Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Peuterstoeltjes. Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: i-Size tussen 60 en 105 cm of groep 1 (van 9 tot 18 kg). In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden en 70 cm zijn. In groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
De Maxi Cosi wordt gebruikt in de auto, om de baby in te dragen en ook als onderdeel van de wandelwagen. De baby mag niet te lang achter elkaar erin liggen. Een geforceerde houding is slecht voor de rug en nek van de baby.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
Het Cybex Cloud Z i-Size Baby Autostoeltje is geschikt voor baby's van 45-87 cm (max. 13 kg). De rugleuning van de autostoel kan buiten de auto met één hand in een ergonomisch vlakke positie gezet worden.
Slapen in de auto
Zeker met een erg jonge baby of tijdens een reis van enkele uren kan het zo zijn dat kind de volledige reis zal slapen. Neem een dekentje mee zodat je je kindje lekker kunt instoppen.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
Gebruik de relax vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 maanden, tenzij het motorisch nog verantwoord is. De relax draagt een maximaal gewicht van 9 kg. Gebruik de relax ook niet meer als een kind rechtop kan zitten. Laat je kind nooit alleen als hij of zij in de relax zit.
Kinderen vanaf 100 centimeter
Kindjes die langer zijn dan 100 centimeter hebben een autostoeltje uit groep 2 of groep 3 nodig. De meeste kindjes bereiken deze lengte als ze 4 jaar zijn. Kinderen die tussen de 100 en 150 centimeter lang zijn, zet je vast met de normale autogordel.
Verhoogkussens worden aanbevolen tussen 18 en 36 kilo, maar ook hier geldt dat het best is om uw kind zo lang mogelijk in een kinderstoeltje te vervoeren (zolang zijn hoofdje nog niet boven de rugleuning uitsteekt).
Het is verplicht om kinderen tot ze 135 cm groot zijn te vervoeren in een autostoel of op een zitverhoger. Alhoewel het niet verboden is om zitverhogers zonder rugleuning te gebruiken, is het raadzaam voor het veilig gebruik van een zitverhoger te kiezen voor een model dat wel over een rugleuning beschikt.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Compacter. Een buggy neemt een stuk minder ruimte in in de auto. En dat is wel zo prettig als je een kleine auto bezit of als jullie met de auto op vakantie gaan. Je neemt immers al zóveel spullen mee, dat je aardig wat ruimte nodig hebt en zoveel mogelijk ruimte wilt creëren.
Een kinderwagen is stevig en robuust, heeft grote banden en een stevige vering voor- en/of achteraan. Het grote voordeel van een plooibuggy, of simpelweg buggy, is zijn grote manoeuvreerbaarheid. Buggy's wegen tussen 5 en 9,5 kg en zijn over het algemeen veel lichter dan wandelwagens.
Veel gestelde vragen over slapen in de auto
Ondanks populair geloof zijn voertuigen niet luchtdicht en wordt de lucht in een voertuig gemiddeld elke 1 tot 3 uur vervangen, zonder mechanische ventilatie. Je hoeft je geen zorgen te maken over een tekort aan verse zuurstof door met de ramen omhoog te slapen.
Gevolgen kind in auto achterlaten
Als de lichaamstemperatuur oploopt tot 41 graden, kan het kind overlijden. Baby's zijn extra kwetsbaar doordat ze minder goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze raken makkelijker oververhit.
Daarnaast geeft oververmoeidheid stress. Je baby maakt dan het stresshormoon cortisol aan. Hierdoor is het moeilijk voor hem om in slaap te vallen en slaapt hij onrustiger.
De sterkte-eigenschappen nemen hierdoor af, waardoor het zitje minder krachten van buitenaf aankan. Bij alleen gebruik in de auto is de levensduur zo'n 7 tot 10 jaar. Onder zware UV-condities (denk aan veel buiten gebruik in zonnige landen) is een levensduur van vijf jaar veiliger om aan te houden.
Gelukkig maken fabrikanten als Maxi-Cosi het mogelijk voor ouders om deze keuze te maken. Je kunt kiezen voor een i-Size-autostoeltje dat achterwaarts reizen mogelijk maakt totdat je kind 105 cm is, ongeveer 4 jaar oud, en totdat hun spieren en botten zich verder hebben ontwikkeld.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.