Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Anders dan het kabel- en (A)DSL modem, wordt een glasvezel modem bijna altijd in de meterkast geplaatst, omdat daar in veel gevallen de glasvezelaansluiting in de meeste huizen zit.
KPN biedt nu de KPN Box 12 aan. Een nieuw generatie modem dat groener, sneller en gebruiksvriendelijker is. Bovendien maakt het modem gebruik van de nieuwste wifi technologie, namelijk Wifi 6. KPN is daarmee het eerste telecombedrijf in Nederland dat Wifi 6 integreert in het eigen modem.
Sluit het modem met een utp netwerk kabel aan op de WAN poort van de router. Vervolgens zet je eerst je modem aan en wacht je tot deze helemaal is opgestart. Daarna zet je de router aan. Nu zou alles moeten werken en kun je verbinden met het draadloze netwerk die je herkent aan de naam die je hem zelf hebt gegeven.
Bekabeling naar je toestel
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Via dit glas kunnen door middel van laserlicht digitale signalen worden doorgegeven. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp: hoe sneller signalen, des te sneller de verbinding via de glasvezelkabel. Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Glasvezel modem
Het modem zal via de glasvezel kabel verbinding maken met je provider en zo de TV & Internetsignalen beschikbaar maken. Op het modem kunnnen vervolgens meerdere netwerkkabels gemonteerd worden. Bepaalde uitgangen zijn voor TV's en andere zijn puur voor data (de internetaansluiting).
Uw glasvezelaansluiting wordt geleverd via een FTU (Fiber Termination Unit), een passieve doos zonder stroomaansluiting. NT (Network Termination) is een omzetter van glasvezel naar ethernet. Die wordt door edpnet technicus verbonden met FTU.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Welke kleur moeten de drie lampjes op de glasvezel ontvanger zijn? De 2 bovenste lampjes horen groen te branden. Het onderste lampje brandt groen of oranje afhankelijk van het type kaart in de pop (glasvezelcentrale). Oranje wil zeggen een 100Mb kaart en groen wil zeggen een 1Gb (~1000Mb) kaart.
De korte versie van het antwoord luidt: doordat we met glasvezel internet gegarandeerde snelheid bieden, komt er op je modem in huis veel snelheid binnen. In combinatie met een router die al deze snelheid aankan, vormt dit een goede basis voor razendsnelle wifi in huis.
Modem versus router
De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten (desktop, laptop, printer, smartphone, tablet, ...).
Je kunt glasvezelinternet zelf aansluiten wanneer er al een glasvezelaansluiting je huis in gaat. Is er nog geen glasvezel aanwezig in jouw straat? Dan moet dit eerst aangelegd worden door een internetprovider of een glasvezelaanbieder.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Dankzij een snelle en stabiele glasvezelverbinding kun jij in elke kamer televisie ontvangen, mits je televisies aangesloten zijn op het netwerk. Je betaalt hier extra voor tijdens het afsluiten van je abonnement. Werkt interactieve tv ook met glasvezel? Je kan ook interactieve tv kijken via glasvezelinternet.
Welk type FRITZ!Box krijg ik? Als je een glasvezelaansluiting hebt, of VDSL, dan krijg je de FRITZ!Box 7590. Heb je pairbonding (2 VDSL aansluitingen gecombineerd tot 1), dan sturen we de FRITZ!Box 7583.
De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. De straat hoeft niet te worden afgesloten, maar de auto moet wel aan de kant. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gebracht.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Geef je modem de beste plek in huis
Plaats je modem binnen 1,5 meter van de telefoonaansluiting. Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast.
Met glasvezel gebruik je niet de analoge coax-kabel, maar gloednieuwe digitale UTP-kabels. Dit zijn de beste kabels om supersnel data over te brengen. Daarom is met glasvezel 1000 Mbit internet mogelijk. Zo heb je altijd genoeg bandbreedte.
Voor het installeren van een eigen wifirouter is kennis nodig van aansluitingen en netwerken in het algemeen. Vooral een glasvezelmodem installeren is een uitdaging. Geen ondersteuning van je provider: Met een eigen modem kan de provider geen monteur aanbieden. Je zult zelf je internet moeten aansluiten.