Je hebt een ovenschotel met vis of een vispannetje gemaakt en nog een restje over dat je wil invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Lekkerbekje invriezen
Een lekkerbekje kun je natuurlijk ook bewaren in de vriezer. Zoals met bijna alles, kun je een lekkerbekje in de vriezer langer bewaren dan in de koelkast. Dit komt doordat de vriezer veel kouder is en daardoor dus ook minder kans geeft aan schadelijke bacteriën om zich (snel) te vermenigvuldigen.
Zalm invriezen is makkelijk en handig, want je kunt de zalm zo nog maximaal 3 maanden bewaren. Dit geldt voor rauwe zalm, bereide zalm en gerookte zalm die goed verpakt is en op tijd in de vriezer is geplaatst.
Dep de vis droog en wikkel deze in vershoudfolie. Stop de vis in een luchtdichte diepvrieszak en gebruik etiketten op de verpakking om de datum van vis invriezen op te schrijven. Bewaar de vis op -18 graden Celsius in de vriezer en leg de vis achterin.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Kun je gerookte of gebakken vis invriezen? Je kunt (verse) gerookte of gebakken vis prima invriezen, zolang ze niet te lang op kamertemperatuur hebben gelegen. Wikkel de vis in plasticfolie en start het invriesproces zoals in het stappenplan staat aangegeven.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
In de koelkast, of invriezen in de vriezer. Gebakken of gegrilde vis kun je overigens nog twee dagen in de koelkast bewaren, en een week of zes in de vriezer.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Gebakken kibbeling kan je goed invriezen. Als je dat doet, blijft de kibbeling 3 maanden houdbaar. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je de vis eerst goed laat afkoelen.
Bewaartip voor dit product. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Houdbaarheid gebakken vis
Dus bij voorkeur in een afgesloten plastic bakje, en niet op een bordje in de koelkast. Dan kan de vis namelijk vochtig worden, en daardoor kan de vis sneller bederven. Gebakken vis kun je ook invriezen, en is dan nog een maand of drie houdbaar.
Ook kun je de vis bevroren gebruiken – de bereidingstijd is dan wel iets langer. Vis die eenmaal ontdooid is, kun je niet nogmaals invriezen en moet dus in het geheel bereid worden. Na de bereiding kan de vis wel nog één keer ingevroren worden.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Zalm invriezen kan enkel als de TGT (= te gebruiken tot) datum nog geldig is. Zorg er tevens voor dat de zalm luchtdicht wordt bewaard in een afgesloten diepvriesbakje of in een goed gesloten diepvrieszak. Zowel rauwe zalm, bereide zalm als gerookte zalm is vervolgens maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Zo kun je gerookte zalm het best eerst insmeren wat olie en luchtdicht te verpakken, om het vochtgehalte hoog te houden bij ontdooien van gerookte zalm. Bevroren gerookte zalm kun je zo ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben. Zoek naar een melkachtige laag op de vis die aangeeft dat hij bedorven is. Een teken dat rauwe vis bedorven is is de aanwezigheid van een wit, doorzichtig velletje er bovenop.
Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen.
De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Ja hoor, als jij de volgende dag een restje van een ovenschotel wilt opwarmen, kan dat gerust, in de oven is de vis uiteindelijk goed doorgegaard. Maar ik zou het niet 3 dagen in de koelkast laten staan en dan opwarmen.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw/koolvis. Omdat het gezouten is, kan je het wel een jaar bewaren. Om diezelfde reden moet je de vis ook eerst 'uitkoken' voor je hem kan opeten.