Al het nog eetbare voedsel wordt gedoneerd aan de voedselbank. Andere organische reststromen gaan naar Orgaworld. Werkt samen met Instock.
Als de tijd van een voedingsmiddel echt voorbij is en het niet langer als eetbaar wordt beschouwd, is het storten ervan nog steeds technisch gezien een laatste redmiddel. In plaats van in de prullenbak te belanden, is het waarschijnlijk dat dit voedsel wordt gecomposteerd of gedoneerd aan lokale boeren om te gebruiken in veevoer .
Sommige winkeliers of supermarkten behouden producten met een verstreken THT-datum en plakken daarnaast een vernieuwde THT-datum. Voordat zij dit doen, proeven, ruiken en bekijken zij het product om te beoordelen of de kwaliteit nog steeds voldoende is. Dit is volledig veilig en voorkomt onnodige voedselverspilling.
De oorzaken zijn bijvoorbeeld inschattingsfouten omtrent vraag en aanbod (te veel producten ingekocht) of omdat de supermarkt haar kwaliteitseisen hoog wil houden. Consumenten laten die kleine courgette of bloemkool met een vlekje ook vaak links liggen. Ook in de horeca wordt er nog steeds veel voedsel weggegooid.
Veel goed voedsel wordt niet opgegeten en verdwijnt bijvoorbeeld in de vuilnisbak.Daarnaast gaat er veel voedsel verloren bij oogsten, opslag, productie en vervoer. Dat kost niet alleen veel geld. Het is ook slecht voor het klimaat, want kostbare grondstoffen als water, grond en energie worden voor niets gebruikt.
Samenwerken tegen voedselverspilling
Daarom gebruikt Albert Heijn als eerste supermarkt het kijk, ruik en proef-logo van het Voedingscentrum op verpakkingen. Dit zorgt voor bewustwording en kennis over de houdbaarheid van voedsel en dat is belangrijk. Hierdoor wordt thuis bij klanten minder voedsel verspild.
Voedselverspilling die niet wordt gerecycled, kan naar de stortplaats worden gestuurd waar het verrot , wat een enorme negatieve impact op het milieu heeft door het vrijkomen van methaan - een schadelijk broeikasgas dat 25 keer krachtiger is dan koolstofdioxide. Sommige lokale raden sturen hun niet-recyclebare afval naar de verbrandingskamer om bruikbare energie te creëren.
Sinds 2013 selecteren we groente en fruit dat aan het eind van de dag niet meer in onze filialen wordt verkocht op kwaliteit en geschiktheid en doneren we aan Voedselbanken Nederland. Soms komt het voor dat een product al bij de leverancier niet geschikt blijkt te zijn voor verkoop.
Sommige voedingsmiddelen die supermarkten, restaurants en andere retailers niet konden verkopen, worden gedoneerd aan een goed doel – bijvoorbeeld wanneer de 'ten minste houdbaar tot'-datum van een product is verstreken of het etiket van een blik is gescheurd of ontbreekt. Voedselproducenten kunnen ook producten doneren of verkopen die bijna of al over de houdbaarheidsdatum zijn.
Al het nog eetbare voedsel wordt gedoneerd aan de voedselbank. Andere organische reststromen gaan naar Orgaworld. Werkt samen met Instock.
Van die 5 miljoen ton aan supermarktafval, zegt ReFED dat ongeveer 30% van het verspilde voedsel rechtstreeks naar de vuilstort gaat . Iets meer dan 18% wordt gecomposteerd, meer dan 19% gaat naar donatie en 17,5% wordt omgezet in diervoeder.
Vroeger betekende dit proces dat werknemers handmatig bederfelijke levensmiddelen uit de verpakking scheidden. Nu, met de nieuwe technologie, Zero Depack genaamd, kunnen werknemers verlopen vlees en producten in een bak gooien waar een machine de biologische producten uit de verpakking scheidt .
Gebruik de FEFO-methode . FEFO staat voor "first expired, first out". Dat betekent dat producten met de vroegste houdbaarheidsdatum als eerste worden verzonden — en hopelijk verkocht. Het moet niet worden verward met FIFO, wat staat voor "first in, first out", aangezien deze methode geen rekening houdt met houdbaarheidsdatums.
Voedselverspilling
Organische recycling- of composteringsprogramma's zijn momenteel beschikbaar bij 1.680 van onze faciliteiten (in winkels, hoofdkantoren en toeleveringsketenfaciliteiten). In FY2023 doneerden we 154,8 miljoen pond aan voedsel, wat gelijk staat aan 113 miljoen maaltijden.
Onze gemeenschappen. We werken samen met lokale voedselbanken, liefdadigheidsinstellingen en voedselherverdelingsgroepen om ervoor te zorgen dat al het goede voedsel dat aan het einde van de dag in onze winkels of distributiecentra overblijft, beschikbaar is voor mensen die het nodig hebben.
Mocht er toch nog eten overblijven, dan is het zonde als dit moet worden weggegooid. Veel restaurants geven je het overgebleven eten graag mee in een bakje, ook wel doggybag of foodybag genoemd. Vraag er dus gerust om! Zorg er wel voor dat het eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staat.
Geen honger | Voedselredding zonder afval
Door overtollig voedsel in de winkels en faciliteiten van Kroger te verzamelen en te doneren, kunnen we maaltijden verstrekken om mensen in onze gemeenschappen te voeden . We noemen dit 'voedselredding'. Sinds 2017 hebben we ongeveer 700 miljoen pond aan overtollig vers voedsel gedoneerd aan lokale voedselbanken en hongerbestrijdingsorganisaties.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Bij Jumbo maken we afspraken met telers over te leveren hoeveelheden. Dit doen we door inzicht te geven in de verkoopcijfers per product. Telers kunnen daarop hun productie aanpassen. Dit zorgt voor minder overschotten en daardoor minder voedselverspilling.
Volgens een stedelijke mythe zijn de Duitse discounter-rivalen Aldi en Lidl opgericht door twee broers. Dat is niet waar. Beide supermarktimperiums zijn opgericht door verschillende families. In plaats daarvan is het eigenlijk het enorme wereldwijde imperium van Aldi dat in tweeën is gesplitst, waarbij de ene helft eigendom is van de ene broer en de andere helft van de andere .
Lidl is in 1930 ontstaan uit een groothandel, opgericht door Joseph Schwarz, onder de naam Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung.
In 2022 verdween gemiddeld 33,4 kilo vast voedsel in de prullenbak en 64,4 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild.
Gezond voedsel dat gezinnen in nood had kunnen voeden, wordt naar stortplaatsen gestuurd . Land, water, arbeid, energie en andere inputs worden gebruikt bij het produceren, verwerken, transporteren, bereiden, opslaan en afvoeren van weggegooid voedsel.
Compost verrijkt en bouwt gezonde grond
Voegt organische materie toe aan de bodem en verhoogt het voedingsgehalte en de biodiversiteit van microben in de bodem . Bespaart water en vermindert watergebruik door bodems te helpen vocht vast te houden. Helpt bodemerosie te voorkomen door bodemverdichting en afstroming te verminderen.