De eerste stap in het schoonmaken van de mop is het vullen van de emmer met stromend water tot deze half vol is. Voeg een goede spuitbus loog toe en dip de vuile dweil. Je kunt kleine bewegingen maken, op en neer, om ervoor te zorgen dat het vuil uit de haren komt. Laat het bleekmiddel ongeveer 10 minuten werken.
Ja, het is mogelijk om deze in het wasmachine te wassen (tot 60 °C). Het volstaat de hoes van de mop te halen en deze in het wasmachine te steken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
Een vieze dweil door je huis halen
De dweil is warm, vochtig en komt in contact met etensresten. Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen. Tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden.
Als het gaat om een kwetsbare vloer zoek hier het materiaal van de dweil dan op uit. Op een houten vloer wil je bijvoorbeeld niet te nat dweilen. Een vloerwisser is over het algemeen beter om dan te gebruiken dan een mop. Als je verder nog niets aan schoonmaakspullen in huis hebt is het heel handig om een set te kopen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
En dit is waarom… ”Met de goedkopere schoonmaakmiddelen verpest je juist je vloer”, aldus Henk Jeurissen mede-eigenaar van Dijkmans. ”Het schoonmaakmiddel maakt de vloer niet echt schoon.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
Om de vloermop van Leifheit na het reinigen weer gemakkelijk hygiënisch schoon te maken, is hij wasbaar op 60 °C in de wasmachine.
Dweil en schoonmaakdoekjes
Je gebruikt ze om schoon te maken maar worden hier zelf vies van. Vergeet niet ook af en toe je dweil en schoonmaakdoekjes te wassen. Stop de dweil en doekjes in een waszakje of kussensloop en wassen maar.
Dweil met koud water, met daarin een klein beetje allesreiniger. Zo wordt het evengoed schoon, maar dan zonder dat er zeepresten op de vloer blijven plakken.
De WC schoonmaken doe je door toiletreiniger vanaf onder de rand in de pot te spuiten en in te laten werken. Met een doek en allesreiniger of badkamerspray poets je de randen van de pot, de bril, de klep en de doortrekknop. Borstel de pot schoon met de WC borstel.
Vloer dweilen
Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen. Maar dit sopje is ook goed voor het dweilen van een vinyl of linoleum. Heb je een houten vloer? Dan kan je dit sopje beter niet gebruiken.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken.
Het lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Niet alleen de temperatuur van het water, ook het soort schoonmaakmiddel dat je gebruikt bepaalt hoe schoon de vloer wordt. Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken.
Dweil de vloer met een allesreiniger zoals Dettol® Vloeibare allesreiniger Power & Fresh en heet water. Start het verste van de deur af en dweil van links naar rechts. Spoel het toilet door en sta even stil bij uw sprankelend schone badkamer!
Veel mensen hebben standaard een pot of fles groene zeep in huis, je kunt dit gemakkelijk gebruiken om de vloer te reinigen. Driehoek groene zeep past goed bij hout, omdat de natuurlijke ingrediënten het hout niet beschadigen. De terugvettende werking van zachte zeep zorgt zelfs voor een beschermend laagje!