Bij dikke darmkanker wordt altijd een CT-scan van de buik gemaakt en meestal ook van de borstkas. Hiermee wordt onder andere vastgesteld of er uitzaaiingen in de lever aanwezig zijn. Er kan ook een zogenaamde CT-colografie gemaakt worden.
Vaak krijg je een CT-scan als de arts vermoedt dat je een wekedelentumor in de buik of de borstkas hebt. Een CT-scan is nauwkeuriger dan een echo. Op een CT-scan kan de arts zien of er een wekedelentumor in je lichaam zit. Als de tumor doorgegroeid is in andere weefsels of in het bot, is dat ook te zien op de CT-scan.
Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van het orgaan. Op die manier wordt een hele serie gedetailleerde afbeeldingen gemaakt. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.
Om te kijken of u darmkanker heeft, is een kijkonderzoek van de darm nodig. Bij dit onderzoek bekijkt de arts de binnenkant van uw darm met een flexibele slang met daaraan een lampje en een camera. Dit heet een endoscoop. De arts schuift de endoscoop via de anus in uw darm.
Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
Omdat het darmonderzoek dat u zojuist hebt ondergaan (de colonoscopie) niet voldoende informatie heeft opgeleverd of aanleiding geeft tot verder onderzoek krijgt u meteen een afspraak voor een CT-scan van de dikke darm, een CT- colonografie.
Is een CT-scan schadelijk? Bij een CT-scan wordt meer röntgenstraling gebruikt dan bij een röntgenfoto. Schade door een CT-scan is nog nooit duidelijk gezien bij mensen. Toch weten we niet zeker of de gebruikte röntgenstraling helemaal geen schade kan veroorzaken.
Een PET-CT-scan is geen standaard onderzoek bij dunnedarmkanker. Je kunt een PET-CT-scan krijgen als de andere onderzoeken niet genoeg duidelijkheid geven. Op een PET-CT-scan kan de arts zien hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn in andere organen.
Wat kun je uit een CT-scan afleiden? “Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen.Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Een PET-scan spoort die verhoogde activiteit van de cellen op. Daarvoor wordt een zwak radioactieve stof (isotoop) ingespoten. Die stof nestelt zich in de cellen van de tumor en/of uitzaaiingen (metastasen).
Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie (route 62). Wanneer de tumor zich in het laatste gedeelte van de dikke darm bevindt (in de endeldarm) vindt er aanvullend een MRI-scan plaats. Deze scan geeft een nauwkeurig beeld van de endeldarm en het omliggende weefsel.
Een jaar na de ontdekking van de uitzaaiingen is 58% van de patiënten nog in leven. Bij endeldarmkanker lagen de kansen op uitzaaiingen binnen drie jaar na diagnose iets hoger: één op de zeven patiënten kreeg alsnog uitzaaiingen binnen drie jaar.
CT staat voor computertomograaf. Om de diagnose maagkanker te stellen, kan een CT-scan als onderzoek worden verricht.
Wanneer wordt een CT-scan van de buik gemaakt? Wanneer de arts vermoedt dat er iets aan de hand is met de organen in je buik, kan hij ervoor kiezen om een CT-scan van de buik te maken. Een aantal aandoeningen die hiermee kunnen worden aangetoond zijn: Verschillende vormen van kanker en tumoren.
U krijgt voor en/of tijdens het onderzoek een injectie met contrastvloeistof in uw arm. Daardoor kan de laborant vooral uw bloedvaten beter in beeld brengen. Met de scan kan de arts afwijkingen aan de bloedvaten, organen en botten beter opsporen of beter in beeld krijgen.
De röntgenstralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld: weefsels die veel röntgenstralen absorberen geven witte beelden, terwijl weefsels die weinig straling absorberen zwarte beelden laten zien. CT-gegevens kunnen met een computer worden omgezet in een driedimensionale reconstructie van de hersenen.
Het bevolkingsonderzoek biedt geen 100% zekerheid. Er is altijd een kans dat darmkanker niet wordt ontdekt. Ook is het mogelijk dat u tussen twee onderzoeken in darmklachten krijgt die te maken hebben met darmkanker. Ga bij klachten daarom altijd naar uw huisarts.
Omschrijving : CT-scan ter beoordeling van de buikinhoud - organen (lever, milt, pancreas, galblaas, galwegen, nieren, maag-darmen, urineblaas, …)
De meeste adhesies worden niet ontdekt bij reguliere onderzoeken met röntgenstraling, MRI-scan of CT-scans.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Daarna maakt de computer van al die plakjes een driedimensionaal beeld, een CT-scan. Daarop zijn botten te zien, maar ook bloedvaten en organen. Bij dit onderzoek bekijken we met een CT-scan of er afwijkingen, bijvoorbeeld poliepen, te zien zijn in uw dikke darm.