De naam bolus of boles in het meervoud is afgeleid van bole, dat weer is afgeleid van het Spaanse bollo dat 'fijn broodje' betekent. Het kan ook afgeleid zijn van bola, dat in de taal van de Sefardisch-joodse emigranten, het Ladino, 'bal' of 'bol' betekent en dat teruggaat op het Latijnse 'bolus' (worp of winst).
De naam bolus is ontleend aan de taal van de Europese Joden, het Jiddisch. De Van Dale vermeld dat Bolus het meervoud is van bole, welke afgeleid is van het Spaanse woord bollo. Bollo betekend fijn broodje. De Zeeuwse bolus heeft in verschillende streken van Zeeland een andere (dialect) benaming meegekregen.
Een bolus is het toedienen van een extra dosis insuline met behulp van een insulinepomp. Je doet dit wanneer je een maaltijd of tussendoortje eet dat koolhydraten bevat of om een te hoge glucosewaarde te corrigeren. Meestal dien je een normale bolus toe, maar je kunt een bolus ook op verschillende manieren toedienen.
De Zeeuwse bolus is van oorsprong een Joodse delicatesse die de Joden over de hele wereld hebben verspreid. Van Moskou tot New York. In het begin van de 17de eeuw hebben de Portugese Joden de bolus geïntroduceerd in Middelburg. Sindsdien hebben de Zeeuwse bakkers er hun specialiteit van gemaakt.
De bolusdosis is een zesde van de hoeveelheid die u neemt als onderhoudsdosis (totale dosis over 24 uur). Deze bolusdosis neemt u zo vaak als nodig tot maximum zes keer per dag.
in 1 keer inspuiten van een geneesmiddelendosis in het bloed.
Bolus. Je kunt op ieder gewenst moment met een enkele druk op de toetsen een extra hoeveelheid insuline toedienen. Dit heet een bolus. Je doet dit als je iets eet dat koolhydraten bevat, of om hoge bloedglucosewaarden te “corrigeren”.
Een bolus wordt gebakken van wit brooddeeg, dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna in een spiraalvorm wordt opgerold. De meeste bakkers gebruiken voor hun bolus een eigen recept. Met name het suikermengsel waarin de bolus wordt uitgerold verschilt per streek en bakker.
Houdbaarheid: ca. 4 dag(en). Bij -18 °C: Afgedekt bewaren. Bij dagvers: Afgedekt bewaren op kamertemperatuur.
Bolussen per 5 verpakt € 6,50.
Mosselen, oesters en garnalen, natuurlijk. Direct uit zee. Maar ook zilte groenten, appels en peren, rood fruit, zwarte bessen, brune bôônen en asperges. Zeeland is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt.
1) Jikkemien is een van oorsprong zeeuwse benaming voor een mooi meisje. Het is een vervorming van Jacomina en wordt vaak afgekort naar Jikke. 2) Een bolus of jikkemiene is een regionale lekkernij. Deze plakkerige zoete koek is een typisch Zeeuws streekproduct.
En als je echt de ultieme bolus wilt proeven, kies je voor de Jikkemiene. Deze met Zwitserse room gevulde bolus is afkomstig uit het gebied waar bakker Jan Schrieks werd geboren, de Zak van Zuid-Beveland.
Ja u kunt de bolussen thuis invriezen, ze zijn dan nog 3 maanden houdbaar ( bij min. -18°C). Zorg ervoor dat u de bolus goed inpakt in bijvoorbeeld een plastic zakje. Zo verkleint u de kans dat de bolus uitdroogt.
Er zitten 227 kilocalorieën in een bolus van 65 gram. De bolus is geen slankmaker vanwege de vele suikers (koolhydraten) en verzadigde vetten.
De bewaartip voor de Zeeuwse bolussen: Je kunt de Zeeuwse bolussen een dag van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel en geniet er later ook nog van.
De Zeeuwse Bolussen zijn warm het lekkerst… heb je teveel dan kun je ze nog goed in de diepvries bewaren, even opwarmen in de oven en je hebt weer heerlijk verse zoete broodjes!
De geschiedenis van Zeeland gaat ver terug in de tijd. Door het omhoogkomen van de aarde na de ijstijd via bebouwing en indijking is een provincie ontstaan zoals we die nu kennen. Zeeland is van oudsher een gebied geweest van open water en eindeloze akkers. In de Middeleeuwen stond Zeeland bekend als een handelsnatie.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Basaal bolusregime
Het is niet altijd nodig om bij alle hoofdmaaltijden insuline te geven. Een basaal bolusregime kan betekenen dat naast het (middel)langwerkende insuline voor de nacht (= basaal) bij een, twee of drie hoofdmaaltijden een snelwerkend insuline (= bolus) wordt gegeven.
* risico's op diabetes: het gebruik van bètablokkers bij mensen met hypertensie verhoogt het risico op het manifest worden van diabetes type 2 met 28 procent. Dit komt doordat mensen met hypertensie sowieso een verhoogd risico hebben op diabetes.
De toegediende medicatie werkt over het hele lichaam en de hersenen. De bedoeling is steeds uw (veralgemeende) pijn te verminderen. Het effect kan onmiddellijk of soms pas na enkele dagen optreden. Vaak moet deze behandeling om de 6 tot 12 weken herhaald worden.
Onder intraveneuze (IV) toediening verstaan we het toedienen van vloeistoffen in de veneuze circulatie. Het toedienen van vloeistoffen direct in de bloedbaan is ingrijpend en kan risico's voor de patiënt met zich meebrengen.