Deze lijst van Gouwenaars betreft personen die in de Nederlandse stad Gouda zijn geboren of hebben gewoond, en een artikel hebben op Wikipedia.
Het woord Goudse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Gouda ligt in het oosten van de provincie Zuid-Holland en is onderdeel van de metropoolregio Randstad. De gemeente heeft goede verbindingen met de grote steden binnen en buiten de Randstad, maar ligt toch in een natuurlijk, landelijk gebied: het Groene Hart. Bij Gouda komen de Hollandse IJssel en de Gouwe samen.
Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten soorten kaas ter wereld. Al in de 14e eeuw werd hier kaas gemaakt. En je komt Gouda Kaas tegenwoordig overal tegen. Tussen april en september kun je elke donderdagochtend de kaasmarkt meemaken.
De twee bekendste monumenten van de stad zijn het Oude stadhuis en de Sint-Janskerk. Daarnaast staat de stad natuurlijk bekend om zijn overheerlijke stroopwafels, de kaarsen en de Goudse Kaas. Volgens de stad en de inwoners de beroemdste kaas ter wereld. Gouda is een leuke stad voor een stedentrip dicht bij huis.
Gouda komt voor als Nederlandse versie van Golde (Jiddisch) met de betekenis goud. De naam is ook wel verschreven als Gonda.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Gouda officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Het zuivel (waaronder kazen) werden jaarlijks op de Goudse markten verhandeld. Het had een gunstige handelsligging aan de IJssel en de Gouwe en het was een doorvoerhaven tussen Rotterdam en Amsterdam. De kaas stond bekend om zijn lange houdbaarheid en voortreffelijke smaak, waardoor hij snel aan populariteit won.
REGIO - Gouda is de onveiligste gemeente van onze regio. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het AD. De stad is na Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam het meest onveilig van ons land. Vorig jaar stond Gouda nog op de negende plek.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
- Stadhuis Gouda (City Hall)
Gouda bestaat natuurlijk al veel langer dan 750 jaar, maar in 2022 vieren we dat de stad in 1272 stadsrechten kreeg van Graaf Floris de Vijfde, de graaf van Holland.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Brie is een zachte Franse kaas met een witschimmelkorst die gemaakt wordt van koemelk. Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in Île-de-France. De bekendste Brie-kazen zijn de Brie de Meaux en de Brie de Melun.
De geschiedenis van kaas gaat al lang terug. Aangenomen wordt dat kaas bij toeval is ontdekt, zo'n zesduizend jaar geleden. Nomaden trokken toen van land naar land en melk werd bewaard in varkensmagen of in rundermagen. Tijdens de reis schudde de melk dan heen en weer.
De gemeente Gouda is nu nog de 48e gemeente van Nederland, Gouda telt zo'n 71.000 inwoners. De stad is heel erg gezellig en er zijn genoeg terrassen en genoeg winkels. Ook deze stad is de moeite waard om te bezoeken. De stad Gouda is net als de stad Alkmaar bekend om de kaas.
Op donderdag en zaterdag is het markt in het centrum van Gouda. - De markt op donderdag vindt plaats tussen 08.30 en 13.00 uur op het plein van het Stadhuis. Er staan ongeveer dertig kramen. - Ook op zaterdag is er markt op het plein van het Stadhuis.
Supermarkten, bakkers, groentezaken, viswinkels en slijterijen mogen gewoon openblijven. In de binnenstad van Gouda zijn ook winkels open als de Candyshop, Leonidas en de toko. De winkel van Cheese Experience Gouda mag ook vooralsnog openblijven voor de verkoop van kaas.
Gouda is ontstaan in de elfde eeuw bij de monding van de Gouwe in de Hollandse IJssel. De nederzetting werd snel van grote betekenis. De stad profiteerde vooral van de drukke binnenvaart tussen Vlaanderen en Holland. In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van graaf Floris V van Holland.
Het aantal inwoners in de gemeente Gouda is met 3.160 personen toegenomen van 70.935 in 1996 tot 74.095 in 2022 (dat is 4,45%).
Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats. Op elke Kaasmarkt is er muziek, verzorgd door steeds wisselende koren, dansgroepen en natuurlijk draaiorgel De Lekkerkerker, Nederlands Monumentaal Cultuurbezit.