Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Pijn tijdens en na een wortelkanaalbehandeling
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voelt u dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat u toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling. U kunt dit direct aangeven.
Na de behandeling. De wortelkanalen zijn gereinigd en gevuld en u zult merken dat de klachten snel verdwijnen. Wel kunt u een aantal maanden tot een half jaar na de behandeling nog milde klachten ervaren, dit hoort bij het normale genezingsproces. Het kan zelfs nog enkele jaren duren voordat het volledig is genezen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. De behandeling kan tussen de 30 minuten en 3 uur duren.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven.
De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.
Een wortelkanaalbehandeling slaagt in de meeste gevallen de eerste keer al. Soms echter geneest de wortelpuntontsteking niet volledig of ontstaat er opnieuw een wortelpuntontsteking. Dit komt voor als er bijvoorbeeld weer een gaatje ontstaat of omdat het wortelkanaal niet volledig schoon kon worden gemaakt.
Het is belangrijk dat u zo spoedig mogelijk de spoed tandarts bezoekt. Hij zal eerst röntgenfoto's maken om de status van de wortelkanalen te bekijken. Nadat hij een ontsteking heeft vastgesteld, maakt hij de tand of kies open. Met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof maakt de tandarts de wortelkanalen schoon.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).
Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden. De wortelkanaalbehandeling heeft ook een iets betere prognose als er zich nog geen bacteriën diep in het wortelkanaal hebben gevestigd.
De wortelkanaalbehandeling kosten variëren tussen de 130,00 en 400,00 euro, zonder hier de verzekering bij te betrekken. Maar hier moet je dus opletten dat het duurder kan uitvallen, wanneer de wortelkanaalbehandeling complexer is.
Bij een leeftijd tot 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar een wortelkanaalbehandeling vanuit de basisverzekering. Wanneer u 18 jaar of ouder bent, krijgt u de behandeling in de meeste gevallen (voor een gedeelte) vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft.
Complexiteit van de behandeling bepaalt de kosten
In geval van de wortelkanaalbehandeling of wortelpuntbehandeling ontvangt u vooraf een begroting op maat. Let er wel op dat de kosten van de wortelkanaalbehandeling sterk afhankelijk zijn van: het aantal wortelkanalen per tand/kies. de complexiteit van de behandeling.
Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
Symptomen ontstoken wortelkanaal
Continue sprake van kloppende pijn in tanden, kiezen en/of kaak. Pijn bij het kauwen. Gevoeligheid van tanden bij koude of warme drankjes. Koorts als gevolg van zwellingen.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
Een wortelkanaalbehandeling is het ontzenuwen van een tand (een endodontische behandeling). De duur van deze behandeling is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de tand (1 tot 2 uur). Er wordt heel nauwkeurig te werk gegaan. Eerst wordt de tand verdoofd waardoor de behandeling pijnloos verloopt.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Een gebroken vijl die achter blijft in de tand, het beschadigen van de tandzenuw of eindeloze pijn bij patiënten omdat de ontsteking maar niet verdwijnt. De meeste klachten en schadeclaims die tandartsen krijgen, gaan over een mislukte wortelkanaalbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.