Spruitjes Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
De familie van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, witte kool en spruitjes, zijn hartstikke gezond, lekker en zitten boordevol vezels, vitamine C en L, ijzer en kalium. Toch zitten er ook nadelen aan het eten van deze groenten: je krijgt er een opgeblazen gevoel van.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Mensen die veel groente (en fruit) eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.
De meest voorkomende bijwerking van het eten van rauwe spruitjes is dat ze bij sommige mensen gas kunnen veroorzaken . Ook mensen met hypothyreoïdie willen ze misschien in grote hoeveelheden vermijden vanwege hun potentiële jodiumremmende verbindingen.
Symptomen van voedselvergiftiging bij het eten van rauwe spruiten zijn diarree, maagkrampen en braken . De meeste mensen krijgen deze symptomen binnen 12-72 uur na het eten van de spruiten. Symptomen zijn over het algemeen zelfbeperkend of gemakkelijk te behandelen en veroorzaken zelden levensbedreigende complicaties.
Spruitjes zijn een uitstekende bron van eiwitten. Slechts 88 gram (g), of 1 kopje , rauwe spruitjes voldoet aan de door de National Institutes of Health (NIH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en vitamine K. Spruitjes behoren tot de familie van kruisbloemige groenten.
3 Houd er rekening mee dat spruitjes veel vezels bevatten, die buikpijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming kunnen veroorzaken als u er te veel van eet .
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
Na verloop van tijd kan het regelmatig eten van spruiten bijdragen aan een gezondere, schonere huid . Spruiten zijn goed voor de gezondheid van het hart vanwege hun hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en vezels.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Er is geen strikte dagelijkse limiet voor hoeveel spruiten u kunt eten. Het is echter over het algemeen aan te raden om een portie spruiten in uw dagelijkse dieet op te nemen. Deze portiegrootte varieert doorgaans van 1/2 tot 1 kopje.
Onderzoekers ontdekten dat het eten van meer fruit en groenten over het algemeen gewichtsverlies kan bevorderen, maar dat deelnemers aan het onderzoek die meer zetmeelrijke groenten aten, zoals aardappelen, maïs en erwten, de neiging hadden om aan te komen.
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten.
Rosemond zegt dat de meeste mensen moeite hebben met het eten van voldoende groenten, maar het is ook mogelijk om er te veel van te eten, wat gasvorming, een opgeblazen gevoel of diarree kan veroorzaken .