Het komt vaak door te zware(sport)inspanning, een slechte conditie of niet goed getrainde spieren. Andere oorzaken kunnen een stofwisselingsziekte of medicijngebruik, maar ook vaatproblemen, of problemen met vochtinname.
Na een flinke work-out kunnen je spieren branderig aanvoelen en kan bewegen pijnlijk zijn. Dit is een teken dat je spieren verzuurd zijn.
In principe verzuren je spieren alleen als je een zware inspanning levert. Tijdens een zware inspanning, zul je na een aantal minuten buiten adem raken. Hierdoor adem je minder zuurstof in, terwijl je lichaam juist meer zuurstof nodig heeft. Op dit moment schakelt je lichaam over naar de energieverbranding.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
Door de oorzaak aan te pakken en een gezonde pH-waarde te creëren kunnen we deze klachten verhelpen. Stress, angst en slaapgebrek zetten verzurende processen in werking. Het is dus belangrijk voldoende rust te nemen. Daarnaast is beweging heel belangrijk, maar te intensief sporten zorgt voor het verzurende melkzuur.
Magnesium draagt bij aan een normale spierwerking en het behoud van soepele spieren, iets wat je juist niet hebt wanneer je spierpijn ervaart.
Vroege spierpijn is een brandend gevoel in je spieren dat je al merkt tijdens of vlak na het sporten. Deze spierpijn ontstaat door een ophoping van melkzuur in je spieren. We noemen dit verzuring. De opgehoopte afvalstoffen in je spieren kun je afvoeren door na het sporten veel water te drinken.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
U kunt de bloedtoevoer naar uw benen verbeteren door regelmatig te gaan wandelen. Loopoefeningen zorgen ervoor dat het aantal kleine bloedvaatjes, de zogenaamde haarvaten, toeneemt. Geleidelijk ontstaan er 'sluiproutes' die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden.
Tekorten in de voeding en te weinig vocht kan spierpijn veroorzaken. De vitamines B, C, D en E hebben invloed op het voorkomen en/of verminderen van spierpijn. Vitamine B zorgt voor een optimale spierwerking. Deze vitamine krijgt u binnen via fruit, vlees(waren) en graanproducten.
De juiste dosering magnesium
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Door stress heeft u wellicht minder energie en de spierpijn nodigt niet uit tot bewegen. Juist in dit geval is het belangrijk om dat wel te doen! Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en helpt uw spieren weer los te maken. Het zorgt er ook voor dat uw spieren nadien weer beter kunnen ontspannen.
Wanneer er langer sprake is van verzuring, kunnen verschillende ziektebeelden zich ontwikkelen. Gevolgen van verzuring zijn onder andere osteoporose (botontkalking), reumatische aandoeningen, jicht en hart- en vaatziekten.
Bij langdurige gespannen spieren kunnen er trekkende of doffe pijnen ontstaan, de pijnlijke spieren voelen verdoofd of gevoelloos aan. Merkt u aan uw zelf dat u hier last van heeft of kunt u door de gespannen spieren niet meer goed uw dagelijkse activiteiten uitvoeren, dan kunt u het beste bij ons aankloppen.
De oorzaken van spierkramp
Door te vaak en te lang te sporten, kunnen je spieren uitgeput, verzuurd en/of overbelast raken. Hierdoor kan kramp ontstaan. Een slechte doorbloeding; wanneer de doorbloeding van een spier verminderd is. Hierdoor is er te weinig aanvoer van zuurstof en te weinig afvoer van afvalstoffen.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Het natuurlijke middel tegen spierkrampen
De magnesium zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten zich verwijden en je een betere doorstroming krijgt. Bij spierkrampen kan een banaan er dankzij haar hoge gehalte aan magnesium dus voor zorgen dat de spierpijn afneemt en je spieren weer kalmeren.
Denk aan kersen, blauwe bessen en cranberry. In deze vruchten zitten antioxidanten, die voor een zogenaamde ontstekingsremmende werking zorgen. En dat zorgt uiteindelijk voor minder spierpijn!
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Vitamine D is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem. Het is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties zoals verkoudheid vermindert.