Als u uw voertuig verkoopt, moet u zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven. Gebeurt dat niet? Dan blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor het voertuig en bijbehorende verplichtingen.
Als u uw auto aan een particulier verkoopt, mag u uw kentekenbewijs behouden. U moet wel aan de koper de inschrijvingsaanvraag overhandigen die u bij de tweedehandskeuring heeft ontvangen. Verkoopt u echter aan een handelaar of exporteert u uw auto, dan moet u het kentekenbewijs aan de koper overhandigen.
1b.
Bij verkoop dient een compleet kentekenbewijs te worden ingeleverd. Is je kentekenbewijs niet compleet, vraag de ontbrekende documenten dan (opnieuw) aan op de website van RDW: www.rdw.nl. Je moet er rekening mee houden dat de ontvangst van de aangevraagde documenten enige tijd kan duren.
Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken, je bent verzekerd van een correcte afhandeling en ontvangt altijd een vrijwaringsbewijs.
Het kentekenbewijs in je auto bewaren lijkt misschien handig, maar als je auto wordt gestolen ben je ook het kentekenbewijs kwijt! Dat maakt aangifte doen stukken moeilijker. Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen.
Verkoop aan particulier of rechtspersoon
- het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als u een papieren kentekenbewijs heeft). Het voertuig dat u verkoopt houdt u nog. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket van Post NL of van Kentekenloket BV of een RDW-balie.
Het oude papieren kentekenbewijs van voor 2014 bestaat uit de volgende onderdelen: voertuigenbewijs;tenaamstellingsbewijs;overschrijvingsbewijs.
De verkoper van een auto ontvangt het vrijwaringsbewijs nadat de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven op die van de koper van het voertuig. Ook als je een auto laat slopen of deze op iemand anders naam laat zetten (bijvoorbeeld op die van je partner of kind), moet je een vrijwaringsbewijs ontvangen.
Als je geen vrijwaringsbewijs hebt ontvangen kun je geen nieuwe aanvragen, maar wel een uittreksel van jouw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Wat moet ik doen als ik overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt ben? Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
Er is geen wettelijk verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. We raden je wel aan om je vrijwaringsbewijs altijd te bewaren. Als je in het bezit bent van een origineel vrijwaringsbewijs loop je geen enkel risico bij eventueel valselijk gebruik van het kenteken en bij een eventuele administratieve fout.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert.Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Met een vrijwaringsbewijs heb je het recht de autoverzekering zonder opzegtermijn te beëindigen. Zodra de auto niet meer op je naam staat kun je de autoverzekering opzeggen. Zorg er wel voor dat je het bewijs binnen 2 weken na de sloop of verkoop opstuurt naar de autoverzekeraar.
Hoe krijg je het vrijwaringsbewijs bij online overschrijven? Je krijgt verschillende e-mails bij het overschrijven van een auto.Bij de derde e-mail zit een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode . Het tenaamstellingsverslag is voor jezelf.
Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit? Je zou denken dat een vrijwaringsbewijs een officieel document is met stempels en handtekeningen, maar dat is niet zo. Eigenlijk is het vaak niet meer dan een bonnetje, vergelijkbaar met een kassabon, dat je krijgt bij het overschrijven van de auto.
Kentekencard en de tenaamstellingscode of. Originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs. Geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is niet verplicht.
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
Heeft u een voertuig op uw naam staan?Dan heeft u voor dat voertuig een kentekenbewijs of kentekencard nodig. Het oude papieren kentekenbewijs bestaat niet meer. Nu is er een kentekencard met chip.
Heb je geen idee meer waar het eerste deel van de tenaamstellingscode is, of ben je het tweede deel van de code kwijt? Zonder de volledige code kan je je auto niet verkopen of overschrijven. Gelukkig kan je hiervoor wel bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) aankloppen.
Laat de kentekencard dus niet achter in de auto, maar bewaar het in je portomonnee. Het is niet voor niets zo gemaakt dat het bij je andere pasjes bewaard kan worden. Belangrijk: bewaar de kentekencard en de tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
Het is alleen nodig om deel 1a en 1b van het papieren kentekenbewijs óf de kentekencard bij te hebben. Je laat de tenaamstellingscode of deel 2: het overschrijvingsbewijs thuis. Bewaar deze documenten goed. Je hebt deze nodig om de auto te schorsen of te verkopen.