Fietsen is goed om te ontspannen en helpt tegen stressHet heeft effect op je hele lichaam en gevoel; je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maakt je bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
Elke dag fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een manier van leven! Dus, ben je klaar om te gaan? Fietsen is uitstekend voor je gezondheid. Je hoeft je lichaamsgewicht niet te dragen en je traint je gewrichten.
Met fietsen verbrand je meer vet door op een rustig tempo te fietsen. Het beste is om een tempo aan te houden wat gemakkelijk vol te houden is zonder dat je buiten adem raakt. Met een uur fietsen kan je dan al ongeveer 60 calorieën verbranden.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Fietsen is vooral goed voor je dijen - de quadriceps en de hamstrings - maar niet echt voor je bilspieren. Zwakke, onderontwikkelde bilspieren kunnen een probleem zijn als je in het verleden last hebt gehad van rugpijn en kan je heupmobiliteit in gevaar brengen.
Cardio voor slankere benen
Om te kunnen afvallen bij je benen is beweging heel belangrijk. We adviseren daarom om je minstens 3 keer per week in het zweet te werken. Kies voor cardio training wanneer je geen spieren wilt kweken, maar wel vet wilt verbranden. Denk hierbij aan fietsen of hardlopen.
Door dagelijks 30 minuten te fietsen, versterk je je spieren.Ook zorg je dat je bloed flink door blijft stromen in je lichaam. Dat is goed voor je hart en bloedvaten. Voor je hart betekent regelmatig bewegen dat het groter en sterker wordt.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je de snelheid naar 20 kilometer per uur, dan verbrand je ruim 500 calorieën per uur.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Bewegingswetenschapper Paul Laursen vertelt: 'Onze studie toonde aan dat wanneer goed getrainde fietsers gedurende drie tot zes weken twee intervalsessies per week doen, hun VO2 max, piekvermogen en duurvermogen met twee tot vier procent verbeteren. ' Je kunt dus binnen een maand al verbetering van je conditie zien.
Pijn in je benen
Zit de pijn specifiek in de quadriceps (voorkant bovenbeen), verstel dan het zadel omhoog of naar achteren. Pijn in dit deel kan ook met de cranks te maken hebben. Zit de pijn specifiek in de hamstrings (achterkant bovenbeen), verstel dan het zadel omlaag of naar voren.
Dermatoloog Christopher Rowland Payne legt uit: ”Fietsen zorgt voor een betere doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen naar de huidcellen. De huid herstelt beter en zorgt ervoor dat je minder snel rimpels krijgt”.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Het fietsen kan ook een tikkeltje verslavend zijn, blijkt uit hersenonderzoek. Tijdens het fietsen maak je namelijk een mix van plezierhormonen aan, onder andere endorfine en dopamine. Die kunnen een prettig gevoel geven.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kan je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Maar hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk met fietsen? Volgens een studie gepubliceerd door Harvard Health verbrandt een persoon van 60kg elke dertig minuten fietsen ongeveer 240 calorieën met een snelheid van 20 km/u. Terwijl een persoon van 80kg zo'n 350 calorieën verbruikt.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Je krijgt snel slankere benen door in vet af te vallen. Dit doe je door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Het is bewezen dat een koolhydraatarm dieet in combinatie met dagelijks wandelen een laagdrempelige manier zijn om snel af te vallen en zo dus ook snel slankere benen te krijgen.
Door cardio, zwemmen en wandelen kun je – in combinatie met de juiste voeding – je gehele lichaam doen afslanken; óók je bovenbenen dus. Maar je kunt ook een stap verder gaan en aan de hand van een helling sporten; heuvelop wandelen, flink traplopen of de loopband een aantal graden kantelen om omhoog te rennen.
Beweging stimuleert je darmen, waardoor de ontlasting beter op gang komt. Probeer per week 150 tot 300 minuten matig tot intensief te bewegen. Dat kan door elke dag een klein halfuurtje te bewegen. Maar 3 keer 10 minuten of 2 keer een kwartier mag ook.
“Wandelen en fietsen zijn goede calorieverbanders, maar bewegen stimuleert ook zowel je buikspieren als de werking van de darmen zelf. Je darmstelsel is namelijk ook in beweging om je ontlasting te verplaatsen.
Oefeningen zoals squats, lunges, deadlifts, glute bridges en hip thrusts kunnen allemaal helpen om de spieren in je billen te versterken en te vormen. Hardlopen: Hardlopen, vooral bergop of op een loopband met een helling, kan ook bijdragen aan het verstevigen en vormen van je billen.