Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
Sommige dieren blijven voor een korte of lange periode bij de mens of mensen met wie ze geleefd hebben. En sowieso kan je zelf ook altijd een boodschap doorgeven: denk aan het dier en noem – hardop of in gedachte – zijn of haar naam. Dan heb je de aandacht en kan je je dier vertellen wat je wil vertellen.
Hoe lang de rouw om een overleden hond, kat of ander huisdier duurt is niet precies te zeggen. Dat is voor iedereen anders. Maar gemiddeld rouwen wij ongeveer 8 à 8,5 maand om onze huisdieren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het daarna helemaal afgelopen is.
Het overleden huisdier komt in een grote vrachtwagen terecht tussen andere dode dieren, dierkadavers en slachtafval. Aangekomen bij de destructor zullen de dode dieren worden verwerkt. Dit gebeurt doormiddel van breken, pasteuriseren en steriliseren.
Helaas overlijden ook slechts weinig honden van ouderdom in hun slaap. Vaak zal men bij een oudere en langzaam aftakelende hond toch ergens een keuze maken wanneer men zijn trouwe kameraad op een gegeven moment moet laten inslapen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.
Dieren gebruiken van alles om een boodschap over te brengen: geuren, geluiden, lichaamshouding, gebaren, gelaatsuitdrukking, aanraking en smaakzin. Partners, soortgenoten, en roof- en prooidieren kunnen elkaar op die manier wel vaak verstaan.
Het 'juiste' moment bestaat in principe niet. Bij veel huisdieren is er een periode waarin inslapen een juiste manier van helpen is. Het is belangrijk dat we het moment van lijden voor zijn. De keuze kan het beste worden gemaakt als we spreken van een verminderde levenskwaliteit.
Hou wel rekening met lijkstijfheid. Deze zal binnen enkele uren na overlijden optreden. Wanneer je kort na het overlijden van het huisdier de pootjes wat meer onder het lichaam buigt, zal het te graven gat kleiner hoeven te zijn dan wanneer het dier volledig uitgestrekt ligt en zo stijf wordt.
De meeste dierenartsen zullen om ethische redenen nooit een gezonde hond laten inslapen, maar als uw hond veel pijn heeft of lijdt aan een dodelijke aandoening wordt euthanasie een bespreekbare optie. In een dergelijke situatie kunnen u of uw dierenarts euthanasie voorstellen om onnodig lijden te voorkomen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Veel eigenaren krijgen troost van hun gezelschapsdier als ze verdrietig zijn. Als je hond je ziet huilen, vrolijkt hij je op met een blik van zijn schattige puppyogen of een warme lik van zijn tong. Nieuw onderzoek suggereert nu dat honden echt uniek reageren op tranen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent'', zegt dierendokter Rob Lückerath.
Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Routine, wees lief en geduldig. Houd uw eigen verdriet bij de hond weg, probeer kalm te blijven. Zorg voor de nodige afleiding: veel aandacht geven, veel bewegen, structuur en leiding.
Zo kun je bij honden herkennen dat ze in rouw zijn als ze het volgende gedrag vertonen: Niet of veel minder dan normaal eten. Lusteloosheid en veel slapen. Veel janken, piepen, blaffen en hijgen.
Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens. Dat mag geen al te grote verrassing zijn. Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond.