Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig.Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep is de ultieme snelle, bevredigende, troostende lunch . Aan de dikkere, stevigere kant van de schaal (prei en aardappel, pompoen, linzen – alles waar je een lepel in kunt laten staan) is het als een dikke knuffel; aan de pittigere, bouillonachtige kant is het een welkome klap op de sinussen.
Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, hüttenkäse of gerookte zalm.
Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.
Soep als maaltijd? Een maaltijdsoep is pas een gezonde maaltijd als deze ook de voedingsstoffen levert die een maaltijd moet leveren.
Als je wilt afvallen, kies dan voor een koolhydraatarme lunch met veel eiwitten, gezonde vetten, vitamines, mineralen en vezels. Vermijd brood, wraps, rijst en pasta. Dit zijn koolhydraatarme lunches die je kunnen helpen afvallen: Roerei met tomaat, courgette en ongezouten noten.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
Nee, af en toe een lunch overslaan is niet zo erg. Maar als het een gewoonte wordt, past je lichaam zich aan vanwege de lagere inname van brandstof en dat kan wél schadelijk zijn voor je gezondheid.
Als het gaat om gewichtsverlies, kan soep bijzonder nuttig zijn. Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan soep weinig calorieën bevatten, maar veel voedingsstoffen , waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die willen afvallen.
Soep is geweldig als volwaardige maaltijd. Het kan ook een licht alternatief of lekker gezelschap zijn voor je boterhammenlunch.
Soepen kunnen ook bijdragen aan uw dagelijkse portie van vijf porties groenten en fruit. Om er een vullende en evenwichtige maaltijd van te maken, kunt u er een volkorenbroodje aan toevoegen .
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Bij een onderzoek waarbij 60 mannen en vrouwen met een gezond gewicht een kop groentesoep voorgeschoteld kregen voor de maaltijd bleken zij 20% minder calorieën te eten tijdens de totale maaltijd (dus inclusief de soep!). Het type soep (sterk gepureerd of soep met stukken) maakte niet uit voor de uitkomst.
Wat experts zeggen. "Het concept van soep eten om af te vallen bestaat al decennia, maar experts zeggen dat een dieet met alleen maar soep voedingsstoffen mist en niet vol te houden is. Ze zijn het er wel over eens dat het slim kan zijn om bij sommige maaltijden soepen met veel groenten te eten , omdat deze vullend, voedzaam en caloriearm zijn."
Hoeveel val je af met gezond eten? Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.
De samenstelling van een lunch is vergelijkbaar met die van het ontbijt. Deze maaltijd geeft doorgaans wel meer gelegenheid om er ook groenten bij te eten in de vorm van een groentesoep, wat extra beleg of een slaatje. Een goede lunch levert ongeveer 30 % van de totale energiebehoefte per dag.
De eerste is natuurlijk brood om te dopen in de soep, maar ook gewoon als belegd broodje voor erbij. Denk ook aan lekkere toastjes met een dip, wat ook nog eens feestelijk staat. Liever niet te vullend? Dan zijn rauwkost (met een sjiek woord ook wel crudités genoemd) en salades altijd een fijn bijgerecht voor bij soep.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Houd houdbare snacks zoals ongezouten noten (walnoten, amandelen, pinda's, cashewnoten, etc.) of trail mix bij de hand. Deze snacks zijn geweldige bronnen van gezonde vetten en eiwitten en houden je vol. Kies snacks die volkoren zijn en veel vezels bevatten. Bereid groentesnacks met een heerlijke dip zoals hummus of salsa.