De koekoek roept zijn eigen naam, wat ongeveer klinkt als een hol aanhoudend "goe-koeh", waarbij het begin met iets meer nadruk en op iets hogere toon is. De roep wordt enkel door het mannetje geuit en is een echte territoriumroep, die van april tot in juli wordt geroepen vanaf een hoge zitplaats.
Koekoek heeft diverse figuurlijke betekenissen. Zoals 'iemand die vreemdgaat' maar ook 'bedrogen echtgenoot', een betekenis die berust op het verschijnsel dat de koekoek er een gewoonte van maakt haar eieren in het nest van een andere vogel te leggen.
Ooit gehoord/gelezen: "de koekoek heeft een heel hoge stofwisseling en dat is de reden dat ze niet zelf kan broeden. (Zou te vaak van de eieren/jongen af moeten om zelf te kunnen eten").
Tussen half april en begin juni komt de koekoek, vanuit zijn winterverblijf in Afrika, naar Europa. Volwassen vogels houden het echter al snel weer gezien in hun overzomeringsgebied en na de eerste eileg trekken zij weer naar Afrika. Hun jongen volgen meestal veel later, tot in september aan toe.
Zit bij het roepen vaak op opvallende plek: speur dus zeker weidepaaltjes, prikkeldraden, de uitstekende takken van dode bomen, struik- en boomtoppen af. De koekoek reageert ook vrij goed op zijn nagebootst gezang, waardoor deze vogel zich redelijk gemakkelijk laat lokken.
Elk jaar overwintert de koekoek in tropisch Afrika, onder andere in de regenwouden van het Congobekken. Rond half april vliegen ze naar het noorden om te broeden. Dat is maar voor een kort bezoekje, want na 3 maanden vliegen ze alweer terug. Jonge koekoeken vertrekken pas rond september naar het zuiden.
Het vrouwtje haalt een ei van de waardvogel uit het nest en daarvoor in de plaats komt het eigen ei. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo legt de heggenmus-koekoek haar altijd in het nest van een heggemus.
Vanaf de oudheid weet men al dat de koekoek niet zelf een nest bouwt, maar zijn eieren legt in de nesten van andere vogels. Het koekoeksvrouwtje let scherp op kleine vogels die hun nest aan het bouwen zijn.
De koekoek roept zijn eigen naam, wat ongeveer klinkt als een hol aanhoudend "goe-koeh", waarbij het begin met iets meer nadruk en op iets hogere toon is. De roep wordt enkel door het mannetje geuit en is een echte territoriumroep, die van april tot in juli wordt geroepen vanaf een hoge zitplaats.
De bewoners worden geholpen bij alles wat ze zelf niet meer kunnen. Bijvoorbeeld bij het wassen, aankleden, eten, naar het toilet gaan en naar bed gaan.
De koekoek roept zijn eigen naam, wat ongeveer klinkt als een hol aanhoudend 'goe-koeh'. Koekoeken leggen meestal één ei in het nest van een waardvogel. Vrouwtjes kunnen tot een twintigtal eieren in totaal leggen verdeeld over evenveel nesten. Gefilmd door Gerrie van der Meulen.
De pleegouders voeden het koekoeksjong op als hun eigen kind. Een ei in andermans nest leggen heeft voordelen. Omdat de koekoek zich niet om het uitbroeden van eieren en grootbrengen van jongen bekommert, heeft ze tijd voor het leggen van meer eieren. Twaalf eieren of meer zijn heel gebruikelijk!
d.w.z. het is altijd hetzelfde; het zijn altijd dezelfde praatjes.
In dit geval betekent Koekoek de duivel. In vroegere godvrezende tijden wilde men de naam van de duivel niet uitspreken. Zo kreeg hij andere namen zoals: Koekoek, Joost, De drommel, en ratsmodee. De koekoek is waarschijnlijk gekozen omdat deze vogel bij Thor hoorde, een Noorse god die de christenen als de duivel zagen.
De koekoek is een trekvogel die grote afstanden aflegt en bij ons in de tweede helft van april aankomt. In augustus vliegt de koekoek alweer terug naar zijn winterkwartier, dat zich in Afrika bevindt.
Vogelgeluiden 's nachts
Het geluid van krekels lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal. Veel mensen vinden het geluid zo mooi, dat ze er een gedicht of lied over hebben gemaakt.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Afhankelijk van het ras worden kippen gemiddeld zo'n 7 tot 9 jaar oud.Er zijn echter "oudjes" bekend die wel 15 jaar werden.
Vogels verjagen met ultrasoon geluid
Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed. Een ultrasone verjager zendt deze hoge frequenties op een dusdanig irritante manier uit, dat de vogels wel weg zullen blijven.
Broedseizoen meeuwen
Meeuwen zijn alleseters en in de steden is altijd genoeg eten te vinden. Meeuwen krijsen om een partner aan te trekken. Ook willen ze er een territorium mee veroveren of hun nest verdedigen. Dat verklaart waarom de dieren vooral krijsen rond de broedperiode.
Sommige vogelsoorten laten ook 's avonds, rondom zonsondergang, nog even flink van zich horen, weet Louwe Kooijmans. “Ze doen dat vlak voordat ze gaan slapen. Denk bijvoorbeeld aan de zanglijster, het roodborstje en de merel. Ook dit is om duidelijk te maken: hier is mijn territorium.''
Een kelderkoekoek wordt ook wel vossengat of wolfskuil genoemd. Een kelderkoekoek bevindt zich altijd op maaiveldhoogte aan de buitenkant van de woning. In gebieden met kans op wateroverlast door hevige buien vormen ze daarom een risico. Door de kelderkoekoek aan te passen, verklein je het risico op wateroverlast.