"Als je oude telefoons in je la hebt liggen, lever ze dan in." Er zijn Europese afspraken gemaakt over de hoeveelheid elektronisch afval die we met elkaar moeten recyclen. Daar vallen dus niet alleen telefoons onder, maar ook bijvoorbeeld afgedankte koelkasten, wasmachines en televisies.
Er zijn verschillende bedrijven en verzamelpunten waar je 'm kunt inleveren. Bij de winkel waar je 'm hebt gekocht, de fabrikant, het afvalinzamelpunt van de gemeente of via het Fairphone's Recycling Program. Als je geld wilt krijgen voor je oude mobiel, kun je het toestel opsturen naar bedrijven als GSM Loket.
Welke stoffen zitten in een mobieltje? Mobieltjes bevatten een hele hoop metalen. In 1 ton mobiele telefoons zit 140 kilo koper, ruim 3 kilo zilver, 130 gram palladium, 3 gram platina en maar liefst 300 gram goud. In 200 mobieltjes zit al genoeg goud voor één trouwring!
Heb je thuis of op het werk nog oude mobiele telefoons of tablets liggen? Gooi deze niet weg, maar lever ze in en steun daarmee CliniClowns! Jaarlijks worden er zo'n 10.000 oude telefoons en tablets ingeleverd via CliniClowns. Voor elk (bruikbaar) ingezameld product ontvangen wij een vergoeding van onze partner Eeko.
Over het algemeen kun je tot 75 procent van de verkoopwaarde krijgen voor een defect toestel maar dan mag de schade niet te erg zijn. Als de schade groot is dan krijg je veel minder, mogelijk zelfs maximaal 20 procent van de verkoopwaarde.
Om gegevens van een kapotte telefoon te herstellen, kunt u de gratis Android-tool voor gegevensherstel - EaseUS MobiSaver voor Android gebruiken om het te proberen. Met zo'n tool kunt u uw apparaat scannen op zowel bestaande als verwijderde bestanden, inclusief foto's, video's, contacten, berichten en meer.
Dat is heel simpel: jouw oude telefoon is geld waard. Lever hem in bij een van onze MediaMarkt winkels en ontvang snel en eenvoudig de waarde op een MediaMarkt-cadeaukaart. Zo wordt het kopen van een nieuwe telefoon nog goedkoper én aantrekkelijker.
Een onderzoek van Talkmobile kwam erachter dat meer dan 50 procent van de mensen nog wel een oude telefoon in huis heeft waar ze niets mee doen. Volgens hetzelfde onderzoek zitten de beste herinneringen aan de Nokia 3310 en 3390 en die kunnen je kerst-kas even spekken via eBay en Marktplaats.
Uw mobiele telefoon wordt vernietigd met een shredder. Deze machine vermaalt uw telefoon en daardoor ook uw vertrouwelijke data en gegevens. Er zijn bedrijven die bij u op locatie telefoons kunnen vernietigen.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Er zit goud in je bloed
Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt. Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.
"Voor het verbinden van alle micro-electronica in je telefoon is materiaal nodig wat goed elektriciteit geleidt, niet roest, niet reageert met andere onderdelen van de telefoon en ook nog eens gemakkelijk is om mee te werken. Goud bevat al deze eigenschappen en is daarin uniek en dus onvervangbaar gebleken”.
Zeven miljard smartphones en ontelbaar andere hoeveelheden elektrische componenten werden in de afgelopen tien jaar geproduceerd. Logisch, we worden immers constant technologisch geavanceerder, maar er zit ook een keerzijde aan. Zo'n 44 miljoen ton e-waste, elektronisch afval, belandt jaarlijks op de vuilnisbelt.
In één mobiel zit 32 cent aan goud, 5 cent aan zilver en 10 cent aan palladium.
Die zijn veel geld waard. 'Vooral de eerste exemplaren van de Motorola's uit Amerika de DynaTec X zijn veel geld waard. Daar vragen ze zo 1000 euro voor.
De allereerste mobiele telefoon
Al in 1973 slaagde uitvinder Martin Cooper van Motorola erin om de allereerste mobiel te produceren. Hierbij moet je niet denken aan een telefoon die je zo in je zak stopt, want het toestel woog meer dan een kilo(!) en omgerekend kostte het toestel ongeveer 6500 euro.
Er kunnen tegenwoordig ook defecte mobiele telefoons worden ingeleverd bij de verschillende opkopers. Veel consumenten weten niet dat een oude werkende telefoon aan een opkoper verkocht kan worden, laat staat een defect of kapot toestel.
Die 'refurbished' mobieltjes zijn al verkrijgbaar voor enkele tientjes, maar er zijn ook duurdere modellen van rond de 150 euro. Sommige legendarische modellen van weleer hebben inmiddels echter een waarde gekregen die kan oplopen tot zo'n duizend euro.
Moeiteloos je oude telefoon verkopen via rebuy
Het is dan een goed idee om je oude telefoon te verkopen, maar natuurlijk wil je dat wel via een betrouwbare partner doen. Via rebuy kun je eenvoudig gebruikte telefoons verkopen tegen een eerlijke prijs zonder dat je daarbij eindeloos moet onderhandelen.
Smartphones bevatten giftige zware metalen zoals zeswaardig chroom, arseen, beryllium en cadmium. Die stoffen komen in de bodem, de lucht en het water terecht als de telefoons begraven of verbrand worden. Op die manier krijgen ook mensen en dieren de stoffen binnen.
De gemeentelijke milieustraat. In winkels met inzamelpunten: kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm), zoals een mobieltje of kleine tablet, kunnen tegenwoordig ook gratis ingeleverd worden bij grote elektronicawinkels zonder dat je een ander apparaat aanschaft.
Sluit een muis aan op je kapotte smartphone
Via de technologie USB OTG (USB On the Go) is het mogelijk om een muis of andere apparaten met je gsm te connecteren. Check online even of jouw smartphone de technologie ondersteunt.