Hoe hoger het vliegtuig vliegt, hoe lager de luchtdruk is.Als gevolg hiervan kunt u buikpijn ervaren, een opgeblazen gevoel hebben, of zelfs moeite met uw stoelgang hebben. Dit vervelende gevoel kunt u voorkomen door goed te drinken, regelmatig te bewegen en geen heftige etenswaren te eten voor vertrek.
Opgeblazen buik tijdens het vliegen
Met alle gassen worden dus ook de gassen in je maag en darmen bedoeld. Deze zetten uit, waardoor je buik wat boller wordt en opgeblazen voelt. Omdat je lichaam hier niet aan gewend is, kun je hier last van krijgen.
Vliegen is voor de meeste mensen een normale, alhoewel vermoeiende activiteit, maar voor mensen met een minder sterk immuunsysteem is het wat gevaarlijker en moeten ze goed opletten dat ze niet meer schade aanrichten aan hun gezondheid.
Onder druk
Het is maar goed dat de motor van een vliegtuig zo veel lawaai maakt, want passagiers laten heel wat gas ontsnappen tijdens de vlucht. "Door de hoogte van het vliegtuig en het feit dat de luchtdruk in de cabine lager is dan gemiddeld, zet gas in het maag-darmkanaal uit.
Rek je af en toe flink uit en haal dan een paar keer extra diep adem. Doordat de gassen in je lichaam uitzetten, gaat ook je middenrif omhoog en wordt je longventilatie iets minder. Klaar je oren (even je neus dichtknijpen en kort persen) al zodra je daar druk op voelt, niet pas als het pijn gaat doen.
Drink voldoende water
Als je voldoende water of thee drinkt, ben je altijd goed gehydrateerd en wordt er voldoende van het spijsverteringszuur aangemaakt, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Dit kan een opgeblazen gevoel helpen voorkomen.
Als je de wc doortrekt in een vliegtuig, dan hoor je een hard zuigend geluid. De poep en plas worden vanuit de wc-pot door het hele vliegtuig gezogen en verzameld in een grote afgesloten afvalbak achterin het vliegtuig.
Is het schadelijk als je winden inhoudt? Niet direct: het levert geen ernstige gezondheidsproblemen op. Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
Naast de geringe beweging speelt ook de lage luchtdruk in het vliegtuig een rol bij de stagnatie van de bloedstroom. Als gevolg van de verlaagde luchtdruk zetten de aderen uit, wat tot gevolg heeft dat het bloed langzamer stroomt en kan stollen.
Uitdroging van je lichaam
Op een korte vlucht van 3 uur verlies je tot wel 1,5 liter water. Je zult niet alleen dorstiger zijn, maar ook je huid heeft te lijden door de uitdroging. Om die reden is het het beste om voor, tijdens en na je vlucht te hydrateren.
De luchtdruk en -dichtheid nemen af met de hoogte, wat betekent dat het lichaam minder zuurstof opneemt naarmate het vliegtuig hoger vliegt. Drukveranderingen kunnen er ook toe leiden dat gassen in ons lichaam uitzetten. Het eindresultaat is dat de hoeveelheid beschikbare zuurstof voor ons bloed afneemt.
Een lange vliegreis, langer dan 5 uur, kan extra risico geven op een trombose, doordat het zuurstofgehalte van de lucht lager is. Dat heeft invloed op de samenstelling van het bloed, en kan ertoe leiden dat het bloed sneller stolt.
Nu het weer kan, vliegen sommige van ons lekker naar een verre bestemming. Maar nog los van corona – en alle verscherpte maatregelen – is vliegen is niet altijd alleen maar lekker, snel en makkelijk. Bij veel mensen triggert het klachten van tinnitus, hoofdpijn of migraine, slaapproblemen.
Verkouden na een vlucht
Een van de meest voorkomende 'ziektes' na een vlucht is vliegverkoudheid. Niets ernstigs, maar wel erg vervelend. Deze snotneus ontstaat doordat bacteriën in het vliegtuig supersnel worden overgedragen. Wel honderd keer sneller dan op de grond!
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Bij bussen, schepen en treinen wordt het systeem daarnaast ook om milieuredenen gebruikt. Bij gebruik van reguliere toiletten worden de urine en ontlasting eenvoudigweg naar buiten getransporteerd waarna ze op de rails, de weg of in het water achterblijven.
Het luxueuze cruiseschip heeft daarom zijn eigen verwerkingssysteem. In de buik van de Seaside wordt dagelijks zo'n 30 ton uitwerpselen opgevangen én verwerkt, dankzij een speciaal ontwikkeld systeem.
Griekse yoghurt is een heerlijke proteïne booster.Daarbij zorgt deze yoghurt voor een goede vertering, die weer zorgt voor een platte buik – op hele korte termijn.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Eén van de oorzaken is overmatig gas in de buik dat zich verplaatst en daar kun je last van hebben wanneer je tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat je te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Brandnetel en berkenbladeren helpen om overtollig vocht uit je lichaam te af te drijven, terwijl venkel en anijs de spijsvertering ondersteunen en een opgeblazen gevoel verminderen.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.