Plaatsinname. Mobiele airco's zijn meestal zwaar, lelijk, lomp en groot. Ze staan in vergelijking met vaste airco's vaak dus in de weg. Je mobiele airco is ook moeilijker te verplaatsen dan je denkt, de warme lucht moet steeds kunnen ontsnappen door de buis.
Een mobiele airco is een uitkomst voor extra verkoeling op een warme zomerdag. Alleen koelt een mobiele airco de temperatuur maar een paar graden. Is het bijvoorbeeld in huis 30 graden Celsius? Dan koelt de airco de temperatuur misschien tot 28 graden Celsius.
Een mobiele airco is een eenvoudige oplossing om de temperatuur binnenshuis een paar graden omlaag te krijgen. Maar verwacht geen wonderen; als het buiten 35 graden is, breng je de temperatuur binnenshuis met een mobiele airco niet omlaag tot 20 graden. Daar is het apparaat niet krachtig genoeg voor.
Een mobile airco is niet efficient, hij koelt uw kamer wel maar, de warme lucht moet hij door die buis naar buiten blazen, als je de warme lucht van uw kamer naar buiten blaast moet die vervangen worden door verse lucht en die komt bij een mobile airco waarschijnlijk van onder uw deur of terug van buiten waar het warm ...
Airco's hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken. Een mobiele airco waarmee je één kamer koelt en die je 110 uur gebruikt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom! Daarnaast bevatten airco's koudemiddel.
Het grootste deel van de Nederlanders heeft geen airco (71%), en heeft ook geen plannen om er één aan te schaffen (60%). De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge kosten van een airco, het onnodige energieverbruik van airco's en het effect van airco's op het klimaat.
Nee, net als bij een koelkast of vrieskast moet de mobiele airco na vervoer eerst minimaal 2 uur stilstaan voordat je hem kunt gebruiken.
Overmatig langdurig gebruik kan de belasting van de airco verhogen en tot oververhitting leiden.
Een mobiele airco ruist altijd. Je kiest daarom het best voor een toestel met een geluidsniveau lager dan 50 dB, wat vergelijkbaar is met zachte regen. Wil je liever zo weinig mogelijk lawaai in je omgeving?Dan is een vast aircosysteem voor jou wellicht de beste keuze.
De kosten voor het koelen worden voor een mobiele airco liggen per uur op iets meer dan 1 kWh per uur. Dat wil zeggen dat wanneer deze 8 uur aanstaat er ongeveer 8 á 9 kWh aan stroom wordt gebruikt. Dat komt uit op een bedrag van 9 x €0,77 = €6,93 per dag.
Airco werkt met koude lucht, terwijl een aircooler met water werkt. Ook is er een verschil in de daling van de temperatuur. Een mobiel aircosysteem kan de temperatuur met ongeveer 10 graden laten zakken, terwijl een aircooler veelal niet meer dan 3 tot 4 graden verkoelt.
Met een mobiele airco kun je de temperatuur met zeker 10 graden laten zakken. Met een aircooler of luchtkoeler is het niet mogelijk om in te stellen hoe warm het moet worden. Wel kun je vaak de ventilatiestand aanpassen en helpt het apparaat om de lucht in een ruimte te bevochtigen.
Elke airco heeft een vorm van condens afvoer nodig. Dit is mogelijk op verschillende manieren. De beste manier is om de condens door een 16/18mm afvoerslang naar beneden te laten lopen.
Afhankelijk van de ruimte, de hoeveelheid vocht, de temperatuur en het type luchtontvochtiger zul je het waterreservoir moeten legen. Er gaat gemiddeld ca. 4 liter in het reservoir. Bij normaal gebruik zul je het reservoir dagelijks moeten legen.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Er kan te weinig koelmiddel in de compressor zitten. Neem in dit geval contact op met een erkend servicebedrijf. Laat de compressor controleren en, indien nodig, bijvullen. Als het probleem aanhoudt, is er mogelijk een technisch probleem met de airconditioning.
Airco en ventilators werken helemaal anders. Een aircotoestel doet de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid dalen, een ventilator brengt alleen de lucht in beweging. Vergis je niet: het koele briesje van een ventilator doet wonderen. Een luchtsnelheid van 1 meter per seconde doet de gevoelstemperatuur met 3° C dalen.
Water afvoeren in een pan
Wanneer je een pan gebruikt, neem je de pan gewoon mee naar de achterkant van de mobiele airco waar de afvoernaaf zich bevindt. Plaats de pan onder de naaf en haal de aftapplug eruit. Bereid jezelf voor, want het water zal bijna onmiddellijk beginnen te stromen.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
Ja, een airconditioner kan theoretisch 24 uur per dag worden gebruikt. Moderne airconditioners zijn ontworpen om langdurig en continu te werken. Ze zijn voorzien van interne beveiligingen en temperatuurregelaars om oververhitting te voorkomen en de werking te optimaliseren.
Een mobiele airco verbruikt volgens MilieuCentraal 1 kilowatt per uur (kWh), dus als deze een nachtje (8 uur) aanstaat, kost dat met de huidige stroomprijzen van 50 tot 70 cent per kWh al snel meer dan 4 euro per nacht. Een jaar geleden (2021) kostte dat de helft minder.
Een airco in de slaapkamer kan geen kwaad, zolang je deze goed gebruikt. Wij hebben een paar tips voor je verzameld om de airco slim te gebruiken: Richt de koude lucht nooit direct naar je lichaam. De tocht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van spieren of gewrichten.
Koude lucht kan de slijmvliezen irriteren en ontstekingen in de luchtwegen verergeren. Grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten hebben hetzelfde gevolg; luchtwegklachten nemen toe. Een belangrijke tip is daarom de airco niet te koud af te stellen. De GGD raadt aan de airco in te stellen op 23-26 graden.
Afhankelijk van waar je deze wilt gebruiken is het slim om te kiezen voor een apparaat dat niet al te veel geluid produceert. Als je een airco in bijv. een studievertrek zet wil je niet voortdurend gestoord worden. Een airco dat veel herrie maakt kun je dan zeker niet gebruiken.