Een allergie voor parfum behoort tot de zogenaamde “type IV vertraagde type overgevoeligheidsreacties”. Ook wordt er gesproken van een contactallergie. De huidverschijnselen ontstaan doordat de parfumgrondstoffen een afweerreactie hebben veroorzaakt bij de persoon die hiervoor overgevoelig is.
Wat is MCS? MCS is een vrij onbekende aandoening die ervoor zorgt dat mensen, vooral vrouwen, overgevoelig zijn voor alledaagse geuren zoals rook, parfum, verflucht, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen.
Mocht je erg veel last blijven houden van allergische reacties, breng dan een bezoek aan de huisarts. Hij of zij zal je dan waarschijnlijk een crème kunnen voorschrijven die de uitslag op de huid kan verminderen.
Het zalige geurtje maakt de producten voor consumenten aantrekkelijker. Dat is dan ook de enige reden dat er parfum in huidproducten zit. Voor je huid doet het namelijk niets goeds. Integendeel, het kan juist huidproblemen veroorzaken, zoals irritatie en allergieën.
Conclusie. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
Uit een bevraging van meer dan 4.400 personen blijkt dat een op drie gezondheidsproblemen ondervindt bij bepaalde geparfumeerde geuren. De meest voorkomende klachten waren hoofdpijn (12,6%), huiduitslag (9,1%) en astma-aanvallen (7,0%).
In de parfums van onder andere Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire zijn 26 stoffen aangetroffen die bekend staan als 'problematische chemicaliën'. Dergelijke stoffen worden in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergenen en milieuschade.
Cosmetica zijn producten voor de persoonlijke verzorging. Veel mensen denken direct aan make-up en parfum; cosmetica zijn echter niet alleen luxe-artikelen. Tandpasta, scheerschuim, shampoo en deodorant zijn ook cosmetica en onmisbaar voor onze dagelijkse verzorging.
Is deze stof veilig? Bij normaal gebruik zijn producten met linalool veilig. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals linalool. Bij het gebruik van producten met linalool kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen.
Bij een allergie voor parfum zien we een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor in de hals, in het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels.
Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Bepaalde sterke geuren kunnen misselijkheid veroorzaken: parfum, benzine, oplosmiddelen, tabak, … Elke persoon heeft zijn of haar eigen gevoeligheid voor geuren. Bij overmatig alcoholgebruik kan het geïrriteerde maagslijmvlies leiden tot maagcontracties en misselijkheid veroorzaken.
Hoeveel parfum spray je op? De concentratie van een parfum bepaalt de sterkte. Wij raden aan spray 2 tot 4 keer naar gelang hoe sterk het parfum is en hoe sterk je wilt ruiken. In dit geval, less is more, je wilt niet dat de hele kamer je ruikt als je ergens binnenkomt.
Een parfumeur is een ontwerper van parfums en andere geurcomposities. Een parfumeur kan in dienst zijn van een bedrijf dat geurstoffen maakt of gebruikt, maar er zijn ook parfumeurs die hun ambacht als vrij beroep uitoefenen. Ervaren parfumeurs worden ook wel aangeduid met de term de Neus, een pars pro toto.
Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de gangbaarste parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.
Butylphenyl methylproional, ookwel BMHCA of Lilial genoemd, is een geurstof die in veel populaire cosmetische producten zoals shampoo, conditioner, moisturizer, foundation of scheerschuim wordt gebruikt. De stof wordt veel gebruikt vanwege de bloemige geur die het heeft.
In meerdere parfums is onder andere de stof ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. Dit zou bijdragen aan de houdbaarheid van het parfum, maar kan schadelijk zijn. Daarnaast is er in een enkel luchtje de geurstof butylphenyl methylpropional aangetroffen, wat reproductietoxisch is.
Parfum. in zit. Deze geurstoffen geven een geur aan persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke producten, zoals wasmiddel, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur, die ervoor zorgen dat een product aangenaam ruikt.
Nadat je het flesje hebt geopend, kun je parfum tenminste een jaar bewaren. De houdbaarheidsdatum schommelt ongeveer tussen de 3 en 5 jaar. Handig: op de meeste cosmetica en parfums staat hoe lang iets houdbaar is ná openen van het flesje.
Eén van de grootste hormoonverstoorders is stress, maar ook ongezonde voeding. Zowel vrouwen als mannen kunnen hinder ondervinden van hormoonverstoorders. Zo ervaren mannen klachten zoals overgewicht en een verminderd libido. In dit blogartikel ontdek je meer over hormoonverstoorders en hoe je ze kunt vermijden.
Hormoonverstorende stoffen (ook hormoononontregelaars (HO), hormoonverstoorders of in het Engels endocrine disrupting compounds (EDC) genoemd) zijn chemische stoffen die lijken op natuurlijke hormonen.