De maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig is 3500 kg en het voertuig is geschikt voor het vervoer van maximaal 8 passagiers, de chauffeur niet meegerekend. Een aangepast rijbewijs B is nodig als uw aanhangwagen meer dan 750 kg weegt en de maximaal toegelaten massa (MTM) van uw voertuig meer is dan 3500 kg.
Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden? U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, ...
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig.
Dat houdt in dat er geen aanvullendende rijbewijsplicht is en er slechts een rijbewijs plicht geldt voor het besturen van het trekkend voertuig Dus met je rijbewijs B mag je willekeurig welk voertuig dan ook slepen.
Sleep de auto altijd zo dat de wielen in de rijrichting draaien. Sleep auto's met automatische transmissie niet op een snelheid hoger dan 80 km/h(50 mph) en niet verder dan 80 km (50 mile).
De afstand tussen het trekkende voertuig en het gesleepte voertuig moet kleiner zijn dan 5 meter. Het gebruik van een rode vlag in het midden is niet verplicht.
Na 1989. Met je rijbewijs B van na 1 januari 1989 mag je een aanhanger slepen waarvan de maximaal toegelaten massa (MTM) niet meer bedraagt dan 750 kilogram.
Heeft u rijbewijs C of C1? Dan mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan uw vrachtwagen koppelen. Het gaat dan om de maximummassa.
Checklist om jouw auto veilig weg te slepen
Geef op tijd aan wanneer je gaat remmen of afslaat; Rij rustig en rem voorzichtig; Zorg dat de sleepkabel tussen jouw auto en de sleepauto strak blijft; Neem ruime bochten (de lengte van jouw auto is nu met een auto + sleepruimte verlengd);
Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B.
Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo? En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)? Dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben.
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen: Maximaal 400 kg exclusief passagiers en bagage. Bij bestemming goederenvervoer: maximaal 550 kg exclusief accu bij elektrische voertuigen. Netto-maximumvermogen van maximaal 15 kW.
U vraagt hoe hoe u een auto moet slepen wanneer de sleepoog wordt afgedekt door de trekhaak. De trekhaak aan een auto is juist heel praktisch om daar de sleepkabel aan vast te maken. Het komt wel vaker voor dat een sleepoog niet meer bereikbaar en is het heel gebruikelijk dat de trekhaak daarvoor wordt gebruikt.
Een goed te gebruiken sleeplint is 9 meter lang en kan –in goede conditie- piekbelastingen verdragen tot 10 ton. De lengte van een dergelijk sleeplint is alleen maar handig. Staat een auto vast in de prut, dan is er op 9 meter afstand meestal wel een droog of hard plekje te ontdekken, vanwaar getrokken kan worden.
Gaat er iets kapot aan of in de auto waardoor die niet meer werkt? Dan moet je je auto laten wegslepen door een pechhulpdienst of een schakelbedrijf. Dit kost rond de 250 euro en wordt niet vergoed door de autoverzekering.
Er is in Nederland geen wet die u verbiedt uw auto zelf te transporteren. Dit is in tegenstelling met veel andere landen en geldt ook voor alle soorten wegen. Op een snelweg wordt dit echter wel altijd afgeraden. U loopt een groot risico om aangereden te worden of om (verdere) ongelukken te veroorzaken.
2) U heeft geen Code 95 op uw rijbewijs nodig als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: U bent als bestuurder van het voertuig actief in plattelandsgebieden voor het bevoorraden van de eigen onderneming. U biedt als vervoerder geen vervoersdiensten aan.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Voor bussen zwaarder dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) respectievelijk busrijbewijs (rijbewijs D) nodig.
Bij een bedrijfsauto met een G.V.W. van 3.300 kg. dan wordt het maximale trekgewicht 3.300 kg. We hebben inmiddels veel Ford Transit bedrijfsbussen, Mercedes Sprinters, Volkswagen Crafters geleverd met een aanhangergewicht van 3500 kg.
Wat is de Maximaal Toegelaten Massa? Eenvoudig gezegd is de M.T.M. het maximaal totale gewicht dat een auto, samen met de benzine, de bestuurder, alle passagiers en de volle lading mag wegen. Dat gewicht wordt bepaald door de fabrikant.
Rijbewijs BE of rijbewijs B met code 96
Het rijbewijs B met code 96 volstaat indien de MTM van je trekkend voertuig en aanhangwagen samen niet meer dan 4.250 kg bedraagt. Overschrijdt de MTM van het trekkend voertuig plus je aanhangwagen de 4.250 kg, dan dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs BE.