De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Stel je dobber op ongeveer een meter diepte af en werp in. De forel is een vrij zwemmende vis, dus deze kan zich overal in de vijver bevinden. Belangrijk is dus dat je verschillende dieptes en plekken probeert tot je de vis gevonden hebt.
Je kunt de schubben van de vis weghalen door met een mes van de staart naar de kop te schrapen. Om dit te doen pak je de vis met je slechte hand (waar je niet mee schrijft) en het mes in de andere. Schraap met je mes van de staart naar de kop van de vis dus tegen de richting van de schubben in.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.
Bij forelvissen in snel stromend water heeft een dobber niet veel zin. Je aas drijft er alleen sneller door af en de forellen voelen de dobber als een last als ze het aas pakken, zeker omdat de stroming hier flink tegen aan duwt.
Forel wordt gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren, en is via natuurlijke weg verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers.
Het roken doe je ongeveer 40 à 45 minuten totdat de forellen mooi goudkleurig zijn. Zijn de 40 à 45 minuten voorbij en zien de forellen er prachtig goudkleurig uit, dan zijn ze klaar en kun je ze uit de rookton halen. Verwijder de rookhaken en laat de vis op zijn rug afkoelen.
Regenboogforellen kunnen wel 10 jaar oud worden, maar in kwekerijen worden ze op 1 tot 2,5 jarige leeftijd gedood. Ze zijn dan nog niet eens volwassen.
Springt er regelmatig een forel of zalmforel op, dan zijn de vissen aan het jagen. Dit betekent dat ze veel hoger in het water zitten.
Zoals bij elke visserij is de haak het belangrijkste onderdeel van je montage. Bij het forelvissen moet je denken aan forelhaken met een grote tussen maat 4 en 12. Vaak wordt gedacht dat het vissen met een zo klein mogelijke haak het meest effectief is.
Of wat is nou de beste kleur powerbait? In de regel zijn er drie kleuren zijn altijd wel forel vangen, dit zijn de kleuren zwart, wit en groen. Neem deze kleuren powerbait dan ook altijd mee.
Kenmerken. Deze vis heeft een grijsgroen lichaam op de rug, geelgrijs aan de zijkanten met rode en zwarte vlekken en een witgrijze buikzijde. De vetvin bevindt zich ver aan de achterkant. De bek is bezet met kleine tanden.
Bij het forelvissen gebruik je altijd soepele zachte nylon lijn. Tijdens het forelvissen zijn er veel technieken waarbij actief gevist wordt en soepele lijnen dus een must zijn. De aanbeten van een forel zijn soms explosief en onder de dril mag de forel graag springen.
De basis van het vissen
Door te beginnen met een vaste hengel leer je alles over het juiste aas en voer, het hebben van geduld en het op een juiste manier onthaken van je gevangen vis. Daarnaast leer je gaandeweg welke vissoorten je allemaal kunt vangen en waar je deze vissen het beste kunt vangen.
Forel heeft een fijne structuur en een lekkere, vrij neutrale smaak. Het is een wat vettere vis, die daardoor ook heel geschikt is om te roken. Forel kan worden gekookt, gestoofd, gepocheerd, gebakken of gegrild en in de oven worden bereid.
De voor “grondsmaak” verantwoordelijke organische stoffen zijn Geosmine (GSM) en Methylisoborneol (MIB). Ze worden door micro-organismen (vooral algen) geproduceerd. Dit zowel in de natuur als in je systeem. De vis slaat deze smaak op in het vet.
Bak de forel gedurende 5 minuten aan beide kanten. Je kunt heel makkelijk zien als de forel gaar is, want dan valt het vlees makkelijk van de vis.
Als de forel goed droog is, kan je de forel gaan roken en garen. Dat kan gelijktijdig. Stook het vuurtje iets op zodat je een temperatuur in je kast krijgt van rond de 70 graden Celsius. Strooi wat rookmot op je vuurtje en doe de deur en/of deksel dicht.
Je mag zelf kiezen welke smaak je er aan geeft. Eiken en paling gaan goed samen. Beuken en makreel passen ook goed bij elkaar. Een combi van beuken en eiken wordt vaak gebruikt voor forel maar ook voor paling.
Forel is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
Pluggen als forel kunstaas
Het beste zijn kleine plugjes die een felle zwemactie hebben. Omdat de kunstaas plugjes klein moeten zijn vallen tweedelige plugjes eigenlijk af. Eendelige plugjes zijn dus een goede keuze. Afhankelijk van het water waar je in vist kan je ondiep of diep lopende plugjes gebruiken.