Assertiviteit is voor jezelf opkomen op een verbale en non-verbale manier. Kordaat, eerlijk en vol zelfvertrouwen handelen. Op de werkvloer betekent dat gaan voor je eigen overtuiging én daarbij je collega in zijn of haar waarde laten.
De betekenis van assertiviteit is opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Assertief zijn is van groot belang in het voorkomen van stress.
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
Assertief reageren betekent bijvoorbeeld: Je blijft dicht bij jezelf in communicatie; je beschuldigt de ander niet, maar praat vanuit jouw ervaringen en behoeften. Je laat je niet zomaar imponeren en blijft rustig als mensen je onder druk zetten.
Voor jezelf opkomen betekent dat je niet bang bent om je eigen mening te geven en dat je je grenzen aan durft te geven. Je bent je bewust van je eigen behoeften en maakt tijd voor jezelf.
assertief, gedecideerd, kordaat, resoluut, wilskrachtig, zelfbewust, zelfverzekerd.
Het ontbreken van negatieve emoties is een belangrijke voorwaarde bij assertiviteit. Het standpunt wordt niet op gefrustreerde wijze overgedragen, maar vanuit een persoonlijke overtuiging. Assertiviteit is mede door het ontbreken van negatieve emoties een persoonlijke eigenschap die positief wordt beoordeeld.
Onder assertief gedrag vallen verschillende aspecten zoals je grenzen aangeven, voor jezelf opkomen en je gevoel uiten. Assertief zijn wordt gezien als een positieve gedraging.
Mensen die doorschieten in assertief zijn, kunnen agressief of egoïstisch zijn en in jouw allergie zitten. Bij zulke mensen kun jij gemakkelijk in je valkuil belanden want omdat jij aardig wilt zijn, stel je je meegaand op.
Snel toegeven en onenigheid mijden.Je denkt van alles, maar zegt niets.Anderen maken snel misbruik van je, waardoor je je eigen doelen niet bereikt.
Subassertief. Volgzaam jezelf wegcijferen om aardig gevonden te worden is het tegenovergestelde van assertief gedrag. Met jezelf verstoppen en terugtrekken vermijd je de aandacht voor jou. Je gedraagt je dan subassertief.
Assertiviteit is een breed begrip waaronder veel gedragingen vallen. Gedragingen zoals opkomen voor jezelf, je grenzen aangeven en je gedachten en gevoelens uiten op een manier die rekening houdt met jouw belang en dat van de ander. Als je assertief bent word je vaak als zelfverzekerd gezien.
Bij agressief gedrag negeer je de mening en behoeftes van de ander.Sub-assertief gedrag is het tegenovergestelde: je denkt te veel aan de ander en te weinig aan jezelf. Waar je naartoe wil is de gulden middenweg, namelijk assertief gedrag. Je drukt je eigen behoeftes en rechten uit, mét respect voor de ander.
Sub-assertief zijn betekent dat iemand te weinig voor zichzelf opkomt. Hierdoor kan zich een frustratie opbouwen. Door onzekerheid of gebrek aan de juiste vaardigheden kunnen frustraties/problemen vaak pas laat aan het licht komen.
Als je weinig assertief bent plaats je de belangen van anderen boven die van jezelf. Een gebrek (of teveel) aan assertiviteit kan gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Als je niet voor jezelf opkomt en steeds maar 'ja' zegt tegen alle mensen in je omgeving, dan gaat het uiteindelijk mis.
Kan iedereen assertiever worden? Psycholoog Marloes Abrahamse: 'Ja, het is gedrag, dus het kan meestal aangeleerd worden. Wel kan het voor iemand die is opgevoed met het idee dat je mond opentrekken brutaal is, moeilijker zijn dan voor iemand die meekreeg dat assertief zijn oké is.
Door op je werk en in je privéleven assertief te zijn, heb je minder last van stress. Je geeft op respectvolle wijze je grenzen aan en leert om je tijd op een goede manier te managen. Zo zorg je ervoor dat je geen emoties opkropt en taken op je neemt waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt.
Assertiviteit zie ik als de basis voor een gezonde relatie met jezelf en met elkaar. Wanneer je assertief bent wil dat zeggen dat je goed voor jezelf zorgt en rekening houdt met de ander. Assertiviteit gaat ten eerste over grenzen voelen. Je grens wordt aangegeven door jouw gevoel.
'Assertief' is 'zelfbewust, zelfverzekerd' en 'assertiviteit' is 'het zichzelf durven zijn'. De betekenis van assertief is breder dan dat. Assertief zijn betekent dat je een gezonde relatie hebt met jezelf en de mensen om je heen, door op een assertieve manier te denken en te doen.
Arrogante mensen kunnen we vaak niet uitstaan, terwijl zelfverzekerde mensen met hun zelfverzekerdheid over het algemeen wel heel goed wegkomen. Iemand die duidelijk is over wat hij kan en wel en niet doet, is immers prettig voor beide partijen. Iemand die opschept en geen oog heeft voor de ander is dat niet.