Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties. Een infectie herken je aan kloppende, rode en pijnlijke vingertoppen, zwelling van de nagelriemen en pus. In ernstige gevallen kan er koorts optreden.
Je nagelriemen kunnen gaan bloeden en er kan een wondje ontstaan. Maar vaker nog drogen je nagelriemen uit, plakken vast aan je nagelbed en belemmeren zo de groei van je nagel. Je nagel kan daardoor zelfs een beetje vervormen. Door je nagelriemen regelmatig terug te duwen, kun je dit voorkomen.
' Wanneer je ze dus voor een deel wegknipt, krijgen bacteriën vrij spel. En dit kan uitmonden in een schimmel, wratten of zelfs herpes. Iek! Daarnaast zorgt het knippen van je nagelriemen misschien twee dagen voor een mooi gezicht, maar daarna worden ze rafelig en pijnlijk.
Hoe zit dat? Antwoord: Het is een fabel dat nagels sneller groeien en meer lucht krijgen als je de nagelriemen terugduwt. Er zijn goede redenen om dat niet te doen. Bij het terugduwen wordt de op de nagel gelegen huidplooi (proximale nagelplooi) losgemaakt van de nagel.
Smeer op de nagelriem een beetje van de nagelriemweker (met het kwastje) en laat een paar tellen inwerken tot de riemen zachter zijn. Duw de riemen naar achteren met de platte kant van de bokkepoot. Het kan nu lijken alsof er een hoopje eeltige huid los gekomen is.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Heb je droge, broze nagels en nagelriemen? Je kunt ze perfect masseren met een aantal druppels olijfolie. Je kunt je nagels en nagelriemen ook een half uurtje laten weken in een badje van olijfolie. De nagels en nagelriemen worden gevoed en tegelijkertijd zijn ze super zacht.
Een dwangnagel wordt ook wel een nijnagel genoemd. In wezen is een dwangnagel niets anders dan een stukje nagel dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting groeien waardoor het hinder geeft of kan gaan ontsteken.
Een nieuwe jonge cel duwt dan de oude dode cel omhoog totdat deze jonge cel ook afsterft en omhoog wordt geduwd door weer een nieuwe cel. Op deze manier groeit je nagel langzaam naar boven in je nagelbed . Een vinger nagel groeit ongeveer 2-3 mm in een maand, dit is 3 keer zo snel als je teennagels.
Als je sterke en gezonde nagels hebt, kun je waarschijnlijk wegkomen met een acryl nagels manicure elke 4-6 weken. Als u echter zwakke of broze nagels heeft, moet u deze mogelijk vaker laten doen, mogelijk elke 2-3 weken.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.
Nagelriemolie is een olie die de huid rondom de nagelplaat voedt, hydrateert en soepel maakt. De nagel olie heeft een beschermend effect op de natuurlijke nagel. De nagelriemen zijn namelijk de eerste barrière die je nagelmatrix beschermt. Je nagelriemen moeten dus altijd in goede conditie gehouden worden.
Je kunt de olie ook aanbrengen nadat je je favoriete nagellak op je nagels hebt gedaan. Je nagels kunnen dan nog steeds de olie opnemen. Je kunt dit doen als je van plan bent de olie over je nagels te masseren. Maar als je gaat dompelen moet je je nagels ná deze behandeling lakken.
Het is zeker niet de bedoeling dat een manicure pijn doet! Een manicure is een ontspannen en verzorgende behandeling voor jouw handen, nagels & nagelriemen. Wanneer jouw nagelriemen heel erg vast zitten, en meegroeien met de nagel, kan een manicure behandeling in het begin een beetje gevoelig zijn.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Wat kunt u zelf doen. Probeer uw afgebroken teennagel niet zelf te behandelen. Doet u dit verkeerd, dan kunt u het probleem verergeren en kan de nagel gaan ontsteken. Ook geeft een onbehandelde afgebroken nagel een grote kans om te gaan ingroeien of het ontwikkelen van een stootnagel.
De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Maar je duimnagel groeit het langzaamst – aan je duim ontbreekt ook een kootje. Je tenen zijn korter dan je vingers en die nagels groeien circa drie keer zo langzaam. Verder groeien je nagels sneller aan de hand waar je het meeste mee doet.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Goede basis oliën voor een nagelriemolie zijn: amandelolie, jojoba-olie of abrikozenolie. Maar ook worden sesamolie en zonnebloemolie gebruikt. Het is ook belangrijk om te kijken of er een plantaardige olie is toegevoegd of minerale olie wordt gebruikt.
Veel mensen hebben last van ingroeiende of tunnelnagels (zie afbeelding). Dit kan heel pijnlijk zijn en soms bemoeilijkt dit het lopen. In veel gevallen kan dit pijnloos opgelost worden d.m.v. het plaatsen van een nagelbeugel. Er zijn verschillende nagelbeugels.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Als je een groot maantje hebt op een goed doorbloede nagel, pompt jouw hart te snel en heb je waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Als je echt nooit witte halve maantjes op je nagels ziet, kan dit betekenen dat je een lage bloeddruk, problemen met je bloedsomloop en/of een wat zwakker hart hebt.