Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Een keertje sporten met spierpijn is heus niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen.Dit kan leiden tot overbelasting.
Spierpijn wordt veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in uw lijf, dit is voornamelijk melkzuur. Als u langdurig en overmatig uw spieren belast, krijgt u spierpijn. Teveel overbelasten van de spieren kan uiteindelijk leiden tot blessures.
'Spierpijn heeft als groot nadeel dat je een spiergroep soms pas na vier of vijf dagen weer kan trainen, terwijl de groei-respons na een training maar één of twee dagen duurt. Door spierpijn niet onnodig op te zoeken kan je een spier in de praktijk dus al sneller weer trainen en daardoor harder groeien.
Spierpijn is een signaal van jouw lichaam, een signaal dat informatie geeft over hoe het gaat met jouw spieren. Iets om goed naar te luisteren en mee te nemen in jouw keuzes in trainingen en rustmomenten.
Gemiddelde duurtraining (hardlopen, skeeleren, fietsen etc): 24 uur rust. Heftige duurtraining (langer dan 2 uur, of zeer intensief): minimaal 48 uur rust. Gemiddelde krachttraining: 48 uur rust. Zeer intensieve krachttraining: 72-96 uur rust.
Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
Meestal is spierpijn af te leiden van een intensieve training, maar het kan ook ontstaan bij sommige aandoeningen (griep) of bij het gebruik van medicijnen. Twijfel je wat de oorzaak is van je spierpijn of gaan je spierpijnklachten niet na een week over, neem dan contact op met je huisarts.
Zodra de scheurtjes hersteld zijn is je spier namelijk sterker dan dat 'ie voor de spierpijn was. En dat wil je. Wees daarom vooral niet bang voor spierpijn.” Wel is het prettig als het herstellen sneller gaat en daar helpt eiwit je bij. Denk aan havermout, vlees, bonen, kwark en eieren.
Spierpijn na sporten wijst erop dat de spieren overbelast zijn door een zware inspanning. Ze zijn licht beschadigd en dit veroorzaakt een stijf, pijnlijk gevoel. Niets om je zorgen over te maken, want het lichaam herstelt zich vanzelf. Doorgaans houden de klachten twee tot drie dagen aan, waarna ze spontaan verdwijnen.
Zoals gezegd is de mate van spierpijn per persoon verschillend, omdat deze afhankelijk is van allerlei factoren. De belangrijkste factor hierbij is de gevoeligheid van de pijnreceptoren. Spierpijn is niet altijd een indicatie van spiergroei.
Magnesium tegen spierpijn
Magnesium helpt bij het begeleiden van het bloed naar de spieren, zorgt voor de verwijdering van melkzuur en werkt pijn verlichtend. Daarnaast helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren en het voorkomen van kramp. Magnesium zit ander andere in groente, noten, zaden en peulvruchten.
Spierpijn is een gevolg van overbelasting van je spieren. Grote kans dat je er last van krijgt na ongewone of zware inspanningen. Dat kan meteen gebeuren, maar de spierpijn kan ook na één à twee dagen erger worden.
In de meeste gevallen duren de symptomen van overbelasting van de spieren enkele dagen tot een paar weken. Als de overbelasting van de spieren ernstiger is, kan het herstelproces zelfs enkele maanden duren. Dit is meestal in het geval van ernstige spierschade, zoals bij een gescheurde spier of pees.
Overbelasting van spieren, pezen, banden en gewrichten kan ontstaan door deze (kortstondig of langere tijd) te zwaar te belasten. Dit kan gevolgen geven aan het lichaam die soms moeilijk te herstellen zijn. Overbelasting van spieren is het meestvoorkomend.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Je lichaam begint de dag na je fysieke inspanning direct met herstellen.Na 48 uur is dit herstelproces op zijn hoogtepunt en de spierpijn dus het heftigst. Daarna zal de pijn langzaam minder worden en na vijf tot zeven dagen volkomen verdwenen zijn.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
Watermeloen helpt bij voorkomen spierpijn
Lekker, gezond en ook nog goed voor je spieren. Watermeloen helpt bij het voorkomen van spierpijn en de suikers helpen bij het opnemen van eiwitten in de spieren. Daarnaast zit de watermeloen vol met water, wat kramp in de spieren voorkomt.
Tekorten in de voeding en te weinig vocht kan spierpijn veroorzaken. De vitamines B, C, D en E hebben invloed op het voorkomen en/of verminderen van spierpijn.
Water drinken
Als je voldoende drinkt is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. Daardoor is je lichaam beter in staat voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. Zo helpt het drinken van water dus met het afvoeren van afvalstoffen die zorgen voor je spierpijn.
Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan wordt de spierpijn vaak veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen, zoals bij fibromyalgie. Ook kun je spierpijn krijgen als gevolg van een ontsteking, bijvoorbeeld bij een longontsteking.
Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion.Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen.
Trainen met spierpijn is niet slecht. Het kan vanwege de pijn wel wat vervelend aanvoelen. De kleine beschadigingen in de spieren kunnen geen kwaad tijdens het trainen. Je loopt echter wel het risico dat je door de pijn niet goed kan bewegen.
Het herstel van een verrekte spier kan namelijk wel een maand duren. Ga erna niet gelijk full out sporten of hardlopen, maar begin met een rustige training. Je loopt anders risico om het genezingsproces te onderbreken en daardoor heb je kans op een blijvende blessure.