Steenpuisten zitten vooral in de oksel of de lies, op de bil, in de nek, in het gezicht of in de neus. Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje verstopt raakt. Of als de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door strakke, schurende kleding. Bacteriën die in het haarzakje komen, kunnen daar een ontsteking veroorzaken.
Acne op de billen ontstaat vaak bij sporters ten gevolge van zweet, wrijving en sportkleding. Dit kan zorgen voor een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. De huid raakt geïrriteerd en er kan een infectie ontstaan. Acne op de billen kenmerkt zich door puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen.
Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.
Bij een steenpuist heeft u een diepe ontsteking aan een haarzakje. Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in het haarzakje blijven zitten. De huid rondom het haarzakje is rood en gezwollen. Vaak komt er een puskop op.
Wanneer de talg niet aan het huidoppervlak eruit kan komen en er bacteriën in de talgklier komen, zal er een ontsteking ontstaan – en dan heb je een puistje. Een typisch puistje is rood en gezwollen en gevuld met gele pus die eruit komt als het puistje openbarst.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Steenpuisten zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Bijna iedereen heeft wel eens een steenpuist. Een steenpuist wordt veroorzaakt door bacteriën die in een haarzakje terecht zijn gekomen. Zij zorgen hier voor een ontstekingsreactie vanuit het lichaam.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Smeer zo vaak mogelijk je billen in met een verzorgende crème of olie. Doe dit met een masserende beweging, dit zorgt voor een goede bloedcirculatie waardoor je minder snel cellulitis krijgt. Je billen blijven daardoor dus langer strak en glad. Daarnaast zorg je daarmee meteen ook dat je billen lekker zacht worden.
Daarnaast maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Dit stresshormoon verzwakt het immuunsysteem wat ertoe leidt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te remmen en de huid te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om toe te slaan, waardoor er “puistjes” ontstaan.
Om de puist te laten uitdrogen en verwijderen meng je twee eetlepels water met een eetlepel zeezout. Meng dit in een glas of een klein bakje en smeer het op de puist met een wattenstaafje. Laat dit een nacht intrekken en je ziet waarschijnlijk de volgende dag al resultaat.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.
Steenpuisten zitten vooral in de oksel of de lies, op de bil, in de nek, in het gezicht of in de neus. Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje verstopt raakt. Of als de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door strakke, schurende kleding. Bacteriën die in het haarzakje komen, kunnen daar een ontsteking veroorzaken.
Steenpuisten nooit uitknijpen ! U verhoogt daarmee de risico of zelfbesmetting en een bloedvergiftiging. Geen strakke kleding dragen daar deze de huid kan irriteren .
Pus bestaat vooral uit dode witte bloedcellen, bacteriën en soms resten van necrotisch weefsel (dode fagocyten).
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.
De ontstoken talg zwelt vervolgens op en drukt de porie naar buiten, dit kan enkele dagen duren. De huid rondom de porie raakt geïrriteerd en wordt rood. Naar maten van tijd komt er een witte kop op het puistje te zitten. Dit is de ontstoken talg die je ziet door de bedekte porie heen.
Hoe ontstaan puistjes? Een puistje wordt veroorzaakt door een te hoge talgproductie tijdens bijvoorbeeld hormonale veranderingen zoals de puberteit. Als er te veel talg wordt geproduceerd, raakt een talgklier verstopt waardoor een mee-eter met een zwart of wit puntje wordt gevormd.