Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling. Dit noemen we ook wel een totaal ruptuur. We proberen totaal rupturen in HMC zoveel mogelijk te voorkomen.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!
Inknippen of uitscheuren tijdens de bevalling wil je liever niet. Toch komt het vaak voor dat de verloskundige of gynaecoloog adviseert om een knip te zetten. Zo krijgt bijna de helft van de vrouwen in Nederland een knip bij de bevalling van een eerste kindje. Een knip geeft je baby meer ruimte en voorkomt inscheuren.
Bij ongeveer 2 procent van de bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling. Een klein deel van de vrouwen die een totaalruptuur hebben meegemaakt, blijft problemen houden met het ophouden van winden en heel zelden met het ophouden van de ontlasting.
Op handen en knieën heb je veel ruimte in je bekken, dus ook hier maak je optimaal gebruik van de zwaartekracht als je gaat persen. In deze bevalhouding heb je iets minder kans op uitscheuren. De ervaring van vrouwen bij bevallen op handen en knieën is positief omdat ze veel kracht kunnen zetten.
9 van de 10 vrouwen krijgt te maken met een ruptuur. In de meeste gevallen gaat het om een klein scheurtje dat snel geneest. Meestal scheurt het perineum.
Blijkbaar kan het zomaar gebeuren dat je bepaalde spieren in je bekkenbodem aanspant tijdens de seks zonder dat je dit bewust door hebt, waardoor je tijdens of na de seks pijn hebt en dus ook wellicht uitgescheurd bent.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
Een totaalruptuur moet altijd worden gehecht. Om dit onder de beste omstandigheden te kunnen doen, gebeurt dit meestal op de operatiekamer onder algehele verdoving of met een ruggenprik. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt. Een totaalruptuur kan pijnlijk zijn in de eerste dagen na het hechten.
Kun je een totaalruptuur voorkomen? Tijdens de bevalling zal de verloskundige of gynaecoloog het hoofd van je kind zo voorzichtig mogelijk door de vagina-uitgang leiden om het risico zo klein mogelijk te houden. Daarbij beoordeelt hij/zij of het verstandig is om de huid van de vagina zelf 'in te knippen' (episiotomie).
Wanneer je weeën hebt en de bevalling is begonnen, zal de verloskundige of gynaecoloog je in principe om de twee tot vier uur willen toucheren. Het is een van de manieren om te kijken of de weeën die je voelt ook zorgen voor goede vooruitgang van de ontsluiting en de geboorte.
Volgens onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood zijn dit de kenmerken van PTSS na een bevalling: Herbeleving – o.a. nachtmerries, flashbacks, schrikreacties als iets je aan je bevalling herinnert. Vermijding – niets met het onderwerp bevallen te maken willen hebben. Negatieve stemming en gedachten.
In de meeste gevallen geneest de ruptuur volledig waarna vrouwen gewoon weer vaginaal kunnen bevallen. Volledige genezing duurt vier tot zes weken, maar kan oplopen tot een half jaar. Derdegraads ruptuur komt voor bij zo'n twee op de 100 vrouwen.
Wanneer mag ik vrijen na de knip? Als je een knip hebt gehad of je bent tijdens de bevalling wat uitgescheurd, moet je ook wachten tot die wondes volledig genezen zijn en de hechtingen opgelost of verwijderd zijn.
Het viel op dat in provincies met meer thuisbevallingen minder vrouwen werden ingeknipt. Het percentage knippen door verloskundigen in de eerste lijn varieerde van 14 tot 42 procent voor vrouwen die van hun eerste kind bevielen en van 3 tot 13 procent voor vrouwen die al eerder bevallen waren.
Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid. Dit is veel in vergelijking met de praktijk in andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen.
Meestal doet het krijgen van een knip op het moment zelf geen pijn. Je krijgt eerst een verdoving en er wordt bijna altijd tijdens een perswee geknipt, je voelt dan ook al de pijn of druk van het persen.
De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door: het verliezen van bloed of de slijmprop;het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater);regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.
Het herstel na inknippen
Het kan een half jaar tot een jaar duren voordat de wond (waar de knip zat) weer normaal voelt. Geduld is dus een schone zaak. Ongemerkt kan er wat littekenweefsel ontstaan na een knip, aan de buitenkant of binnenkant van je vagina. Het kan helpen om dit littekenweefsel te masseren.
Een episiotomie tijdens de bevalling bestaat uit het doorsnijden van de oppervlakkige spieren van het perineum ter hoogte van de ingang van de vagina, in de richting van de anus, over een lengte van enkele centimeters. De snee ligt steeds iets naar opzij, dat is de zogenaamde medio-laterale episiotomie.
Nadelen van inknippen tijdens de bevalling
Er kunnen ernstige scheuren in de anus ontstaan. Inknippen voordat het perineum genoeg is uitgerekt kan bloedingen veroorzaken. Na een knip voelen veel vrouwen zich ongemakkelijk tijdens de seks of krijgen bekkenbodemklachten.
De knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 centimeter groot. De plek waar de knip wordt gezet, wordt eerst lokaal verdoofd en het knippen gebeurt meestal tijdens een wee, waardoor de pijn het minst erg is.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Pijn bij de ingang van de vagina
Ook plassen na afloop geeft dan nogal eens een branderig gevoel. De meest voorkomende oorzaak is dat gemeenschap plaatsvindt terwijl u niet of onvoldoende seksueel opgewonden bent. De vaginawand is onvoldoende doorbloed en niet vochtig genoeg.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.