Later werd aangekondigd het opkoopprogramma nog verder te verruimen, waardoor de ECB in totaal 1850 miljard euro heeft uitgetrokken. Dit opkoopprogramma is beëindigd in maart 2022.
Kapitaal. Het kapitaal van de ECB is bijeengebracht door alle centrale banken van de Europese Unie. Tot december 2010 had de ECB een kapitaal van € 5,761 miljard. Hiervan is 70% bijgedragen door de centrale banken van het euro-gebied; de rest komt van niet-eurogebied centrale banken.
De Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) alleen al hebben 3.400 miljard dollar “bijgedrukt” voor de diverse steun- en herstelplannen van de betrokken staten. De Bank of Japan komt op de derde plaats met 1.600 miljard dollar, gevolgd door de Bank of England.
Commerciële banken die de obligaties aan de ECB verkopen, krijgen er nieuw, versgeperst geld voor terug dat ze kunnen uitlenen aan huishoudens en bedrijven. Dat moet de bestedingen aanjagen, waardoor de prijzen iets zouden stijgen - inflatie, dus.
Dit jaar deed de coronapandemie haar intrede, waarop diezelfde Europese economie compleet vastliep. Als een soort olie om de markt toch enigszins draaiende te houden besloot de ECB in maart om een nieuwe 750 miljard euro bij te drukken.
De Nederlandse Bank bewaart en beheert vervolgens de munten en briefjes. Je kunt niet zomaar geld bijmaken om armoede te bestrijden. Als je er namelijk geld bijmaakt, dan wordt het minder waard. En dan worden opeens meer mensen arm.
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.
De president van de ECB is Christine Lagarde en de vicepresident is Luis de Guindos. Het belangrijkste besluitvormend orgaan is de Raad van Bestuur van de ECB, die bestaat uit de zes directieleden van de ECB plus de gouverneurs/presidenten van de centrale banken van de 19 landen van het eurogebied.
Enkele voorbeelden van hyperinflatie: Duitsland (papiermark 1922 - 1923) Hongarije (Pengő 1945 - 1946) Brazilië (1980-1994)
De ECB is van de centrale banken van alle EU-landen tezamen. De centrale banken zijn eigenlijk allemaal aandeelhouder. Ze hebben allemaal een aandeel in het kapitaal van de ECB.
Uitgeschreven is dit 1.031.681.160.000.000. Bij dit bedrag is alles inbegrepen: ook contant geld, geld op spaarrekeningen, investeringen, cryptovaluta en meer. In Nederland is er op dit moment €992.258 miljoen euro, inclusief contant geld, betaalrekeningen, spaarrekeningen en meer.
Op de valutamarkt worden wisselkoersen bepaald door vraag en aanbod. Net als op andere markten bepalen zij de evenwichtsprijs en evenwichtshoeveelheid van een valuta. Op de markt voor euro's wordt de prijs bijvoorbeeld bepaald door de vraag naar euro's en het aanbod van euro's.
Inflatie 2024
'Dat is de middellange termijninflatie. Op dat getal richt de ECB haar beleid eigenlijk. Als die inflatie onder de twee procent blijft (de afgelopen vergadering hadden ze een inflatie van 1,9 procent voorspeld, red.), dan betekent het dat er geen grote renteverhoging zal komen', aldus Brzeski.
De Europese Centrale Bank (ECB) koopt sinds 1 november 2019 maandelijks staatsobligaties op om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen. Eerder, van begin 2015 tot 1 januari 2019, voerde de ECB ook een opkoopprogramma. Niet iedereen is het eens met dit beleid.
Naar verwachting zal de ECB de komende maanden de rente verder opschroeven tot een renteniveau van 2 à 2,5 procent, in de hoop dat daarmee de inflatie zal afnemen tot de gewenste 2 procent ergens in 2023 of 2024. Momenteel is de inflatie in veel landen ruim boven de 10 procent.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
“Zwitserland heeft altijd minder last van inflaties, omdat ze een sterke eigen munt hebben en geen indexeringsmechanismes. Maar in deze specifieke crisis zijn het de stuwmeren en de opwekking via waterkracht die ervoor zorgen dat zij de prijsstijgingen minder voelen.”
Wie schulden heeft is bij hyperinflatie snel van zijn schulden af, wie geld heeft, moet zorgen dat hij het geld in de goede goederen heeft gestopt. Het spreiden van uw geld is dan de aangewezen weg. Niet alles in goud of huizen, maar wel een deel.
Salaris Christine Lagarde
YahooFinance juli 2011: "De voormalige minister van financiën van Frankrijk krijgt een salaris van 467.940 dollar per jaar na aftrek van belastingen. Daarnaast krijgt ze een jaarlijkse toelage van 83.760 dollar voor de kosten van levensonderhoud.
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente met 0,75 procentpunt. Dat is de hoogste rentestijging in ruim 20 jaar tijd en dat heeft nogal wat gevolgen voor ons. Bijvoorbeeld voor de rente die je op je spaarrekening krijgt en mogelijk ook voor de hypotheekrente die je betaalt.
Europees bankentoezicht en de bankenunie
De ECB en nationale toezichthouders zoals DNB werken allemaal mee in het Europees bankentoezicht.
Rusland – 2.299,9 ton goud.