Époisses, Morbier en Reblochon. Comté, Beaufort en bergkazen als Tomme de Savoie, tillen de licht krokante notensmaak van dit brood naar hogere sferen.
Krentenwegge is een krentenbrood. Een goede krentenwegge ziet zwart van de krenten of heeft meer krenten dan deeg. De geboortewegge was veel luxer dan gewoon krentenbrood, want het was een melkbrood dat ook boter bevatte en rijkelijk was voorzien van krenten, rozijnen en soms ook sukade.
In Nederland worden krentenbollen vaak besmeerd met boter en eventueel belegd met Goudse kaas, jam of andere zoetigheid. Natuurlijk kun je hem ook zonder beleg eten en genieten van zijn heerlijke smaak. In Engeland is de krentenbol bekend onder de naam currant bun.
Krentenbrood is een prima tussendoortje binnen een goed, gezond eetpatroon. De grote hoeveelheid suikers in een krentenbol, zo'n 14 gram per 100 gram, is echter wel iets om bij stil te staan. We weten inmiddels allemaal wel dat een meerderheid van de Nederlanders veel meer suiker eet dan goed is.
Het aantal calorieën dat een persoon binnenkrijgt heeft namelijk invloed op jouw lichaamsgewicht. Natuurlijk is het gewicht niet volledig afhankelijk van het aantal calorieën. Ze vormen echter wel één van de belangrijkste factoren op dit gebied. In het algemeen bevat een krentenbol niet heel veel calorieën.
Is rozijnenbrood gezond? Doorgaans bestaat een rozijnenbrood voor zo'n 83 % uit koolhydraten, 5 % uit vetten en 12 % uit vetten. Het is daarom gezonder dan een boterham met een flinke laag choco. Wie op dieet is, eet rozijnenbrood toch best niet iedere ochtend of lunch.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.
De naam is afkomstig van het Franse woord raisin de Corinthe, wat weer afkomstig is van de Griekse stad Korinthe. De naam is dus een geoniem. De krent is in Europa te vinden in Griekenland en op Sicilië. De kleur van de krent varieert van bruinachtig tot diep donkerblauw.
Het meervoud van rozijn is 'rozijnen'. Eén rozijn, twee rozijnen.
Het kraamschudden (Nedersaksisch Kroamschudd'n, kroamschudden) is in oorsprong een traditioneel kraamfeest in het oosten van Nederland om het nieuwgeboren kind welkom te heten in de nabuurschap.
Het is een oud Luyksgestels verhaal, dat duidelijk maakt dat krentenbollen ook 200 jaar geleden al tot een broodmaaltijd behoorden. Een verhaal dat nog stamt uit de overlevering, opgetekend uit de mond van mijn moeder, die het ongetwijfeld kent van haar vader – en hij weer van zijn moeder.
,,Wij adviseren daarom boter en harde margarine (uit een pakje) en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines (uit een kuipje), vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën.”
Soorten vocht
Wanneer je een deeg voor een brood gaat maken zal je meestal water gebruiken. Maar je kan ook melk gebruiken, dat maakt het brood luxer, smaakvoller en blijft iets langer vers. Het is wat minder gebruikelijk maar je kan ook appelsap, bier, karnemelk of kwark gebruiken.