Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Rauw vlees of rauwe vis
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Rundergehakt is het gemakkelijkst om aan jouw kat te voeren en het is ook een goedkopere optie, dus dat is de beste keuze, maar de lever levert alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, dus houd daar ook rekening mee.
Gevogelte, lamsvlees, rundvlees, konijn en groot wild zijn allemaal geschikt. Je mag geen rauw varkensvlees of wild zwijn gebruiken; deze soorten vlees zijn problematisch voor het kattenorganisme. Voor vers gemaakt kattenvoer kun je ingewanden en organen zoals lever of hart evenals spiervlees gebruiken.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Mocht je toch zelf een volledige maaltijd serveren voor je poezen … wat zou je op het menu zetten? “Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Katten kunnen veilig rijst eten. Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Katten kunnen rauwe kip eten, maar het is niet zo eenvoudig als je had gehoopt. Mits het vlees vers en salmonellavrij is, is het veilig. Maar dierenartsen zijn het niet eens over de botten. Kleinere rauwe botten zijn waarschijnlijk veiliger dan grotere botten.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Allereerst is vis een belangrijke bron van eiwitten, of u nu een kat bent of een kattenbezitter. Dat betekent dat het pond voor pond een goede hoeveelheid eiwitten oplevert dat zeer bruikbaar is voor de organen van katten.
Bij gezonde volwassen katten ga je uit van 4% van het lichaamsgewicht. Een kat van ongeveer 6 kilo heeft genoeg aan 240 gram vers vlees per dag. Bij kittens en drachtige of zogende poezen heb je circa 8% van het lichaamsgewicht nodig.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Geef als het mogelijk is geen tussendoortjes. Belonen kan ook door uw dier knuffels te geven en lief toe te spreken. Wanneer uw dier toch aan tussendoortjes gewend is, zijn er veel gezonde alternatieven voor het energierijke koekje. Zo kunt u bijvoorbeeld groente, fruit of een rijstwafel geven.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Een kat van 4 kg heeft 1058 kJ oftewel 1,058 MJ per dag nodig. Dat is net berekend bij de energiebehoefte. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.