Een verblijf in het Schengen Gebied mag ten hoogste 90 dagen duren in enige periode van 180 aaneengesloten dagen, ongeacht of de betreffende persoon aan visa vereisten dient te voldoen.
Voor verblijven van meer dan 90 dagen (3 maanden) heeft men een visum nodig voor een lang verblijf, aangepast aan de duur en de motieven van het verblijf.
Omdat Frankrijk onderdeel is van de Europese Unie kun je zonder visum of verblijfsvergunning in Frankrijk gaan wonen. Hiervoor moet je wel beschikken over de Nederlandse nationaliteit of geboren zijn in een ander EU-land. Het feit dat je voor Frankrijk geen visum nodig hebt, maakt de emigratie relatief simpel.
Als EU-burger heeft u het recht om maximaal drie maanden in een ander EU-land te verblijven, zolang u een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort hebt.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Veelgestelde vragen. Ja, als EU-burger kun je zonder visum wonen in Griekenland. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet je je wel registreren. Het is dan belangrijk dat je een baan en een vast woonadres hebt.
In Europa staan in de top 3 beste landen om te wonen Zweden, Finland en Denemarken.
In totaal mag u niet meer dan 180 dagen in het Schengengebied verblijven. Na verlenging is uw Schengenvisum en vrije termijn alleen geldig voor België, Nederland en Luxemburg.
Wanneer je naar Frankrijk verhuist vanuit een land binnen de EU of EER, heb je geen buitenlands verblijfsvergunning nodig. Zorg er wel voor dat je een valide paspoort hebt. Je moet namelijk wel bij het gemeentehuis registreren als je van plan bent langer dan 6 maanden in Frankrijk te blijven.
Redenen om te verhuizen naar Frankrijk
Niets voor niets gaan wij Nederlanders graag op vakantie naar het land van de lekkere wijnen, stinkkaasjes en de croissant. Maar ook het aangename klimaat en de relaxte levensstijl van de Fransen maakt dat veel mensen dromen van een leven in Frankrijk.
U kunt in Nederland een lening afsluiten voor een tweede huis en die hypotheek gebruiken voor de aanschaf van een huis in Frankrijk. Echter, als u daadwerkelijk wilt emigreren en er van een tweede huis geen sprake is, is het wellicht voordeliger om bij de lokale bank zaken te doen.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland? Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn.
Het land telt ruim 67 miljoen inwoners, waarmee het één van de grote landen van Europa is. Frankrijk heeft inclusief overzeese gebiedsdelen een oppervlakte van ruim 16 keer Nederland.
Wat is de zogenaamde vrije termijn? Dat is een termijn van in principe drie en in zeer bijzondere gevallen van maximaal zes maanden. Binnen deze termijn mag een vreemdeling in Nederland verblijven zonder dat er een verblijfsvergunning hoeft te worden aangevraagd.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.
Noorwegen duurste vakantieland van Europa
Stel, je geeft tijdens een vakantie in Nederland € 1.000 uit, dan ben je in Noorwegen € 1.570 kwijt voor een vergelijkbare vakantie. Uit eten in Noorwegen - zonder alcohol - is al zo'n 50% duurder dan in Nederland.
Het gemiddelde maandsalaris is ongeveer 790 euro netto, met hogere lonen in Athene. Een alleenstaande volwassene (20-29 jaar) geeft gemiddeld 686 euro per maand uit aan gas, water en licht, eten, vervoer, winkelen en uitgaan. Reizen door het land is gemakkelijk en goedkoop.
Het leven in Griekenland is veel betaalbaarder dan in andere delen van West-Europa. Met de lage kosten van levensonderhoud moet u echter een lager salaris verwachten. Het minimumsalaris voor een carrièrestarter bedraagt 660 euro per maand. Een gemiddeld salaris ligt tussen de 800 en 1.150 euro.
Een groot deel van Griekenland bestaat uit eilanden. Kreta is het grootst en al jaren de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen. Bij een ramp of noodsituatie kunnen hulpdiensten zoals de politie of de brandweer niet vaststellen of u op een bepaald adres woont of niet.
Online uw gegevens bekijken via MijnOverheid.nl
Via MijnOverheid kunt u controleren met welke gegevens u staat ingeschreven in de BRP. U kunt inloggen met uw DigiD.