Gemeentes met de meeste inbraken Hier werd volgens de cijfers van het CBS in 2021 het meest ingebroken: Zeist, met 8,1 inbraken per 1.000 huishoudens. Laren, (NH) met 7,1 inbraken per 1.000 huishoudens. Baarn, met 6,4 inbraken per 1.000 inwoners.
Als je kijkt naar absolute getallen, is het vast geen verassing dat de meeste inbraken plaatsvinden in de grote steden. In 2021 werd er in onze hoofdstad Amsterdam het vaakst ingebroken met 1.716 inbraken. Op de tweede plek staat Rotterdam met in totaal 1.012 inbraken, gevolgd door Den Haag met 1.002 inbraakmeldingen.
Inbrekers werken het liefst in het donker. Ook wanneer je maar even weg bent, doe de deur dicht en op slot, zo geef je insluipers geen kans. Om nachtinbraak tegen te gaan kan je kerntrekbeslag plaatsen op jouw voor- en achterdeur.
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Inbraken overdag en 's nachts
En dan vooral tussen 15.00 en 19.00 uur. Rond deze tijd zijn we niet op een inbraak voorbereid en stappen we vaak nog even kort de deur uit voor een boodschap of om de hond uit te laten.
Hoe lang heeft een inbreker nodig om binnen te komen? Een inbreker heeft gemiddeld 30 seconden tot maximaal 3 minuten nodig om ergens in te breken. Wanneer uw woning goed is beveiligd, zal de inbreker sneller het hazenpad kiezen om niet ontdekt te worden.
Elke inbreker kan voor zichzelf een andere “taal” verzinnen.Andere markeringen kunnen bijvoorbeeld wat zeggen over:Of er iets te halen valt in dit pand. Of een pand extra of niet beveiligd is.
Populaire dagen van het jaar om in te breken
Het derde misverstand is dat tijdens feestdagen relatief weinig wordt ingebroken. Niets is minder waar. Kerst, Oudejaarsdag en Koningsdag zijn juist de populairste dagen van het jaar om in te breken.
Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werken. Zo jaag je met een felle buitenlamp met bewegingssensor bij je voor- en achterdeur inbrekers snel weg. Of je zet met een timer de radio of televisie aan. Zien of horen je buren toch iets verdachts bij je thuis terwijl je er niet bent?
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Ze komen naar binnen door een open raam, een open deur of een bovenlicht, een klein raampjes boven een deur of raam. Sommige inbrekers hebben aan een opening van zo'n 15 centimeter al genoeg. Insluiping kost een inbreker maar weinig tijd en moeite en komt daarom veel voor.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Betrap je een inbreker, of vermoed je dat deze nog in huis is? Bel direct 112 en ga er niet zelf op af! Ben je niet in nood, maar heb je wel politie nodig? Bel dan 0900-8844.
Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
Laat dan iemand de gordijnen 's ochtends open doen en 's avonds weer dicht. Laat wat vaat staan of wat spullen liggen, dat geeft een bewoonde indruk. Sommige inbrekers passen ook trucjes toe zoals een takje tegen de deur te plaatsen. Als het takje de volgende dag niet verplaatst is, weten ze dat iemand niet thuis is.
Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren (zie inbraakmethodes). Sluit altijd alle deuren en ramen. Denk ook aan wc-raampjes, de tuindeur en de ramen en deuren van een garage. Verstop geen sleutels buiten de deur.
Bewaar je sieraden of juwelen dan niet in de slaap- of badkamer. Dit zijn de eerste plaatsen waar inbrekers zoeken. Andere waardevolle spullen zoals je telefoon of iPad leg je overigens ook best uit het zicht.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Ze zijn meestal jong en hebben weinig ervaring met inbreken.Ze hebben snel geld nodig, omdat ze verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Ze breken in in buurten die ze goed kennen, zodat ze snel kunnen vluchten. Professionele inbrekers werken vooral buiten hun woonplaats.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Met een sleutel in je slot, ben je kwetsbaarder voor inbraken. ' Is er van buitenaf zicht op een sleutelbos in jouw deur? Dan hoeft een inbreker bijvoorbeeld het glas maar in te tikken om zichzelf gemakkelijk binnen te laten.