De ingeleverde blikjes worden gerecycled en omgezet in nieuwe materialen.
Sinds er statiegeld op blikjes zit, zijn er minder blikjes op straat gevonden. Wanneer je een blikje inlevert gaat deze naar een recyclingbedrijf.Daar worden de blikjes in een oven omgesmolten om weer nieuwe blikjes van te maken. Statiegeld zit op veel glazen en plastic flesjes en sinds april dit jaar ook op blikjes.
Inleverpunten. De bekendste inzamelplekken zijn supermarkten. Maar je kunt statiegeldflessen en (per 1 april) drankblikjes ook bij diverse bemande tankstations, bioscopen en sportverenigingen inleveren.
In Nederland mag geen afval meer worden gestort. Al het opgehaalde afval dient dus te worden verwerkt. Dit gebeurt bij afvalverwerkingsbedrijven waar alle met het huisvuil meegekomen aluminium en stalen blikverpakkingen met grote magneten en wervelstromen weer worden teruggewonnen.
Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.
Welke blikjes kun je inleveren? Alle blikjes met drinken kun je vanaf nu inleveren. Op blikjes met vloeistoffen die niet bedoeld zijn om rechtstreeks uit te drinken, zoals limonadesiroop, diksap en soep, zit geen statiegeld. Ook op andere blikjes, met bijvoorbeeld knakworsten en groenten, zit geen statiegeld.
Statiegeld blijft plakken bij de producent van plastic flessen. Die stichting keert het statiegeld weer uit aan de supermarkt, van wie jij je geld terug zou hebben gekregen. Kortom, het statiegeld voor niet-ingeleverde flessen blijft plakken bij de producent.
Experts verwachten dat tussen de 80 en 95% van de blikjes wordt ingeleverd. Het aantal blikjes bij het zwerfafval daalt met 70 tot 90%. Dat komt neer op zo'n 120 miljoen blikjes per jaar.
Soms 42 procent niet ingeleverd
Het gaat om enorme hoeveelheden blikjes en flesjes. Vorig jaar werden er in Nederland namelijk ruim 700 miljoen grote statiegeldflessen verkocht en maar liefst 1 miljard kleine. Sinds 1 april van dit jaar betaal je ook statiegeld op blikjes.
Sinds de invoering van het statiegeld op blikjes, zijn de blikjes vernieuwd en hebben ze een speciaal statiegeldlogo. Je oude blikjes, van vóór 1 april, inleveren voor statiegeld kan dus niet.
Dat betekent dat er € 0,15 cent extra gerekend wordt op elk blikje. Met de invoering van het statiegeld willen we voorkomen dat blikjes in de natuur terecht komen. Jaarlijks belanden er namelijk 150 miljoen blikjes als zwerfafval in de natuur.
Producenten dragen met een statiegeldsysteem bij aan een sterke circulaire economie. Statiegeld zorgt er immers voor dat meer drankverpakkingen terugkomen bij de producenten. Het materiaal is bovendien van hoge kwaliteit, waardoor het hergebruikt kan worden in nieuwe drankverpakkingen.
Dat er toch nog blikjes zonder statiegeld op de markt worden gebracht, komt door het streven om "zo weinig mogelijk overtollige voorraad" te hebben. De brouwer noemt dat "duurzaam en efficiënt".
De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Voordelen van de dunne frisdrankblikjes
Doordat de inhoud hetzelfde blijft maar de blikjes smaller, wordt de kartonnen tray ook kleiner én dus ook het plastic dat de boel bij elkaar houdt minder. Dit is erg positief ten aanzien van het klimaat.
Toch is hij de klos. De ondernemer verwacht maar liefst 50 procent omzet mis te lopen. Zijn situatie is absoluut uitzonderlijk, omdat de pal aan de grens met Nordhorn gevestigde winkel, gericht is op de Duitse klant. Bij onze oosterburen geldt al sinds 2003 statiegeld op blik.
Op steeds meer plekken lever je plastic flesjes, blikjes of bekers in en krijg je direct het statiegeld terug met Tikkie. Bijvoorbeeld op stations en KFC. Zonder gedoe, alleen even de QR-code scannen met jouw Tikkie app.
België kent tot nog toe alleen statiegeld op hervulbare glazen bierflesjes, en hervulbare glazen water- en frisdrankflessen in bijvoorbeeld horeca, maar overweegt al enige tijd bredere invoering van statiegeld.
Inleverpunten krijgen het geld terug dat ze hebben moeten betalen aan het statiegeld van blikjes en flesjes. Producenten, bijvoorbeeld frisdrankfabrikanten, dragen via het Afvalfonds statiegeld af aan Statiegeld Nederland. Het statiegeld wordt door hun afnemers, zoals supermarkten, in rekening gebracht bij consumenten.
België heeft 25 cent statiegeld ingevoerd op blikjes en plastic flesjes. Alle verkooppunten worden verplicht om lege verpakkingen terug te nemen. Verschillende drankproducenten zijn van plan om over te schakelen op hervulbare verpakkingen.
Waar en tot wanneer kan ik een statiegeldbon inleveren? Heb je lege flessen ingeleverd, dan kan je de bon bij de kassa van jouw winkel inleveren. Ben je de bon vergeten in te leveren, dan heb je nog 5 jaar om dit te doen. Hierna vervalt de waarde van de bon.
Zo'n 10 procent van alle kleine plastic flesjes waar tegenwoordig statiegeld op zit, wordt naar verwachting weggegooid. Dat geld is de consument kwijt, maar het is niet weg. Het wordt gebruikt om het hele systeem van inzameling te betalen. Dat kost volgens Statiegeld Nederland 64 miljoen euro per jaar.
Inmiddels is de rust weer wedergekeerd, waardoor de statiegeldflesjes en -blikjes weer geteld worden. Supermarkten verdienen niet aan de inname van statiegeldproducten. Producenten die in Nederland een statiegeldverpakking op de markt brengen, rekenen per verpakking statiegeld.