Het gevolg van een schorsing en op non-actief stelling is vrijwel hetzelfde. Je mag geen arbeid meer verrichten en bent niet langer welkom op de werkvloer. Dit is een ingrijpende maatregelen. De werkgever mag enkel tot deze maatregel over gaan als hier een goede reden voor is.
Als je geschorst bent of op non-actief bent gesteld, dan mag je niet komen werken. Dat is voor een bepaalde periode en je werkgever moet er een hele goede reden voor hebben. Dat kan zijn omdat je je bijvoorbeeld hebt misdragen. Je zit dus thuis, maar je krijgt in principe wel je loon.
Non-actiefstelling (of schorsing) is een maatregel waarbij de werkgever de werknemer (tijdelijk) verbiedt om te werken. Bijvoorbeeld bij vermoeden van een ernstige misdraging of bij boventalligheid.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij! Zorg dat u goed op de hoogte bent van de interne regels van uw bedrijf omtrent beoordelingen en functioneringsgesprekken.
Let goed op: in veel cao´s staat aangegeven dat een schorsing voor een maximale periode van 14 dagen kan worden opgelegd. Meestal kan dit maximaal eenmaal verlengd worden. Een schorsing is een ingrijpende maatregel die je niet zomaar kan toepassen.
Alleen bij een zeer zwaarwegende reden mag de werkgever de werknemer schorsen. Daarbij wordt gekeken naar alle omstandigheden van het geval. Beoordeeld moet worden of de werkgever met het schorsen van de werknemer handelt, zoals het een goed werkgever betaamt (7:611 BW). Zo moet de schorsing proportioneel zijn.
Als je geschorst bent of op non-actief wordt gesteld, dan weet je zeker dat het daar niet bij zal blijven. Vaak leidt een schorsing uiteindelijk tot een ontslagaanvraag. Juist daarom is het zo belangrijk om direct contact op te nemen wanneer er sprake is van een schorsing of non-actiefstelling.
U kunt op ieder moment de schorsing zelf opheffen. Na de door u gekozen schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar eindigt de schorsing automatisch. Neem een geldig legitimatiebewijs mee, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs, of de kentekencard en de tenaamstellingscode.
De exacte kosten van het schorsen hangen af van twee factoren: hoe lang je de auto schorst en hoe oud de auto is. Voor auto's die 15 jaar of jonger zijn betaal je het normale tarief. Dat is €75,65 voor één jaar tot €125,55 voor drie jaar.Voor auto's ouder dan 15 jaar betaal je het lagere tarief.
Verwijtbaarheid is als de ouders niets of niet genoeg doen om het verzuim te stoppen. Bij verwijtbaarheid zijn de ouders of verzorgers wettelijk strafbaar. Een leerling van twaalf jaar of ouder kan ook zelf strafbaar zijn. De leerplichtambtenaar kan een proces-verbaal opmaken.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.
Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs die zich niet houden aan de gedragsregels van een school, kunnen intern of extern worden geschorst. De maximale duur van een schorsing is vijf dagen. Tijdens de schorsing loopt het onderwijs door en maakt de leerling de lesstof thuis of op een aparte locatie.
Een school mag een kind maximaal 1 aaneengesloten week schorsen. Dat zijn dus maximaal vijf schooldagen. Dit is ook het geval als de school het kind wil verwijderen van school. Als de schorsing langer dan 1 dag duurt, moet de school de Onderwijsinspectie schriftelijk inlichten over de schorsing en de reden daarvan.
U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Tijdens de schorsing hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag u ook niet op de openbare weg komen met uw motorrijtuig.
Inmiddels mag je elke auto zo vaak schorsen als je wilt.
Let wel: De minimale schorsingsperiode is 1 maand, anders moet je alsnog motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betalen via een naheffing.
Kan een ontslag geweigerd worden? Een werkgever mag nooit je ontslag weigeren mits je de geldende opzegtermijn in acht neemt. Soms kan het wel gebeuren dat een werkgever een werknemer toch probeert over te halen om bij hun te blijven werken.
Een werkgever mag volgens het arbeidsrecht dus niet 'zomaar' de functie eisen of andere voorwaarden voor een werknemer eenzijdig wijzigen. Het uitgangspunt is immers dat in de arbeidsovereenkomst de rechten en verplichtingen van werkgever en werknemer zijn neergelegd, en dat hier niet zomaar van mag worden afgeweken.
Als u boventallig wordt verklaard kan dit verschillende uitwerkingen hebben. U kunt recht hebben op een andere functie bij dezelfde werkgever.U kunt ontslagen worden met een ontslagvergoeding of met professionele begeleiding naar een nieuwe baan. Soms krijgt u de keuze tussen deze twee mogelijkheden.
Hoewel de begrippen veel door elkaar heen worden gebruikt, is er wel degelijk een verschil. Een schorsing is een disciplinaire maatregel (een straf).Deze kan worden toegepast indien je je hebt misdragen.Een non-actiefstelling is een ordemaatregel.
Laat uw werkgever zo snel mogelijk weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet.Schakel daarom direct juridische hulp in. Ook als u twijfelt om te protesteren. Vanaf het ontslag op staande voet krijgt u geen loon meer.
Een werkgever mag je naar huis sturen als hij geen werk voor je heeft, maar de gevolgen voor de doorbetaling van je loon hangen af van je arbeidscontract.
Geldige reden voor ontslag op staande voet
steelt;fraudeert;in ernstige mate niet de bekwaamheden heeft om het werk te verrichten;werk weigert zonder goede reden.
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie? Wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, heeft jouw werkgever het recht om je te ontslaan. Dit kan voorkomen wanneer de werkrelatie tussen jou en je collega of leidinggevende zo slecht is geworden dat er niet meer goed samengewerkt kan worden.
Een leerling mag voor maximaal één week worden geschorst, ook als u voornemens bent de leerling van school te verwijderen of als u een oplossing zoekt binnen de school. Dat gebeurt altijd door het bevoegd gezag, net als bij verwijderingen.