Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien ze planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Op koele plekken blijft munt in een pot ongeveer 6 weken goed. Let hierbij goed op of de blaadjes er nog groen, stevig en fris uitzien. Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt.
In volle grond heeft munt niet al te veel water nodig. Houdt 'm wel in de gaten in drogere periodes. Zorg dan dat je in de vroege ochtend of avond in een keer veel water geeft. Tuinier je in potten, zorg dan dat je de aarde licht-vochtig houdt.
Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Snoei de munt na de bloei terug tot net boven de grond en geef de plant wat voeding om ervoor te zorgen dat hij nog een goede herfstoogst heeft. Vermeerder de planten in de herfst door ze te scheuren. Schep de plant uit de grond en hak hem met een spade in stukken.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Munt als plant
De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Eenmaal geplant komen je muntplantjes elk voorjaar weer op. Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan. Omdat het een makkelijke, snelgroeiende plant is, is hij erg geschikt voor een beginnende tuinier.
Maak gebruik van de juiste voeding, om de munt gezond te houden. Bio Lavendel & Kruiden Voeding is geschikt voor de munt en is een 100 procent natuurlijke meststof. Deze voeding zorgt voor meer weerstand tegen ziektes en een gezonde plant. Planten die gezond zijn, zullen een heerlijke geur en smaak geven.
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Munt is niet giftig voor de mens, wel voor honden, katten en paarden. Munt – (Mentha), winterharde vaste planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Sterk geurend kruid (menthol).
Munt heeft een bloeddrukverlagende werking en mag niet in grote hoeveelheden worden gedronken bij bloeddrukverlagende medicatie. Ook bij een overgevoeligheid voor menthol kan verse munt hoofdpijn geven.
Munt helpt ook tegen misselijkheid. Munt lijkt ook erg goed te werken tegen hoofdpijn. Een paar blaadjes verse munt wrijven over de gekwelde delen van het hoofd zouden een pijnstillende werking geven.
Geef de muntplant voldoende water en zorg dat de grond een klein beetje vochtig blijft, maar niet enorm nat. Als de bovenste laag van de potgrond/aarde droog begint aan te voelen, kun je gerust wat water bijgeven. De muntplant houdt van luchtvochtigheid, dus je mag hem best af en toe besproeien met een vernevelaar!
Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae.
Munt is altijd lekker, soms in gerechten, soms in desserts maar zeker ook in de thee. Als je eens een muntplant hebt gekocht is de kans groot dat je nooit meer zonder munt zit! Het is een vaste plant en volledig winterhard, die zelfs flink kan woekeren. Je kunt er van begin maart tot ver in de herfst van oogsten.
Je kunt de zaailingen/planten buiten uitplanten wanneer de zaailingen groot genoeg zijn en de worteltjes onderuit de afwateringsgaten van het potje groeien. Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen.
Mentha requenii (kruipmunt, wordt slechts 5 centimeter hoog, voor niet te natte grond) Mentha spicata Maroccan (Marokkaanse munt) Mentha rotundifolia Variegata (Bonte munt, met groen/witbont blad) Mentha suaveolens Ananas (ananasmunt)
Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.
Je kunt munt in principe uit zaad opkweken, maar het is veel eenvoudiger om stekken te nemen van een bestaand plantje. In de zomer kun je munt stekken uit de zachte stengels, omdat die dan erg groeikrachtig zijn. Maar in het najaar kun je het beste stekjes maken van de wortels en de ondergrondse stengels.
Marokkaanse munt is een variëteit van gewone munt, met een iets meer uitgesproken smaak. Qua teelt zijn de twee 100 % vergelijkbaar en het hangt dus gewoon van de smaak van de gebruiker af voor welke variëteit hij kiest.
De blaadjes van de muntplant (Mentha) bevatten stoffen met een verfrissende geur en smaak. Het bekendste stofje in munt is menthol. Er zijn verschillende soorten munt zoals pepermunt, watermunt, aarmunt en kruizemunt. Munt kan gebruikt worden als smaakmaker in gerechten, maar ook om er thee van te zetten.
Te weinig voeding. Te zien aan: ondanks voldoende (en niet teveel) water, blijven er gele blaadjes ontstaan. Oplossing: waarschijnlijk zit er geen voeding meer in de potgrond. Je kan de potgrond regelmatig verwisselen of je kan een voeding mengsel toevoegen aan de aarde.
Categorieën: Kruiden
En heb je geen tuin of balkon? Dan is er goed nieuws, munt binnen kweken is easy. Munt is een van de makkelijkste planten, het groeit altijd bij voldoende licht en ruimte.
De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min. 4-6 uur) zon krijgt zonder de plant daar steeds voor te hoeven verplaatsen. De afgeknipte blaadjes basilicum bewaar je het best in een droog keukenpapiertje in de koelkast.