Om een advocaat in zijn of haar functie aan te spreken, gebruiken we de aanspreektitel meester, meestal in combinatie met de familienaam. Ook in de aanhef van een brief of e-mail wordt meester geschreven, zonder het bijvoeglijk naamwoord geachte. Meester wordt als mr.
In eerste instantie schrijf je een advocaat formeel aan met Geachte collega (vrouwelijk) of confrère (mannelijk). Als je de advocaat beter kent, verandert dat in amica (vrouwelijk) of amice (mannelijk) (uitgesproken als amieka/amies).
advocaat (mr.) De weledelgestrenge heer/mevrouw [voorletters achternaam] Weledelgestrenge / Hooggeachte / Zeer geachte heer/mevrouw [achternaam], Bronnen: http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/t...
Een vrouwelijke advocaat. Een mannelijke advocaat heet raadsman.
Iemand die de studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond krijgt de titel mr en is advocaat.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
De gemiddelde advocaat verdient tussen de 150 en 250 euro per uur, afhankelijk van zijn expertise, zijn ervaring en zijn reputatie. Uitgaande van een werkweek van 40 uur zitten we grofweg op 26.000 tot 43.000 euro per maand, 312.000 tot 520.000 euro per jaar.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
De Woordenlijst noemt ze over het algemeen keurig netjes allebei, de advocaat en de advocate, de bibliothecaris en de bibliothecaresse, de directeur en de directrice.
Ook in formele contexten is het voldoende de titels, voorletters en achternaam te gebruiken. De brief begint dan met 'Geachte mevrouw [achternaam]' of 'Geachte heer [achternaam]' of 'Geachte [voorletters + achternaam]'. Alleen in zeer formele contexten worden termen als weledelgestrenge nog weleens gebruikt.
Wat mag een advocaat niet doen? Het beroepsgeheim gebruiken om zelf strafbare feiten te plegen of er aan mee te werken, zoals zich schuldig maken aan medeplichtigheid. In uitzonderlijke gevallen moet het beroepsgeheim dus wel wijken, zoals bijvoorbeeld wanneer zijn cliënt op het punt staat om een moord te plegen.
naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de andere partij(en) naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de eventuele belanghebbende(n) wat u vraagt en waarom (verzoek en gronden) naam, adres en telefoonnummer van uw eventuele advocaat of andere gemachtigde als u deze heeft.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
Uit onderzoek van Advocatenoverzicht.nl onder 1097 van de 3762 advocatenkantoren in Nederland blijkt dat het gemiddelde uurtarief van een advocaat rond 180 euro ligt. Het kantoor van Spong is het duurste, het kantoor Meulen Strouken Advocaten uit het Brabantse Lage Zwaluwe het goedkoopste (70 euro per uur).
De grootverdieners in Nederland zijn medisch specialisten, huisartsen en directeurs en leidinggevenden. De vermelde salarissen zijn de maximale bruto-maandlonen, op basis van 30 jaar ervaring.
Bij kleine kantoren verdient een beginnend advocaat tegen de 40.000 dollar per jaar en daar kun je hier op Manhattan niet van leven, zeker niet als je ook die studieschuld moet afbetalen. '
ADVOCAAT SERVEREN
Omdat advocaat best dik is drink je het niet maar lepel je het drankje op. Vaak wordt er hierbij een flinke toef slagroom op de advocaat gedaan. Dit maakt de advocaat net wat minder sterk. Je serveert advocaat in een klein portglas of in een likeurcoupe.
Advocaat is een gele, dikke, vloeibare likeur die gemaakt wordt van eidooiers, brandewijn, suiker en (vaak) melk en nootmuskaat. Er zijn meerdere verklaringen over waar de naam vandaan komt. Zo zou het drankje populair zijn bij advocaten, om de keel te smeren voor een slotpleidooi en op de advocatenborrel.
Het smaakt naar advocaat en er staat ook advocaat op de fles maar het is vloeibaarder dus echt een drankje . Er zit 20% alcohol in .
Bovenaan de brief vermeldt u uw adres en dat van de geadresseerde, de datum en de aanhef. U sluit de brief af met uw naam en handtekening.
Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef. (Me)juffrouw is verouderd, en kun je dus ook beter niet gebruiken.
Het komt regelmatig voor dat artsen hun aanspreektitel 'dokter' als 'dr. ' afkorten en zich laten aanspreken met Dokter 'Jansen'. Correct aanspreken van een arts die niet gepromoveerd is, is meneer 'Jansen'. Het gebruik van het zelfstandig naamwoord ofwel beroep als aanspreektitel is zeer ongebruikelijk.