PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Plastic verpakkingen
Het plastic wordt per soort in balen geperst, de balen worden aangeboden aan recyclefabrieken. Daar wordt het materiaal tot snippers vermalen, gereinigd, samengesmolten en omgezet in korrels (granulaat).
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? In Nederland produceren we per persoon rond de 73,2 kilo plastic afval per jaar. Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf. Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.
Plastic afval wordt in een aparte bak gegooid. Vervolgens wordt het plastic afval opgehaald door de vuilnisman. Het plastic afval wordt naar een plasticfabriek gebracht. Daar wordt het plastic nog een keer gescheiden omdat niet alle soorten plastic goed gerecycled kunnen worden.
De balen worden geveild aan verwerkers die er schone nieuwe grondstoffen van fabriceren. Soms kan zo'n verwerker er zelf direct nieuwe producten van maken. In andere gevallen wordt de nieuwe grondstof verder verkocht aan aparte producenten.
Neem het feit dat plastic zo lang meegaat: als het in het milieu terechtkomt, blijft het daar dus heel lang liggen, met allerlei schadelijke gevolgen voor ecosystemen en dieren. En het feit dat plastics zo verschillend zijn, maakt het lastig om ze te sorteren en recyclen.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie. Zo wordt afval zelf een waardevolle grondstof. PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt.
Ruim een derde van ons plastic afval gaat dus naar het buitenland voor recycling. En waar gaat het naartoe? De grootste ontvangers waren in 2018 Europese landen als Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Maar we zien ook landen als Vietnam, Indonesië en Bangladesh in de lijst staan.
Ongeveer 75% van het huishoudelijk afval is nog te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Daarvoor moeten we ons afval wel scheiden. Van het afval maken we dan weer nieuwe dingen. Zo houden we steeds minder restafval over, wat goed is voor ons milieu.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Plasticafval, ofwel kunststofafval, wordt gebruikt om een heel scala aan nieuwe producten van te maken. Dit zijn bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, plastic tasjes, emmers, kratten of bermpaaltjes. Maar ook kantoorartikelen zoals pennen en rekenmachines kunnen het resultaat zijn van plasticverwerking.
Er mag geen piepschuimverpakkingsmateriaal, landbouwfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal (anders dan verpakkingsmateriaal) en chemische verpakkingen waar restanten inzitten, bij het PMD.
Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt.
Het gescheiden Swill wordt voor het grootste deel in composteer- en vergistingsinstallaties omgezet tot compost. Groenafval kan (na versnippering en bewerking) bijvoorbeeld hergebruikt worden als bodembedekker, (stal-)strooisel, compost en kattenbakkorrels.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Van je gescheiden afval worden allerlei nieuwe producten gemaakt. Recyclen scheelt grondstoffen, bespaart energie en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Je afval in de juiste bak gooien heeft dus zin!
Hoe wordt restafval verwerkt? Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland.
Gemeenten moeten ook een grotere verzamelplaats hebben, waar mensen hun afval naar toe kunnen brengen. Dat zijn de afvalbrengstations of milieustations. De regels voor afvalinzameling staan in het Landelijk afvalbeheerplan (LAP).
Het scheiden van plastic afval doen we vanaf 1 januari 2021 alleen nog bij de afvalverwerker. Daar haalt een scheidingsinstallatie de plastic verpakkingen en drinkpakken uit het restafval. Dat is makkelijker voor u. En het zorgt uiteindelijk voor meer bruikbaar plastic.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit. Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen. Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Prijsindicatie plastic: afhankelijk van type plastic: 200-550€/1.000 kg. U kunt uw karton verkopen op onze vraag en aanbod site. Ook kunt u uw plastic verkopen op de vraag en aanbodsite voor plastic. Het is wel een voorwaarde om het karton in balen aan te leveren.
In de tien jaar tussen 2002 en 2012 werd er meer plastic geproduceerd dan ooit tevoren. Een zorgwekkend groot deel daarvan belandt in zee. De Ellen MacArthur Foundation stelt dat zonder ingrijpende veranderingen er in 2050 meer plastic in de oceaan zit dan vis.